17. JANUAR 2013 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Razstave
Tekstilni nagovori... 20.12

Otvoritev razstave diplomantk in diplomantov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, NTF, Univerza v Ljubljani

Tekstilni nagovori… je vsakoletna razstava del študentk in študentov Oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Medtem ko so razstavljena dela v preteklosti govorila o različnosti in ter pretacijene vsebine, pa Tekstilni nagovori…20.12 zgodbe združujejo, saj osebne interese, ki si ne bi mogli biti bolj različni, prepletajo v eno samo novo zgodbo. Zgodbo o zaključku, ki je nujen za novi korak naprej. To je namreč pregledna razstava izbranih diplomskih del študentk in študentov iz leta 2012, ki se s tem poslavljajo od študijskih raziskav in namesto tega iščejo otipljivejši stik s stvarnostjo, v kateri bivajo, in z okoljem, za katerega ustvarjajo. Razstava ponuja vpogled v vso širino možnosti interpretiranja tekstilnih vsebin. V vsaki od teh nanizanih zgodb se odslikuje osebni pogled mladih oblikovalcev. Čuti se prihodnost njihovih izbranih poti, vsaj za nekaj časa, dokler jih te ne popeljejo drugam. Spekter je namreč širok in polje navidezno neskončno. Vidi se globina osebnih razmišljanj, ki jih lahko človek otipa v manifestacijah, ki niso enotne, so pa neponovljive.

Ideje so postale oblačila in tkanina. Postale so nakit. Postale so fotografije in videi. Postale so objekti, pohištvo in igrala. Predvsem pa so postale rešitve. Pred tem so bile le zaznave, doživljaji in občutki. Misli, ki so rodile izzive in ideje ter s tem izoblikovale ustvarjalce. Zgodbe so sedaj del njihovih preteklosti in le delček njih jim bo ostal. Mogoče kot del spomina na pretekle dosežke, mogoče le kot sled v prihodnja raziskovanja, ki so jih med procesom zaznali.

Razstava tako ni samo zgodba o koncu ene poti, temveč pripoved o začetku premnogih, ki jim bomo lahko sledili v prihodnost. Prikazuje, kako razstavljajoči iz nekoč nadobudnih prehajajo v izoblikovane ustvarjalce, ki so še en korak bližje tistemu, kar jih dela enkratne.

Diplomanti:
Anja Dragan, Gaja Hanzel, Tine Kozjak, Dejan Krajnik, AnđelaLukanović, Marita Narobe, Tanja Padan, Kristina Pavlović, Aleksandra Rakić, Katja Richte, Tjaša Žgalin, Irena Rojs, Kaja Rutar, Tina Strgar, Martina Sušec, Tina Vrhovec, Sara Vuk, Urša Zajc, Jana Zornik.

Mentorji:
doc. Elena Fajt, izr. prof. Almira Sadar, doc. Nataša Peršuh, red. prof. Metka Vrhunc, red. prof. Marija Jenko, izr. prof. Vera Sešlar Založnik, red. prof. Karin Košak, izr. prof. Marjeta Godler,red. prof. Dušan Kirbiš, red. prof. Darko Slavec, asis. dr. Tanja Nuša Kočevar.

Tehniške sodelavke: Alenka More, Nataša Hrupič, Marjeta Čuk.

V času razstave, v torek, 5. febraurja 2013 ob 15.00 bo v Kudu France Prešeren predstavitev Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, programa študija, načina dela, njihovih projektov in dosežkov.

Irena Rojs
Foto Maja Slavec

Jana Zornik

Tina Strgar

Martina Sešec

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.410.651-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

december 2012
PTSČPSN
 
 
januar 2013
PTSČPSN
 
 
februar 2013
PTSČPSN
 
 

POGANJA: