9. DECEMBER 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Jackie
Jackie v Unionu

Gostovanje v kavarni UNION na Miklošičevi 1 v Ljubljani.

Režija in igra: Snježana Martinović
Prevod: Lučka Jenčič Kandus
Kostum: Jasminka Mitrić

JACKIE nobelovke Elfriede Jelinek, četrti monolog v knjigi Deklica in smrt, je bil predvajan kot radijska igra in je leta 2003 dobil najprestižnejšo nemško nagrado za ta žanr. Princese in izstopajoče dame sodobnega časa se v dramoletih E.Jelinek pojavljajo kot ženske, ki jih ne more odrešiti noben princ. Sodobna princesa Jackie Kennedy, ki je neprestano stala v luči žarometov ob svojemu soprogu, karizmatičnemu ameriškemu predsedniku, se tega jasno zaveda. Njeno življenje ni njeno, okrog nje se gosti smrt, neprestano vlači za seboj svoje mrliče, ogradi se od sveta, ki po njej steguje roke. To naredi tako, da se ukalupi v svojo lastno formo, da se navznotraj izvotli in postane samo še obleka. Njena obleka je njen oklep.

Vstopnina 13 €.
 
Razstave
DANIEL HOMŠAK
KONCERT

Razstava slik Daniela Homšaka.

Odprtje razstave bo podkrepljeno z živo zvočno sliko, ki razstave ne bo dopolnjevala, ampak enakovredno sodelovala pri Koncertu.

Pričujoča slikarska, lahko bi rekel pretežno slikarska razstava z naslovom Koncert, predstavlja tri sklope kot posamezne koncertne stavke, združene v opus mei.Zakaj sta k temu dodana še dva, je pojasnjeno proti koncu.

Prvi stavek predstavlja izbor del, nastalih med letoma 2002 in 2005. Čopič dirigira improviziranim barvnim melodijam ter jih staplja v pripovedno, z nadresničnimi telesninami zasičeno celoto. Kot večkratno poslušanje zvočne kulise odkriva skrite pripovedi, tako daljše opazovanje slik odstira tančice s prej, zdi se, nejasnih oblik in obratno; jasne oblike mehča do nedoločljivih razsežnosti.

Drugi stavek je nezavedno nadaljevanje prejšnjega. Nezavedno je nastajal že v predobdobju prvega dela, vzporedno z nastajanjem »čopičnih« slik. Ostanek barvne palete, namenjene romanju v smeti, zasije v novi vlogi. Pisana mešanica, obrnjena navzdol in stisnjena ob steklo, se preoblikuje v drsališče naključno nenaključnega barvnega ožilja. Navidez nepomembne stvari dobe povezovalno vlogo. Še več. Delujejo samostojno.

Tretji, sliko-kiparski del, je ognja varen. Ne popolnoma, le zadržuje ga dalj kot bi si mislili. Primarna naloga protipožarne pene je jasna, sekundarna pa je večini nepredstavljiva. Ob posledično zvišanem pritisku nastale forme, počasi iz lukenj gomazeče ter obležale na tleh napihujoče se, ustvarijo domišljijski svet, lahkotno prilepljen na stiropor. Lahka platforma z lahkoto nosi lahke oblike, kljub njihovi včasih navidezni vsebinski teži.

Koncertu v obdobju baroka je često dodan četrti, neredko tudi peti stavek. Linija v plašč baročne barve odetih elementov, obrobljenih s črnim klavir lakom, za zlato masko skriva še nikoli povedane pripovedi.

Peti stavek podatke zgodovine ohranja na disku, izgubljenem v getu električnih vezij. Težka, močna konstrukcija v nasprotju z nezanesljivostjo ohranjanja ključnih informacij daje prednost krhkim, a večnim stvarem.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.057.528-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

november 2008
PTSČPSN
 
december 2008
PTSČPSN
 
januar 2009
PTSČPSN
 
 

POGANJA: