19. MAJ 2010 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Narobov
IMPROVIZIJA 2010

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma

Bolj evrovizijska kot Evrovizija!

umetniško vodstvo: Maja Dekleva Lapajne
glasba: Goran Završnik, Polona Janežič, Rok Koritnik, Matej Tekavčič, Igor Bračič
pevci, igralci: Urška Mlakar, Tomaž Lapajne Dekleva, Ana Marija Mitić, Alenka Marinič, Ana Hočevar, Ana Marija Mitić, Boštjan Gorenc – Pižama, Silvana Žorž, Juš Milčinski, Gregor Kamnikar, Jim Libby, Gregor Moder, Mojca Weber, Nejc Simšič, Eva Škofič – Maurer, Ana Lavrinc
kostumografija: Mario Dragojević
scenografija: Tomaž Lapajne Dekleva
video: Maja Smrekar
medijska podoba: Gregor Moder


IMPROVIZIJA se vrača!

Narobovci so spet pripravili senzacijo presežnega kiča – glamurozni voditeljski par, spontane popevke, drame v zakulisju! Tudi letos pričakujejo razprodano in razgreto Linhartovo dvorano, saj Improvizija 2010 obljublja še več zabave in pompoznosti! Letos z instantno kostumografijo!

Improvizija je gledališko-glasbena parodija blišča in bede, kot jo pooseblja Evrovizija. Parada pompoznosti in kiča. Stilsko povsem raznovrstne zasedbe se potegujejo za naslov zmagovalne popevke Improvizije 2010. Besedilo in glasba sta prepuščena trenutnemu navdihu, naslove popevk pa določi občinstvo. Parodijo izbora evrovizijske popevke povezuje nepozabno glamurozen, briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski par. Zmagovalno pesem Improvizije s »televotingom« izbere aktivno udeleženo občinstvo, razdeljeno v regije Evrope.

Avtorica vseh fotografij Improvizija 2009: Urška Boljkovac

Produkcija: KUD France Prešeren in Cankarjev dom

Vstopnina 23, 20, 17, 14 evrov, dijaki in študentje 10 evrov. Karte so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.
 
Pesniški kabareti
Jaka Tomc - Zgodba o Davidu Locku

Predstavitev romana "Zgodba o Davidu Locku" avtorja Jake Tomca, ki je pred kratkim izšla pri založbe Manični poet.

Avtor o svojem prvem romanu, pisanju, založništvu ...:

Zgodba o Davidu Locku je roman o mladem pisatelju, ki se je preselil v Los Angeles iz New Yorka in uživa živjenje v campusu na UCLA. Droge, alkohol, ženske in zabava so njegova domena. A David ponoči sanja čudne sanje, ki jih nikakor ne more razumeti. Zgodba se zaplete, saj se izkaže, da je bil David član skrivne organizacije, ki deluje po vsem svetu z namenom, da bi izkoreninila zlo. Veliko ljudi me je vprašalo, kateri žanr je knjiga. Odgovora ni. Je fuzija večih žanrov, od komedije, kriminalke, akcije, trilerja pa do roba znanstvene fantastike. David Locke je izmišljen lik, ki ga je navdahnil lik Hanka Moodyja, glavni lik televizijske serije Californication. Tudi zgodba je popolna fikcija, kljub temu, da je delno avtobiografska. Pravzaprav sem trdno prepričan, da človek ne more napisati zgodbe, ne da bi dal v njo nekaj sebe. Človek lahko izhaja le iz svojih izkušenj, sanj in želja, nato pa s pomočjo domišljije vse skupaj preoblikuje v končni izdelek.

Pred leti sem rekel, da bi, če bi se moral opisati v stotisoč besedah, napisal knjigo. Dobro leto kasneje je knjiga tik pred izidom. Nekateri pravijo, da imam blazen talent za pisanje. Jaz pravim, da ga ima vsak. Vsak je doživel nešteto stvari, o katerih lahko piše. Pa še tisti, ki jih ni, lahko piše o tem, kaj bi lahko doživel, pa ni. In bolj kot pišeš, lažje je. In nekoč se lahko usedeš na teraso, s kozarcem viskija v eni roki in cigaro v drugi in si rečeš: “Pisatelj si”.

Slovenski literarni trg je krut in neizprosen. Založbe te sploh ne povohajo, če nisi že uveljavljen avtor. Ne odgovarjajo na klice, ne gledajo elektronske pošte. Za njih ne obstajaš. So totalno samozadostni in prepričani, da so sami na tem svetu. Pa sem jih imel en dan dovolj in ustanovil svojo založbo. Zdaj sem prepričan, da bo Manični poet osvojil svet. Z mlado, sposobno ekipo bomo naredili nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Plačevali bomo pošteno in postavili nove trende slovenske literature.

Pozivam vse, ki imate toliko poguma, da to storite in greste na svoje. Ne pustite se izkoriščati krvosesom, ki ne vidijo dlje od svojega nosa. Nova doba prihaja. Doba mladih, sposobnih, inovativnih in poštenih ljudi, ki bi dejansko radi spremenili svet na bolje. In ga bodo.

Pisanje je moja strast vse odkar vem zase. Sprošča me, me polni z energijo in mi daje smisel življenju. Ni lepšega občutka, kot videti svojo knjigo v izložbi in slišati pozitivne kritike bralcev. Pisanje me na nek način osvobaja, omogoča mi, da svoje travme in strahove vržem na papir in jih tako spravim iz sebe. Katarzičen občutek ob pogledu na besede, ki si jih vrgel na papir, je neprecenljiv.
Slovenija je majhna. Trg je majhen in zahteven. Prodati 1.000 izvodov knjige je uspeh. prodati 10.000 je veličastna zmaga. Prodati 100.000 je utopija. Že nekaj časa nazaj sem rekel, da bom prekosil Dana Browna, ki je prodal 80.000 izvodov Da Vincijeve šifre.

Ljudje so se smejali. A to me ne moti. Idealistom so se vedno smejali. Potrebno je imeti visoke cilje. Le tako ti lahko uspe. Moj izziv je tujina. Evropa, Amerika, Azija. Lahko ne bo, a se ne bojim trdega dela. Danes mora biti človek pop zvezdnik, če želi uspeti. Ljudje nočejo gledati zamorjenih, zapitih pisateljev, obožujejo pa mlade zagnane ljudi, ki prekipevajo od energije in novih idej. To jim da občutek, da tudi sami zmorejo več.

Kaj naprej? David Locke je trilogija, zato me čakata še dva dela. Poleg tega pišem avtobiografsko knjigo o življenju z manično depresijo, ki bo odprla novo poglavje v slovenski literaturi. Lepo je napisati nekaj, česar ni nihče pred tabo. Pa pesniška zbirka in sociološki eksperiment, ki ga bom izvedel v naslednjih treh mesecih. Dela ne bo zmanjkalo. Zagona tudi ne. Želim postati nesmrten. Zapisan v zgodovino. Sodobni junak.

Prireditev omogočila JAK in MOL.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.639.138-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2010
PTSČPSN
 
 
maj 2010
PTSČPSN
 
 
junij 2010
PTSČPSN
 
 

POGANJA: