7. JULIJ 2010 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Ristanc
Ristanc

Vrhunski umetniški dogodek, ki združuje sodobni ples, vrteči se derviš, lutke, video, sodobno poezijo in perzijsko glasbo (kamancheh).

Ljubljanski grad, Kazemate.

Sence, odsevi, zrcaljenje. Sestavljanka segmentov, ki se stika kot razstavljena paradigma naših biti skozi igro ristanc. Potovanje in preobrazba (geo)grafičnega znaka v črko, besedo, pesem, ristanc, človeško bitje.

Perzijski glasbenik kot čarovniški mojster odkriva pesem lutki, ki jo vsrka v njeno vesolje in ustvari surealno popotovanje govorjene/pisane besede. Kot pot bitja k svojemu centru z igro ristanc.

V predstavi se prepleta več medijev:

bogat zvok glasbenega akorda kamanchehja (starodavno perzijsko godalo - predhodnik violine), z virtuozom in skladateljem, nominiranim za nagrado Grammy, Kayhanom Kalhorjem,

izvirna sodobna koreografija temelječa na ritualih vrtenja sufijskih dervišev inovativnega mednarodno priznanega turško-avstrijskega plesalca Ziyaha Azazija,
glas pripovedovalca Igorja Samoborja, enega najvidnejših članov ansambla ljubljanske Drame, ki je kot gledališki in filmski igralec odigral številne nepozabne vloge in prejel številne nagrade,

novi pristopi v lutkarstvu v interakciji z ostalimi mediji izvirne in kreativne slovenske lutkarice Barbare Bulatović,

surealistična poezija romunskega pisatelja Iuliana Tanaseja, dobitnika nagrade za evropsko poezijo - Hubert Burda, v prevodu pesnika Aleša Mustarja,

3D virtualni prostori, video in arhitektura slovenskega vizualnega umetnika in oblikovalca Petra Koširja.

Dela romunske gledališke režiserke None Ciobanu obsegajo klasične in sodobne interpretacije, ki vključujejo tako fizično gledališče in vizualni imaginarij kot tudi site-specific projekte uprizorjenih v priznanih evropskih in ameriških gledališčih.


VEČ… V Kazematah je na ogled tudi prostorska videoinstalacija, ki namiguje na potovanja v svet, ki ga posreduje število sedem. Prostor, viden skozi polja igre ristanc, odkriva in raziskuje vsakodnevne realnosti Bližnjega vzhoda. Sprehajanje skozi dualnosti kot sakralno/posvetno, realno/imaginarno, tragično/komično, deklica/starec, panteon/amfiteater, puščava/mesto nam skozi zgodbe v prostoru igre zarisuje pripovedovalec, za katerega ni jasno ali samo zapisuje ali tudi ustvarja posredovano realnost. V prostor slike vzpostavlja in briše logičnost sveta, katerega želimo skozi sledenje dekodirati. Namesto naracije, zgodbe, podoživimo stike med podobami posredovane realnosti, ki nadomešča realno pokrajino z umeščenostjo nas samih v potovanje med like, ki se odkrivajo v virtualnem polju instalacije. Vendar liki; kot zavzeta deklica z branjem knjige, so realni, koze pri mesarju so (bile) žive. Mogoče pa je vse to zgodba našega pripovedovalca, snov, iz katere se rojeva pisana beseda, ali obratno. Vendar, ne glede na vrstni red, beseda kot živo kaligrafsko telo vpeljuje neizbrisljivo sled.

Kayhan Kalhor's music speaks from an ancient Persian tradition while sounding timeless and spiritually invigorating today.- BBC

Ziya Azazi controls the stage with as wonderful a piece of bravura over-the-top, danger filled acting and tumbling as you are likely to see. - The Guardian

Romanian director Nona Ciobanu views theater as a place for poetic transformation. - The San Diego Union-Tribune

Project RISTANC / hopscotch is happening in the frame of Ljubljana World Book Capital and is supported by City of Ljubljana, Ljubljana Festival, Romanian Cultural Institute through Cantemir Programme, KUD France Prešeren Trnovo, Toaca Cultural Foundation.

Vstopnina 20 €. Vstopnice so na voljo na v INFO centru na Ljubljanskem gradu, na prodajnih mestih Eventima in na www.ljubljanafestival.si.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.053.569-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

junij 2010
PTSČPSN
 
 
julij 2010
PTSČPSN
 
 
avgust 2010
PTSČPSN
 
 

POGANJA: