8. MAREC 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
DIKTATOR V. D.
DIKTATOR V. D. - PREMIERA

Avtorski projekt igralca in scenarista Uroša Potočnika, nastalega po motivih filma Veliki diktator Charlieja Chaplina.

Avtorji koncepta: Uroš Potočnik,
Besedilo in izvedba: Uroš Potočnik
Režija: Uroš Potočnik
Izbor in oblikovanje zvoka: Uroš Potočnik
Koreografija: Sabina Schwenner
Scenografija: Gregor Nartnik
Kostumografija: Tina Bonca
Luč: David Andrej Francky
Oblikovanje tiskovin: Jernej Vavpetič

Kontroverzni izdelek filmskega genija Chaplina je vse od svojih nastankov leta 1940 (kot refleksija na 1. svetovno vojno) doživel veliko število interpretacij povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Spoj grenke satire in tragikomedije, ki prežema celo 20. stoletje, morda še večjo težo dobiva v 21. stoletju, ko se svet pod težo procesov hiperbirokratizacije, internetne revolucije, splošne mobilizacije kapitalizma, tehno-fašizma in namišljene demokratizacije spreminja v velik slum, v katerem tolpa največjih Dick tatorjev narekuje vsem ostalim, kako naj živijo, kaj naj mislijo in kaj jejo. Pravno legalna tajkunizacija stanja stvari je tako zgolj posledica združitve dveh strani »kapitalističnega« kovanca; na katerem na eni strani sedi veliki dikator, na drugi kleči zadovoljni suženj. Vendarle se tu vmes, v zapirajočem medprostoru med biti in živeti, še vedno razpira prostor za človeške vrednote, kot so ljubezen, toplina, požrtvovalnost, dobrota in sočutje. Dikrator V. D. je tako dvojna osebnost – združena v podobi igralca, ki si najprej izgradi svoje lastne »prostore igre«, ter jih za tem lagoma premešča, prestavlja in nadgrajuje. Po drugi strani Dick Tator vendarle ohranja simbolne prvine »velikih«; torej globusa kot sveta, zaročenke Hane in različnih filmskih situacij. Gledalci lahko tako hipoma prepoznajo številne filmske prizore, ki so kakor samosvoje mizanscenske enote prenesene v točno ta prostor in točno ta čas – ki je istočasno prostor in čas gledalca. Diktator V. D. je narejen zato, da se gleda – z mislijo na umetnost, ki ni sama sebi namen.

Diktator V. D. je lahko film ali poezija, predvsem pa zloženka / zoženka človekovega življenja, posredovanega kot sporočilo iz stekleničke, ki jo naplavi ocean. Ocean človekovih misli in hrepenenj, usod prednikov ter sanj po boljšem življenju in pravičnejšem svetu. Če je bil Chaplinov Veliki Dikator kultni film, ki je prerokoval usodo sveta v prihodnjih letih, je Diktator V. D. živahna gledališka zgibanka, ki lahko v tolikšni meri, kakor sika in skeli, tudi ironizira in radosti. In Tomanija je toliko Slovenija, kolikor sta desnica in levica dve roki istega človeka.

Diktator V. D. je drama o dveh sistemih,
treh ljudeh in kupu krame,
posvečena najboljšim, ki jih ni več,
in namenjena dobrim, ki se učijo živeti.
Sami s sabo - drug z drugim,
V čudnem svetu, ki kakor hitro se poraja, tudi izginja.

Vse, kar imamo, je 28.000 dni.
Vojna je okoli nas.
Ne vemo več ne, kdaj smo majhni, kdaj veliki.
Za rit nas žrejo korporacije.
Kapital je že naložen. Mrtev.
Oči postajajo čedalje bolj utrujene, roke čedalje bolj utrjene.
Non stop se nam udira pod nogami.
Ni več sledi
... Ne vemo, kam gremo ...

Dobrodošli v gledališču Enega!
Borca, zavojevalca, brivca in neandartalca.
Mladeniča, toplega v svoji lupini,
Diktatorja z zobotrebcem vitrini.
Svet je oder.
Od blizu tragedija, od daleč komedija.
(you are with us, CC)
Komu boš kaj prodaj potem
ko bodo vsi že vse imeli?

Pomisli!
(Andreja Kopač)

Posebna zahvala Andreji Kopač in Mitju Novljanu ter vsem, ki delajo to, kar mislijo, da je prav.

Vstopnina 10 € in 15 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.229.055-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

februar 2012
PTSČPSN
 
 
marec 2012
PTSČPSN
 
 
april 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: