10. FEBRUAR 2010 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI, 1.dan

Od srede 10. februarja do 12. februarja bo v Kudu potekal XVII. ljubljanski pesniški festival TRNOVSKI TERCETI, ki ga Kud France Prešeren v začetku februarja vsako leto organizira že od leta 1994. Gre za največje pesniško srečanje v prestolnici, na katerem se tri dni zapored vsak večer predstavijo po trije pesniki oziroma pesnice, tako domači kot tudi tuji, do sedaj pa se je s svojo poezijo na festivalu predstavilo že okoli 140 avtorjev.

Pri letošnji izvedbi Trnovskih tercetov so sodelovali: Center za slovensko književnost, Literarno društvo IA in Društvo slovenskih pisateljev,

Festival so omogočili Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Ljubljana, Culture Ireland in Ministerio de asuntos exteriores y de cooperacíon-AECID.

Prvi večer bodo nastopili:
ALEŠ DEBELJAK (Slovenija)
JO SLADE (Irska)
JANI KOVAČIČ (Slovenija)


Aleš Debeljak (1961) je diplomiral iz primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani in doktoriral iz sociologije culture na Maxwell School of Citizenship, Syracuse University v ameriški državi New York. Objavil je osem knjig pesmi, dvanajst knjig esejev, prevedel izbrane pesmi Johna Ashberyja in knjigo o sociologiji vednosti in uredil več antologij.

Za svoje delo je dobil nekaj mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih nagrad, vključno z nagrado Prešernovega sklada. Je tudi dobitik Jenkove nagrade za zbirko Tihotapci v letu 2009. Njegove knjige so izšle v angleških, japonskih, nemških, hrvaških, srbskih, makedonskih, poljskih, litovskih, romunskih, finskih, madžarskih, čeških, slovaških, španskih in italijanskih prevodih. Je sourednik mednarodnih revij Sarajevski zvezki in Verse ter glavni urednik knjižne zbirke Terra Incognita: Writings from Central Europe, ki jo izdaja White Pine Press iz Buffala, ZDA.


Jo Slade, pesnica, slikarka, živi in dela v Limericku (Irska). Objavila je štiri zbirke poezije: In Fields I Hear Them Sing (“Slišim jih peti na poljih”, Salmon, 1989 ), The Vigilant One (“Čuječa”, Salmon, 1994), ki je bila nominirana za za nagrado Irish Times/Aer Lingus Literature Prize, Certain Octobers (“Določenega oktobra”,Editions Eireanna, Quimper France, 1997 ), dvojezična angleško franscoska izdaja, in City of Bridges (“Mesto mostov”, Salmonpoetry, 2005). Leta 2003 je bila nominirana za nagrado, ‘ Prix Evelyn Encelot,’ Ecriture Prize, Maison des Ecrivains.


Jani Kovačič je kantavtor, pesnik in pisatelj. Odlikujeta ga ironija stil in otroška preprostost. Urbani pevec, raziskovalec človeškega uma in neizprosni individualist. Gane ga človeška neumnost. »Neumnost je kralj.« Pravi antijunak, podpornik novega humanizma, solidarnosti, bratstva, različnosti in udobnega življenja. Slava je nepotrebno breme, ki naredi stvari predvidljive. Prenehal je izdajati plošče, zanimajo ga samo še nastopi, njihov enkratni delirij in spominske bombe. Avtor številnih plošč in zgoščenk, v zadnjih letih Tolovajske balade, Bulvar Bankrot, Balade s ceste, Postbožični psalmi, Jazzietete (nov tip urbanega džeza) in Srednjeveške trubadurske pesmi. Leta 2008 je nastopil s Slovenia United Orchestra, 2009 pa je s skupino Chronographus predstavili njegove »Starinske pesmi« iz njegove nove knjige Knjiga.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.602-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2010
PTSČPSN
 
februar 2010
PTSČPSN
marec 2010
PTSČPSN
 

POGANJA: