11. FEBRUAR 2010 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI, 2.dan

TONE PAVČEK (Slovenija)
ANA PEPELNIK(Slovenija)
PAVEL ZAJÍČEK (Češka)

Pesnik, esejist in prevajalec Tone Pavček se je rodil leta1928 v Šentjuriju pri Novem mestu. Za svoje pesniško in prevajalsko delo je prejel vrsto nagrad in priznanj, med njimi trikrat Levstikovo (1958, 1962, 2005) za mladinsko poezijo in leta 1984 Prešernovo za pesniško zbirko Dediščina. Tone Pavček se je v knjigi najprej predstavil v zbirki Pesmi štirih (1953) skupaj s Kajetanom Kovičem, Cirilom Zlobcem in Janezom Menartom. Njegov pesniški razvoj je dosegel vrh v intenzivno doživeti, a hkrati z refleksivnimi toni podloženi poeziji v zbirkah Dediščina (1983) in Goličava (1988). V obeh se je prizadeto in hkrati z veliko ustvarjalno močjo dotaknil vprašanj življenja in smrti, tako z vidika posameznika kot tudi širše narodne skupnosti (Slovenske pesmi v zbirki Dediščina). V novih zbirkah Upočasnitve (1998), Darovi (2005) in Ujedanke (2006) je zaživela poleg rodne Dolenjske tudi slovenska Istra, ob refleksivnih izpovednih tonih pa tudi fina jedkost in satirična ironija. V obliki je Pavček zavezan zvočnosti, včasih že kar spevnosti verza. Njegova lirika je blizu prvinskemu izviru poezije, ki ga določa govor in ne pisava. Večina njegovih pesmi ima vezano obliko z rimo ali asonanco, hkrati pa je notranje ritmično razgibana, da tudi ob strogem redu zbuja vtis najžlahtnejše improvizacije.


Ana Pepelnik je pesnica in prevajalka, rojena 1979 v Ljubljani. Študirala je Primerjalno književnost in Literarno teorijo na Ljubljanski Filozofski fakulteti. Njen prvenec Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo je izšel leta 2oo7 v zbirki Prišleki (LUD Literatura; nominiran za nagrado za Najboljši prvenec). Aprila 2oo9 je pri Literaturi (zbirka Prišleki) izšla druga knjiga z naslovom Utrip oranžnih luči na semaforjih. Prevaja poezijo iz angleškega jezika: Elizabeth Bishop, James M. Schuyler, Matthew Zapruder, Joshua Beckman, Noelle Kocot, Matthew Rohrer in v angleški jezik. Leta 2oo7 je pri LUD Šerpa izšel njen prevodni prvenec dveh esejev Življenja živali J. M. Coetzeeja, leta 2oo8 pa zbirka poezije ameriškega pesnika Matthewa Zapruderja z naslovom Ameriška lipa.


Pavel Zajíček (1951), češki pesnik, glasbenik in likovni umetnik. Je eden najpomembnejših predstavnikov češkega undergrounda. Leta 1973 je skupaj z Milanom Hlavso ustanovil eksperimentalno glasbeno skupino DG 307, ki je do leta 1979 nastopala na mnogih "podtalnih", torej nedovoljenih koncertih. Pred letom 1980 so se njegova besedila in pesmi za DG 307 širila ilegalno. Besedila, ki niso bila namenjena uglasbitvi, je v tistem času izdajal v samozaložbah, ki so imele izvirno likovno zasnovo.
Tri leta po podpisu Listine 77 je najprej emigriral na Švedsko, za tem pa je živel v New Yorku. V pregnanstvu se je posvečal pretežno likovnemu ustvarjanju. V letih 1990–1995 je izmenoma živel v New Yorku in v Pragi, od leta 1995 stalno živi v Pragi. Leta 1992 je bila skupina DG 307 obnovljena in v različnih zasedbah pod Zajíčkovim vodstvom nastopa še danes.
V 90. letih se je Pavel Zajíček navezal na literarno-glasbene projekte s konca 70. let. V njegovi poetiki so se uveljavile simbolične prvine, Zajíčkove pesmi v prozi imajo obliko fragmentarnih dnevniških zapisov in ponavljajočih se prispodob o labirintu življenja in sveta. V zadnjih letih je izdal pesniške zbirke Pot z vlakom iz P. v B. (2007), Raztrgan film (2008), Knjiga napisana s kaosom (2009). Za festival Trnovski terceti je skupaj z glasbeno spremljavo Tomáša Vtípila pripravil poetični triptih Prispodoba.

Tomáš Vtípil (1981), glasbeni skladatelj, improvizator, violinist, pevec, pisec besedil in avtor performansov. Nase je opozoril kot zmagovalec češkega tekmovanja "slam poetry" leta 2004 v Olomoucu. Član več glasbenih skupin, že nekaj let deluje v skupini DG 307 in tudi solistično spremlja pesniška branja P. Zajíčka.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.280.013-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2010
PTSČPSN
 
februar 2010
PTSČPSN
marec 2010
PTSČPSN
 

POGANJA: