11. FEBRUAR 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
ŠILA
Šiška : Kamnik

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji.

Vstopnina 2,5 €, obe tekmi 4 €.
 
ŠILA
Šentvid : Pionirski dom

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji.

Vstopnina 2,5 €.
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI 2011, 3 dan

Aleš Kauer (Češka)
Barbara Korun
Fabjan HafnerČeški pesnik Aleš Kauer se je rodil 1974 v Zábřehu na Moravskem. Svojo umetniško pot je začel v gledališču. Po prelomu tisočletja se je začel intenzivneje ukvarjati s poezijo in likovno umetnostjo. Kot slikar se je udeležil Mednarodnega bienala risbe v Plznu, imel pa je tudi več razstav v Evropi (Nemčija, Italija, Francija, Norveška) in v ZDA (Chicago).
Njegov pesniški prvenec „Reliéf Atlantiku nesluší suchozemcům“ („Relief Atlantika ne pristaja kopenskemu“) je izšel leta 2007. V letu 2008 je ustanovil založbo Adolescent, ki poleg homoerotične poezije izdaja tudi manj znane avtorje iz severnomoravske regije. Ukvarja se z organizacijo pesniških prireditev, bil pa je tudi glavni iniciator pesniškega almanaha „Lep hrib“ („Krásný vrch“) in zbornika „Nasproti gibanju veternice“ („Proti pohybu korouhve“).
Lani je bila izdana njegova druga pesniška zbirka „Atrium“, njegove pesmi pa obljavljene v almanahu „120 dni Sodome“ (Ukrajina) in v slovenski antologiji sodobne evropske gejevske pezijo »Moral bi spet priti« (ŠKUC/Lambda).
Za svoje pesniško delo je prejel priznanje na festivalu Seifertovy Kralupy, nagrado Františka Halasa in nagrado Vaclava Vodkolka.
Živi v Jihlavi, kjer na literarnem in likovnem področju sodeluje v alternativnem centru DIOD, udejstvuje pa se tudi kot glasbeni in literarni kritik.BARBARA KORUN se je rodila leta 1963 v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti. Že med študijem je začela poučevati na ljubljanskih gimnazijah, potem je delala kot lektorica in dramaturginja v različnih gledališčih, nazadnje v SNG Drama v Ljubljani. Trenutno je samozaposlena. Po izidu svoje prve knjige, zbirke pesmi Ostrina miline (Mladinska knjiga, 1999), za katero je tudi prejela nagrado za najboljši prvenec leta, je začela nastopati z recitacijami svoje poezije, pa tudi kot moderatorka literarnih pogovorov in bralka vsakovrstne poezije. Bila je aktivna v Društvu slovenskih pisateljev ter dve leti tajnica slovenskega centra PEN, sodelovala je v uredništvu dveh literarnih revij (Nove revije in Apokalipse) ter dvakrat soorganizirala maratonsko branje Oder žensk v sklopu festivala Mesto žensk. Nastopila je na vseh slovenskih literarnih festivalih ter na mnogih v tujini, njene pesmi so izšle v kar nekaj antologijah po svetu (npr. najbolj odmevna New European Poetry, ki je izšla pri založbi Greywolf, ZDA, 2008).
Izdala je še dve pesniški zbirki: Zapiski iz podmizja (Apokalipsa, 2003) in Razpoke (Nova revija, 2004). Sodelovala je z Ludwigom Hartingerjem pri pregledovanju pesniške zapuščine Srečka Kosovela za knjigo Ikarjev let, skupaj s svetovno znanim glasbenikom – tolkalistom Zlatkom Kaučičem pa je v letu 2006 posnela CD s pesmimi Srečka Kosovela pod naslovom Vibrato tišine. Režirala je tudi monodramo po Cankarjevi noveli Gospa Judit z Lenčo Ferenčak v naslovni vlogi.
Barbara Korun je bila izbrana za predstavnico Slovenije v evropskem projektu kulturnih prestolnic »Cork 2005 – The European Capital of Culture« ter pri enakem projektu »Ruhr 2010«. Knjiga njenih izbranih pesmi v prevodu pesnika Thea Dorgana »Songs of Earth and Light« je doživela tudi precej zelo pohvalnih odmevov na Irskem, v Angliji in v Ameriki. O samem procesu prevajanja, o avtorici in o Sloveniji pa je bil posnet tudi dokumentarec, premierno predvajan na literarnem festivalu v Corku februarja 2006.Foto Tasja Hafner
FABJAN HAFNER, rojen leta 1966 v Celovcu, študiral v Gradcu in Celovcu slovenščino in nemščino. Od 1992 do 1997 lektor za nemški jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani; od 1990 do 2007 predavatelj na Oddelku za teoretsko in uporabno prevodoslovje Univerze Karla in Franca v Gradcu; od leta 1998 znanstveni sodelavec Inštituta Roberta Musila Univerze v Celovcu. Pesnik, prevajalec in znanstvenik v obeh koroških deželnih jezikih. 4 pesniške zbirke, 33 knjižnih prevodov, več nagrad, med drugimi Nagrado za znanost Avstrijske družbe za germanistiko (2006), Petrarkovo nagrado za prevod (1990), Avstrijsko državno nagrado za književno prevajanje (2006), Nagrado za evropsko poezijo mesta Münster (2007). Fabjan Hafner živi v Bistrici v Rožu na avstrijskem Koroškem.

Festival sta omogočila Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.325-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2011
PTSČPSN
 
 
februar 2011
PTSČPSN
 
 
marec 2011
PTSČPSN
 
 

POGANJA: