11. DECEMBER 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Razstave
Blaž Tišler
Lunapark

Otvoritev razstave fotografij Blaža Tišlerja "Lunapark".

Ko človek dopolni dvanajsto ali trinajsto leto, ga lunaparki običajno nehajo zanimati. Morda se še kdaj nostalgično spomni na čase iz mladosti, ko je bila vožnja na vrtiljaku vrhunec zabave. V sodobnih časih, ko mularija naokoli hodi z vsemi mogočimi elektronskimi pripravicami, se lunapark verjetno marsikomu zdi zastarela stvar.

In ko odrasteš, mnoge stvari vidiš drugače, v oči padejo druge podrobnosti kot včasih. Kakšen je lunapark med dnevnim počitkom, ko ni razigranih otrok,skrbnih staršev, pobiralcev vstopnic in mojstrov, ki zaženejo ringlšpil ali »avtočke«? Kaj delajo lunaparki, ko so sami?


Razstava v fotografski precep vzame tri lunaparke v treh državah. Prvi se je kopal v grški poletni vročini leta 2009, drugega je pralo črnogorsko deževno popoldne leto kasneje, zadnjega pa je lani delno zakrivala ljubljanska jutranja megla in turobnost. A brez prižganih pisanih lučk, glasbe in vrveža obiskovalcev vsi dajejo vtis nečesa, kar ni ravno namenjeno otrokom. Slikarije strašljivih kreatur iz poceni grozljivk, razgaljene ženske, avtomobilčki kot postrojeni za vojaški napad, poligon za streljanje, parada razpadajočega kiča.Če na vse skupaj pogledaš iz kakšnega neobičajnega kota in prizor oropaš barv, se zazdijo stvari še bolj bizarne, nasilne in na trenutke grozljive. A otrok to očitno ne moti. Njihova perspektiva je pač drugačna.


Zgodba zabaviščnih parkov – vsaj tistih z imenom lunapark – je stara več kot stoletje. Kaj bo z njimi v prihodnosti, pa je drugo vprašanje. Mogoče so najbolj zgovorne besede mladeniča, ki je v decembrskem dežju lani čistil v ljubljanskem lunaparku. Pokazal je na ringlšpil s fotografije, ki zaključuje razstavo, in z nasmehom, a nekakšno žalostjo v glasu povedal: »Tale je zadnje leto.Ljudje hočejo nekaj novega.«


Mimogrede: če bo komu katera od temačnih podob lunaparkov z razstave všeč, so naprodaj. Kupnina pa naj gre kar naravnost na račun dobrodelnega projekta Botrstvo (www.boter.si), ki skrbi za tiste slovenske otroke, ki še za hrano nimajo, kaj šele za kakšno vožnjo v lunaparku.

Informacije na: blaz.tisler@gmail.com

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.051.504-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

november 2012
PTSČPSN
 
 
december 2012
PTSČPSN
 
 
januar 2013
PTSČPSN
 
 

POGANJA: