Navtični tečaji – z njimi postanite neustrašni plovci

Navtični tečaji – z njimi postanite neustrašni plovci

Navdušenje nad morjem se velikokrat pojavi že v  zgodnjem otroštvu, ravno od tam ljudje dobijo željo po tem, da bi nekoč lahko upravljali z plovilom. Če se odločite za navtični tečaj  je priporočljivo tudi čim prej, da kupite svoje plovilo, saj boste le tako lahko vadili in si nabirali potrebne izkušnje za varno plovbo po morju.

Lahkomiselnost je včasih lahko krivec za mnoge nesreče, ki se pripetijo med plovbo. Ravno zato so  navtični tečaji nekaj, kar je nujno za vsakega, ki si želi brezskrbno jadrati in uživati v lepotah morja in morskih zalivov.

 

Nezgode in nesreče pri plovbi

V veljavi je, da če človek nima opravljenega izpita iz navtičnega tečaja potem po zakonu sploh ne sme sam pluti po morju, ker bi tako ogrožal sebe in tudi druge prisotne, prav tako pa bi povzročil škodo na samem plovilu. Velikokrat je ravno vreme tisto, ki ga rado zagode na morju.

Navtični tečaji – z njimi postanite neustrašni plovci

Dobro znano je, da je vreme na morju nepredvidljivo in brez ustrezne izobrazbe, kot so navtični tečaji, praktično ni mogoče varno pluti po morju in brezskrbno uživati. Kljub vsem nesrečam in nezgodam ter seveda tudi opozorilom pa so nekateri še vedno tako trmasti, da se jim zdijo navtični tečaji popolnoma nesmiselni in potrata časa in denarja.

Celotni navtični tečaji pomagajo  tudi pri lažji odločitvi in izbiri samega plovila, namreč ni vsako plovilo primerno za vsakega posameznika.

 

Priljubljen tečaj jadranja

Za tečaj jadranja se odloči praktično vsak, ki si želi da bi lahko brezskrbno plul po morju ter ob tem neskončno užival. Ko oseba opravi tečaj jadranja potem pri plovbi ne potrebuje več skiperja, kar pomeni tudi, da prihrani denar pri sami plovbi.

Celoten tečaj jadranja obsega : podrobno spoznanje samega plovila ter vso njo njegovo opremo, samo načrtovanje plovbe, potek organizacije celotne posadke, manevriranje ter postopki izplutja, bočno pristajanje, priprava dvig in jader, jadranje z vetrom, uporaba elektronskih elementov, razne tehnike obvladovanja plovila in upoštevanje pravil ob trčenju.