8. FEBRUAR 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI III.

Ljubljanski pesniški festival.

Na zadnjem dnevu festivala bodo nastopili:

VINKO MÖDERNDORFER
ZVONKO KARANOVIĆ (Srbija)
IMMANUEL MIFSUD (Malta)


200

Vinko Möderndorfer se je rodil leta 1958 v Celju. Diplomiral iz gledališke režije na AGRFT s predstavo Snubač A. P. Čehova leta 1982. V zadnjih petindvajsetih letih je zrežiral sto gledaliških in opernih predstav, več 10 radijskih iger, 12 TV iger ter dokumentarnih filmov po lastnih scenarijih ter dva celovečerna filma – Predmestje in Pokrajina št. 2.
Piše drame, pesmi, novele, romane, scenarije, eseje ter radijske igre. Do sedaj je objavil 35 knjig. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med njimi Borštnikovo nagrado za režijo predstave Potujoče gledališče Šopalovič L. Simoviča (1986), Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za zbirko novel Krog male smrti (1994), nagrado Prešernovega sklada za knjigo novel Nekatere ljubezni (2000), Rožančevo nagrado za knjigo esejev Gledališče v ogledalu (2002), prve nagrade za najboljše komedijsko besedilo na Dnevih komedije v Celju za komedije Vaja zbora (1998), Limonada slovenica (1999), Podnajemnik (2001), Na kmetih (2003), Šah mat (2006) in mnoge druge.

Izdal je šest pesniških: Mah (1984), Telo (1988), Male nočne ljubavne pesmi (1992), Zlodejeve ćalostinke (1998), Skala in srce (2005) Razhajanja (2007).

200

Zvonko Karanović se je rodil v Nišu leta 1959. Njegovo pisanje temelji na izkušnjah beat književnosti, filma in pop kulture. Opravljal je različne poklice – bil je novinar, radijski urednik, DJ, organizator koncertov, trinajst let pa je tudi vodil svojo prodajlano plošč. V svojih knjigah ne opisuje zunanje lepote sveta, ampak njegovo notranjo temo. Samega sebe ima za pisca obrobja, ki se je zaradi spleta družbeno-zgodovinskih okoliščin znašel v mainstremu. Prvo pesniško zbirko je v samizdatu objavil leta 1990, do danes pa je izšlo sedem bjegovih zbirk pesmi: Blitzkrieg, Srebrni Surfer (1991), Mama melanholija (1996), Extravaganza (1997), Tamna magistrala (2001), Neonski psi – izabrane pesme (2001), Svlačenje (200).
Piše tudi prozo. Izdal je dva romana Više od nule(2004) in Četiri zida i grad (2006), ki sta pri kritikih in bralcih, predvsem tistih mlajše in srednje generacije, doživeli izredno ugoden odziv.
Živi in dela v Beogradu kot svobodni umetnik.

200

Immanuel Mifsud (Malta, 1967) je pesnik in pisatelj. Napisal je pet zbirk kratkih zgodb v malteščini in šest zbirk poezije, eno od njih v angleščini, tri pa so izšle v dvojezični, malteško-angleški, izdaji. Leta 2002 je za zbirko kratkih zgodb L-Istejjer Strambi ta’ Sara Sue Sammut (Nenavadne zgodbe Sare Sue Sammut) prejel Nacionalno nagrado za literaturo, leta 2005 pa je z zbirko kratkih zgodb Kimika (Kemija) povzročil vsenacionalni škandal, saj se je v knjigi lotil številnih tem, ki še danes veljajo za tabu v malteški družbi. Knjiga je bila ocenjena kot pornografska in tako levičarski kot konzervativni tisk sta zaradi »obscenosti« odklonila njeno recenziranje.

Immanuel Mifsud je prav tako avtor za otroke, v malteščino pa je prenesel tudi več slovaških, čeških, bolgarskih, madžarskih in estonskih narodnih pripovedk.

Njegovo delo je bilo prevedeno v različne jezike, med drugim v slovaščino, ukrajinščino, angleščino, slovenščino in italijanščino.

Immanuel Mifsud je bil leta (2004) gost pesniškega festivala »Dnevi poezije in vina« v Medani. Med svojim bivanjem v Sloveniji je spisal cikel pesmi »Prgišče listja iz Slovenije«, ki je leta 2005 izšel v pesniški zbirki KM (Kilometri).

Več informacij o pisatelju in njegovem delu se najde na www.immanuelmifsud.com.

Vstop prostVzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.376-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2008
PTSČPSN
 
 
februar 2008
PTSČPSN
 
 
marec 2008
PTSČPSN
 
 

POGANJA: