7. FEBRUAR 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI II.

Ljubljanski pesniški festival.

Na drugem večeru festivala bodo nastopili:

ALJA ADAM
OSCAR LEONEL RUIZ-RAMIREZ (Mehika)
ANDREJ BRVAR


200

Alja Adam (rojena 1976), pesnica in znanstvenica. Diplomirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ter na oddelku za sociologijo kulture. Na isti fakulteti je nadaljevala je s podiplomskim študijem in leta 2007 pridobila naziv doktorica znanosti. Prvo pesniško zbirko »Zaobljeost« je izdala leta 2003 pri založbi Aleph. Svojo poezijo objavlja v slovenskih in tujih literarnih revijah (njena poezija je bila prevedena v nemški, italijanski, angleški in hrvaški jezik). Sodelovala je na številnih literarnih prireditvah in prejela nekaj nagrad na literarnih natečajih. Poezijo pogosto podaja občinstvu v interakciji z drugimi umetnostmi (glasbo, videom in plesom). Trenutno pripravlja novo pesniško zbirko, ki bo v letu 2008 izšla pri založbi Aleph.

200

Oscar Leonel Ruiz-Ramirez, rojen leta 1970 v Guadalajari v Mehiki. Študiral kemijo na tamkajšnji Univerzi, kjer je leta 1994 objavil tudi svojo prvo novelo. Literaturi se ni posvetil le kot pesnik ampak tudi kot promotor (zasnoval je recimo »premični« pesniški festival Con sabor latino, ki je v letih 2004 in 2005 potekal v Sloveniji, na Hrvaškem in Poljskem) in prevajalec. Pesmi in prevode, prevedel je tudi pesmi vrste slovenskih avtorjev, je objavljal v različnih mehiških literarnih revijah.
Leta 2006 je izšel njegov knjižni prvenec, pesniška zbirka Biografija. Knjiga je izšla dvojezično v španščini in slovenskem prevodu Marjete Drobnič pri Društvu Apokalipsa, šele leto dni kasneje, je knjiga izšla v Mehiki. V knjigi je ohranil svoje bogato in po naravni poti kultivirano občutenje domačega izvora – namreč mehiške, vendar tudi širše latinskoameriške literarne produkcije, zapisane v španščini, kot tudi njenega pisanega ljudskega porekla.
Leta 1999 je bil gost tudi festivala Dnevi poezije in vina v Medani, leta 2006 pa je bil sodeloval na praškem, ljubljanskem in varšavskem književne sejmu. Njegove pesmi so bile prevedene v slovenščino, hrvaščino, italijanščino in slovaščino.


200

Andrej Brvar (rojen leta 1945 v Čačku v Srbiji) je diplomiral iz primerjalne književnosti in italijanskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je pesnik, publicist in urednik, trenutno ureja izvirno literaturo pri študentski založbi Litera v Mariboru.
Prvo pesniško zbirko je objavil leta 1969 pod naslovom Slikanica, do leta 2005 pa še devet pesniških zbirk. Glavni izbor iz njegovega pesniškega dela je pod naslovom Retrospektiva izšel leta 2007 pri Mladinski knjigi v zbirki Kondor. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugimi leta 1991 nagrado Prešernovega sklada. Njegove pesmi so prevedene v vse večje evropske jezike, uvrščene pa so bile tudi v številne antologije doma in po svetu. Izbrano publicistiko je leta 2003 izdal v knjigi z naslovom Odzivi. Živi in dela v Mariboru.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.359-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2008
PTSČPSN
 
 
februar 2008
PTSČPSN
 
 
marec 2008
PTSČPSN
 
 

POGANJA: