26. FEBRUAR 2013 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Razstave
François Friderich
Srca Afrike

Razstava fotografij Françoisa Fridericha.

Odideš, ni pomembno kam niti za koliko časa, a daleč. Izgubiš se, da odkriješ samega sebe. Upaš, da se najdeš, ne da bi prav dobro vedel, kaj iščeš. Pobegneš pred preveč gladko prihodnostjo in razpreš pahljačo najmanj slutenih možnosti. Bežiš pred svojo usodo, vodi te naključje. Koncept slučaja si postaviš za sveto načelo. Poskušaš se vrniti k izvoru, tja, kjer morda moderna družba še ni pustila preveč sledi. Predstavljaš si, da si Jack Kerouack, Nicolas Bouvier ali Théodore Monod. Vsak od teh - takrat še nezavednih oziroma nepriznanih - razlogov je po svoje gnal Françoisja Fridericha in njegovo življenjsko sopotnico, da sta se poletja 2003 v pasji vročini in pasji družbi zdaj že res dolgoletnega prijatelja Kolje podala na pot.

Za začetek popotovanja v skoraj tridesetletnem kombiju, ki sta ga z veliko potrpljenja prenavljala dve leti, sta šla najprej na en poskusni krog po Franciji in nadaljevala pot čez Španijo do Gibraltarja in v Maroko. Bosta dovolj hrabra, da se spustita do puščave? Očarana nad nomadskim življenjem in vsa naelektrena od navdušenja nad pripovedovanji drugih popotnikov, ki so jima vlili nov pogum, sta se odločila prečkati 400 kilometrov kamenja in peska med jugom Maroka in prestolnico Mavretanije, ki ju takrat še ni povezovala asfaltna cesta, ponekod pa niti prašna pot ne.

Odtod pa se je kombi skoraj sam od sebe pogrezal vedno globlje v Podsaharsko Afriko po vseh mogočih poteh in brezpotjih. Več mesecev sta se brez naglice klatila po Maliju, Burkini Faso, Gvineji-Conakry, Gvineji-Bissau, Gambiji in Senegalu. Poleti 2004 sta se vrnila v Evropo in v Parizu začela novo, tokrat bolj običajno dogodivščino.

„Srca Afrike“ so najmočnejše podobe te afriške zgodbe, ki radodarno prikažejo prelepe pokrajine, vitalnost moških in žensk, ki jih je fotograf srečal na poti, ter spontano toplino, ki je tako značilna za te dežele. Predstavljena je Afrika z več srci, katerih bitje, enkrat čarodejno zapeljivo drugič naravnost oglušujoče, nas nenehno opozarja na naš obstoj, krhek, negotov, a obenem neskončnih možnosti. Ta dela so bila že razstavljena leta 2007 v Parizu ( L'espace Gazier) in leta 2011 v mestu Luxembourg (Evropski parlament).

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.065.952-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2013
PTSČPSN
 
 
februar 2013
PTSČPSN
 
 
marec 2013
PTSČPSN
 

POGANJA: