7. FEBRUAR 2007 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
Prvi dan festivala

V sredo 7. februarja ob 21. uri se bo v Kudu France Prešeren pričel, letos že štirinajsti, Ljubljanski pesniški festival TRNOVSKI TERCETI, ki ga Kud France Prešeren vsako leto v začetku februarja organizira že od leta 1994.

Prvi dan festivala se bodo predstavili:

  • Jouni Inkala (Finska)
  • Stanislava Chrobáková-Repar (Slovaška)
  • Esad Babačič (Slovenija)

Gre za največje pesniško srečanje v prestolnici, na katerem vsak večer predstavijo po trije pesniki oziroma pesnice, tako domači kot tudi tuji, do sedaj pa se je s svojo poezijo na festivalu predstavilo že preko 100 pesnikov. Festival traja tri dni in se bo zaključil v petek, 9. februarja.


JOUNI INKALA je bil rojen leta 1966 v Kemi na Finskem živi v Helsinkih. Najprej je študiral slikarstvo, pozneje pa je presedlal na študij filozofije in literature na univerzi v Oulu v Helsinkih. Do sedaj je objavil sedem zbirk poezije, ki so bile vse zelo opažene (Tässä sen reuna, 1992, Huonetta ja sukua, 1994, Pyhien seura, 1996, Sille joka jää, 1998, Autiomaaretki, 2000, Kirjoittamaton, 2002, in Sarveisaikoja, 2005). Je tudi avtor na helsinškem radiju izvedene radijske igre Huomenna on toinen päivä. Uredil je več antologij, piše tudi eseje in časopisne kolumne, prevedel pa je tudi izbor pesmi Günterja Eicha, Huga Dittbernerja in Patricka Beurard-Valdoyeja. Uvrstili so ga v več antologij sodobne finske poezije v Nemčiji in Italiji, objavili pa so tudi izbor njegove poezije v nemškem prevodu z naslovom Aus dem Hause und dem Gesclechte (1995). Sodeloval je na številnih pesniških festivalih, pri nas v na prevajalski delavnici Zlati čoln, Medani in v Mariboru. Za svoje delo je dobil več nagrad in tudi pisateljskih štipendij. Je poročen in ima dva sina.

STANISLAVA CHROBÁKOVÁ REPAR, slovaška/slovenska pesnica, pisateljica, prevajalka, kritičarka in literarna znanstvenica, rojena v Bratislavi. Po končanem študiju filozofije in estetike je leta 1995 na Slovaški akademiji znanosti doktorirala iz literarnih ved. Od svoje selitve v Ljubljano, leta 2001, dela za revijo in založbo Društva Apokalipsa, kjer – poleg drugega – vodi projekt Gender in je odgovorna urednica zbirke Fraktal. Kot ena od dveh soustanoviteljev vodi mednarodni projekt Revija v reviji ter naprej deluje kot svobodna raziskovalka. Doslej je izdala sedem knjig: knjigo esejev in razprav o jezikih poezije Ohnisko reči alebo mlčanlivá hĺbka horizontu (2007), strokovno monografijo Mila Haugová (Alfa) (2002), prozni deli Anjelské utópie (2001, izbor v slovenščini, Angelske utopije, 2003) in Krutokradma (1997) ter tri pesniške zbirke Nahá v tŕní (2006), Na hranici jazyka (1997, 2000) in Zo spoločnej zimy (1994, prevod v slovenščino, Iz skupne zime, 2006). Poezijo je objavila tudi v antologijah Antológia súčasnej slovenskej poézie (2006), Antologia della poesia slovacca contemporanea (2003), Les jeux charmants de l´aristocratie (1996), Not Waiting for Miracles (1993), Kruh (1987), Druhý dych (1985) in drugod. Z avtorskim prevajanjem svojih pesmi iz slovaščine v slovenščino preizkuša načelni literarnovedni kategoriji »prevoda« in »originala«; v zadnjih letih sicer izhajajo tudi njena izvirna dela v slovenščini. Bogata je njena prevajalska, organizacijska in uredniška dejavnost. Je nosilka več nagrad, zlasti za svoja strokovna, literarnokritična in esejistična dela. Njeno leposlovje je bilo prevedeno v angleščino, francoščino, španščino, italijanščino, nemščino, poljščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, ruščino in finščino, nastopala je na več pesniških festivalih in mednarodnih prireditvah.

Pesnik in publicist TVS ESAD BABAČIČ je rojen leta 1965 v Ljubljani. Študiral je srbski in hrvaški jezik ter slovenščino na ljubljanski filozofski fakulteti. V osemdesetih je bil član novovalovske skupine Via ofenziva in je eden od “zaslužnih krivcev” za njihov zvočni zapis (1983). Določen čas delal kot copywriter pri agenciji Saatchi&Saatchi. Bil dolgoletni sodelavec TV Slovenija, igral v filmu Outsider. Njegov dosje pravi, da je na enem od literarnih večerov v Berlinu bral skupaj s pesnikom Johnom Ashberyjem. S svojimi pesniškimi besedili je sodeloval pri projektu Literature express Europe 2000. Bil je gost v hiši umetnikov Literarisches Colloquium Berlin, kjer je ustvarjal pozimi leta 2002. Nastopil je na mnogih mednarodnih festivalih in bil preveden v nekaj tujih jezikov. Prevod njegovih izbranih pesmi (The Lying poet, 1990) je izšel tudi v ZDA. Za svojo pesem Donava je prejel avstrijsko nagrado Hörbiger. Je vodja projekta “Verjemi v svoj koš”. Do zdaj je objavil sedem pesniških knjig: Kavala (1986), Malemu boksarju (1988), Angel s scufanimi krili (1989), Veter v žilah (1994), Black Jack (1994) Kiti se ne napihujejo (2000) in Divan (2006)

Vstopnina: 2 €



Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.328-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2007
PTSČPSN
 
februar 2007
PTSČPSN
 
 
marec 2007
PTSČPSN
 
 

POGANJA: