8. APRIL 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Jackie
Jackie

Prva uprizoritev predstave “Jackie” avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek v Sloveniji..

Režija in igra: Snježana Martinović
Prevod: Lučka Jenčič Kandus
Kostum: Jasminka Mitrić

JACKIE nobelovke Elfriede Jelinek, četrti monolog v knjigi Deklica in smrt, je bil predvajan kot radijska igra in je leta 2003 dobil najprestižnejšo nemško nagrado za ta žanr. Princese in izstopajoče dame sodobnega časa se v dramoletih E.Jelinek pojavljajo kot ženske, ki jih ne more odrešiti noben princ. Sodobna princesa Jackie Kennedy, ki je neprestano stala v luči žarometov ob svojemu soprogu, karizmatičnemu ameriškemu predsedniku, se tega jasno zaveda. Njeno življenje ni njeno, okrog nje se gosti smrt, neprestano vlači za seboj svoje mrliče, ogradi se od sveta, ki po njej steguje roke. To naredi tako, da se ukalupi v svojo lastno formo, da se navznotraj izvotli in postane samo še obleka. Njena obleka je njen oklep.

Vstopnina je 10 €, 7 € študentje
 
Narobov
Tok -tok!

Čarobna duhovita ganljiva gibalna predstava o stvareh, ki jih vsi poznamo.

Štihova dvorana Cankarjevega doma

Predstava o ljubezenskem odnosu ter vseh njegovih etapah in razsežnostih. Predstava o dveh, ki se včasih premalo, spet drugič pa preveč močno zalepita drug na drugega. Predstava, ki je dovolj čudaška, da se boste lahko brez slabe vesti smejali, in toliko navadna, da se boste v njej prepoznali.
Izkušena igralca, improvizatorja in klovna Alenka Marinič in Tomaž Lapajne se poigravata z ljubeznijo v vseh njenih razsežnostih. Z elementi klovnovstva in fizičnega gledališča ter z igro, odprto za improvizacijo in stik z občinstvom, obdelujeta pomembne in hkrati vsakdanje življenjske teme. Gostujoči finski glasbenik Hannu Risku z uporabo najrazličnejših inštrumentov in svojega glasu dogodek v živo začini z glasbo, ki poganja korenine v različnih zvrsteh: jazz, soul, blues, sodobna elektronika, finska ljudska glasba in svetovne ljudske glasbene tradicije. Predstava o tem, kako nam je, če nismo sami.

Idejna zasnova: Maja Dekleva, Alenka Marinič, Tomaž Lapajne
Režija: Maja Dekleva
Igra: Alenka Marinič, Tomaž Lapajne
Glasba: Hannu Risku
Kostumografija in scenografija: Katarina Zalar
Oblikovanje luči: Borut Cajnko
Grafično oblikovanje: Žiga Testen
Fotografija: Ivian Kan Mujezinović
Produkcija: KUD France Prešeren (Narobov) in Cankarjev dom
Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo in Mesta občina Ljubljana.

Vstopnina 10,8 €, na blagajni Cankarjevega doma
 
Razstave
Vesna Drnovšek
KAKO TE ČUTIM...VESOLJE

Otvoritev razstave grafij. Na otvoritvi bo nastopila skupina Perkakšns.

Na ogled bodo grafike, ki so nastale v zadnjih treh letih. Predstavljena grafična dela so ustvarjena v klasičnih grafičnih tehnikah: barvni jedkanici, akvatinti, rezervašu, gravuri…

200

Predvsem za zadnja dela iz leta 2008 je značilna tehnika gravure. V bistvu veliko uporablja stare, že uporabljene plošče, ki jih spreminja ali uporablja v novih kontekstih. Zato je tudi datum nastanka posamezne grafike lahko malo bolj širok.

200

200

Grafična plošča in postopek tiska avtorici ponujata izziv in neštete variacije znotraj likovnih iskanj v barvi in risbi. Reproduktivnosti v grafiki ne izkorišča za tiskanje naklade, ampak jo uporablja kot sredstvo za iskanje vedno novih pogledov in zgodb. Grafični listi so zato tiskani v majhni nakladi, pogosto je odtis unikaten.

200

Za svoje delo pravi, da izraža tiste drobne, vsakdanje vsebine življenja, ki jo obdajajo in vse to s pomočjo grafike, klasičnega medija v katerem ustvarja in se izraža.

200

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.057.468-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

marec 2008
PTSČPSN
 
 
april 2008
PTSČPSN
 
 
maj 2008
PTSČPSN
 
 

POGANJA: