21. OKTOBER 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Goli Oder
Kolektiv NAROBOV
Tok -tok!

Gibalna ljubezenska humoreska.
V Štihovi dvorani Cankrajevega doma.

Idejna zasnova: Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič, Tomaž Lapajne Dekleva
Režija: Maja Dekleva Lapajne
Igra: Alenka Marinič, Tomaž Lapajne Dekleva
Glasba: Hannu Risku
Luč: Borut Cajnko
Kostumografija in scenografija: Katarina Zalar
Produkcija: KUD France Prešeren in Cankarjev dom

Narobovci, ki se podpisujejo pod umetniško in organizacijsko vodstvo Golega odra, so tudi sicer predani raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo. V štirih letih obstoja kolektiva so si pridobili močno prepoznavnost tako doma kot v tujini, med drugim so v letu 2007 prejeli Ježkovo nagrado.

Njihov najnovejši gledališki izdelek Tok-tok! se poigrava z ljubeznijo v vseh njenih razsežnostih. Z elementi klovnovstva in fizičnega gledališča ter z igro, odprto za improvizacijo in stik z občinstvom, obdeluje pomembne in hkrati vsakdanje življenjske teme. Predstava o dveh, ki se včasih premalo, spet drugič pa preveč močno zalepita drug na drugega. Predstava, ki je dovolj čudaška, da se boste lahko brez slabe vesti smejali, in toliko navadna, da se boste v njej prepoznali.

Vstopnina 10 in 8 €. Vstopnice so na voljo na blagajni in spletni strani Cankarjevega doma.
 
Razstave
Risanka
Dražba Risanke

Sredstva pridobljena na dražbi "Risanke" Radia Študent bodo podarjena društvu Ženska svetovalnica.

Vstop prost.
 
Razstave
IGOR BIJUKLIČ
Na rezilu horizonta

Otvoritev razstave fotografij v okviru Meseca fotografije.

Ciklus fotografij z naslovom »Na rezilu horizonta« je rezultat naključnega izkustva iz potepanj, popotovanj in flaneur pohajkovanj, kot posledica presežkov prostega časa in dolgočasja in od tod izhajajočega avtorjevega soočenja in kontakta z bolj ali manj poznanimi relacijami in okoljem.

Fascinacija nad odprtimi prostori, praznino, močnimi kontrasti, odbojnimi ploskvami, ravnimi linijami je vodila in pritegovala avtorja k določenim točkam, s katerimi je vzpostavljal trajne odnose, ki so napeljevali k večkratnem vračanju in vsakokratnem ponovnem zaznavanju prostora in gibanja v njem. Avtor je zasledoval redke in izbrane trenutke, ki zaradi raznoterih vzrokov, od vremenskih neugodnosti do neobičajnih delov dneva, odpirajo nekakšne razpoke, kjer se nam namesto očem vajenega okolja odstira trenutek izrednosti in neponovljivosti. Igra odsotnosti in prisotnosti človeških figur je nekakšna osrednja linija osebne, morda intimne izpovedi, torej drža avtorja, ki ni hotel ostati zgolj prikriti opazovalec, temveč izraz njegove želje, da bi aktivno posegel v dogajanje. Osebe in njihova umeščenost v prostoru, kjer mnogokrat od njih ostane zgolj slabo zaznavna silhueta, je osrednji stavek, ki razlaga in nakazuje na odnos ali trenutno razpoloženje, ki ga ima avtor z njimi. V končni inštanci lahko motivom večine fotografij pripišemo prvine namernega in odkritega poizkusa ustvarjanja utvar ali fantazijskih podob, ki se podrejajo intenci po čim bolj doslednem projeciranju razpoloženja tistega, kar se nahaja za objektivom v prostor pred fotografsko lečo.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.295.369-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

september 2008
PTSČPSN
 
oktober 2008
PTSČPSN
 
 
november 2008
PTSČPSN
 

POGANJA: