9. FEBRUAR 2007 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
ŠILA
Vzgojiteljska šola : Kranj

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji Tokrat se bosta pomerili Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana ter Gimnazija Kranj.

Vstopnina: 2 € / obe predstavi 3 €
 
ŠILA
Oblikovna šola : MIKK MS

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji. Boj bosta bili ekipi Srednje oblikovne šole in MIKK Murska Sobota.

Vstopnina: 2 € / obe predstavi 3 €
 
Trnovski terceti
Tretji dan festivala

V sredo 7. februarja ob 21. uri se bo v Kudu France Prešeren pričel, letos že štirinajsti, Ljubljanski pesniški festival TRNOVSKI TERCETI, ki ga Kud France Prešeren vsako leto v začetku februarja organizira že od leta 1994.

Tretji dan festivala se bodo predstavili:

  • Tarek Eltayeb (Egipt)
  • Jovanka Uljarević (ČG)
  • Uroš Zupan

Gre za največje pesniško srečanje v prestolnici, na katerem vsak večer predstavijo po trije pesniki oziroma pesnice, tako domači kot tudi tuji, do sedaj pa se je s svojo poezijo na festivalu predstavilo že preko 100 pesnikov. Festival traja tri dni in se bo zaključil v petek, 9. februarja.

Egipčanski pesnik TAREK ELTAYEB se je rodil materi Egipčanki in očetu Sudancu v Kairu leta 1959. Tam je tudi živel in se šolal. Leta 1984 se je preselil na Dunaj, kjer je študiral ekonomijo in sociologijo. Živi na Dunaju in je predavatelj na Fakulteti za upravne vede v Kremsu ter na Univerzi v Gradcu. V Avstriji je za svoje dejavnosti prejel številne nagrade, nazadnje štipendijo Kaniti za leto 2005. Piše v arabščini, preveden pa je v nemščino, francoščino, makedonščino in srbščino. Izdal je pesniško zbirko Aktovka polna golobov in gruljenja (Dunaj, 1999), pesniško zbirko Iz polja moje sence (Dunaj, 2002), roman Mesto brez palm (Dunaj, 2002), roman Hiša plamena pa izide na Dunaju v letu 2007.

JOVANKA ULJAREVIĆ je črnogorska pesnica mlajše generacije, rojena v Kotorju leta 1979. Diplomirala je iz filozofije na beograjski Univerzi. Poleg poezije piše tudi prozo in eseje. Izdala je dve pesniški zbirki, Pred muhami (2000) in Proteze na plesu v maskah(2003). Njene pesmi so bile objavljene v številnih književnih časopisih in revijah ter antologijah na področju nekdanje Jugoslavije, pa tudi drugod v tujini (ZDA, Poljska, Avstralija...) Je članica uredništva uredništva osrednje črnogorske revije za književnost, kulturo in družbo Ars, stalna sodelavka internetne revije za poezijo www.meta-fora.com, kot koordinatorica in sourednica za Črno goro pa je sodelovala pri reviji BalCanis. Poleg tega pa se bavi s športnim in tekmovalnim sabljanjem ter poučuje rokovanje s floretom, mečem in rapirjem.

UROŠ ZUPAN je bil rojen 25. 8. 1963 v Trbovljah. Tam je obiskoval srednjo šolo. V Ljubljani je na Filozofski fakulteti diplomiral iz primerjalne književnosti. Izdal je pesniške zbirke Sutre (1991), Reka (1993), Odpiranje delte (1995), Nasledstvo (1998), Drevo in vrabec (1999), Nafta (2002), Lokomotive (2004) in Jesensko listje (2006). Napisal je tudi tri knjige esejev: Svetloba znotraj pomaranče (1996), Pesem ostaja ista (2000), Pešec (2003) in prevedel knjigo poezije hebrejskega pesnika Jehude Amihaja Ura milosti (1999) in knjigo ameriškega pesnika Johna Ashberya Avtoportret v konveksnem ogledalu(2004). Revijalno je objavil precej prevodov iz ameriške poezije in poezije s področja bivše Jugoslavije: William Carlos Williams, Charles Simic, Mark Strand, Charles Wright, Zvonko Maković, Danijel Dragojević, Miloš Đurđević, D.J.Danilov, Saša Jelenković ... . Za poezijo je prejel od domačih nagrad: Nagrado slovenskega knjižnega sejma za prvenec, Zlato ptico, Nagrado prešernovega sklada, Jenkovo nagrado, Župančičevo nagrado, Plaketo Tončke Čeč in od tujih nagrad: Majska rukovanja (Podgorica 1990, Srbija in Črna gora), Herman Lenz – Preis (Langenburg 1999, Nemčija) in Premio della VI Edizione del Festival Internazionale di Poesia (Genova 2000, Italija). Njegove samostojne knjige so prevedene v nekaj tujih jezikov. Živi z družino v Ljubljani. Preživlja se kot samostojni kulturni delavec.

Vstopnina: 2 €Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.366-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2007
PTSČPSN
 
februar 2007
PTSČPSN
 
 
marec 2007
PTSČPSN
 
 

POGANJA: