6. FEBRUAR 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI I.

V sredo 6. februarja ob 21. uri se bo v Kudu France Prešeren pričel, letos že petnajst, Ljubljanski pesniški festival TRNOVSKI TERCETI, ki ga Kud France Prešeren vsako leto v začetku februarja organizira že od leta 1994.

Gre za največje pesniško srečanje v prestolnici, na katerem vsak večer predstavijo po trije pesniki oziroma pesnice, tako domači kot tudi tuji, do sedaj pa se je s svojo poezijo na festivalu predstavilo že preko 100 pesnikov. Festival traja tri dni in se bo zaključil v petek, 8. februarja. Ljubljanski pesniški festival. Na prvem večeru bodo nastopili:

IVAN HERCEG (Hrvaška)
ROLAND ORCSIK (Madžarska)
MILAN DEKLEVA

200

Ivan Herceg, pesnik, prozaist in urednik, se je rodil leta 1970 v Krapini. Študiral je kroatistiko na Filozofski fakulteti v Zagrebu, trenutno pa dela kot urednik pri Jutranjem listu. Njegove pesmi so prevedene v poljski, madžarski in makedonski jezik. Uvrščen je v preglede in antologije sodobne hrvaške poezije. Je odgovorni urednik revije Poezija in urednik pri Biblioteci časopisa Poezija.

Objavil je naslednje pesniške knjige: Naša druga imena (Zagreb, 1994), Noć na asfaltu (Karlovec, 1996), Snimke zemaljskih uzdaha (Zagreb, 1997), Anđeli u koroti (Zagreb, 2004), Nepravilnosti (Zagreb, 2007).

Zgodba SMS - cvjetni porno je uvrščena v izbor Hrvatska erotska priča Libido.hr (Zagreb, 2002). Leta 1994 je prejel nagrado Goran za mlade pjesnike, leta 1996 pa nagrado Zdravko Pucak (Karlovec).


200

Roland Orcsik se je rodil leta 1975 v Bečeju v Vojvodini. Od leta 1992 živi in dela na Madžarskem v Szegedu. Na Univerzi v Szegetu je diplomiral iz madžarskega jezika in književnosti, nadaljuje pa s podiplomskim študijem primerjalne literature. Piše poezijo, eseje in kritike ter prevaja v madžarščino literaturo južnoslovanskih narodov. Je tudi eden izmed urednikov revije za književnost in umetnost Fosszíilia.
Doslej je objavil dve pesniški zbirki: Rozsdamaró (2002), Holdnak, Arccal (2007). Njegove pesmi so bile prevedene v angleški, hrvaški, romunski in srpski jezik. Za svoje dosedanje književno delo je prejel madžarske nagrade: Faludy (2004), Tiszatáj (2005), Sinkó Ervin (2007).


200

Pesnik, prozaist in esejist Milan Dekleva se je rodil 17. 10. 1946 v Ljubljani. Diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Univerzi v Ljubljani. Poučeval je glasbo, bil novinar, zdaj pa je urednik na Televiziji Slovenija. Bil je član glasbene skupine Salamander in komponist scenske glasbe. Piše tudi poezijo in prozo za otroke, TV-scenarije ter literarno in glasbeno publicistiko. V slovenski literarni prostor je vstopil leta 1971 s prvencem, zbirko haikujev Mushi mushi, do danes pa je izdal še sedemnajst knjig pesmi, vključno z lani izdanima knjigama njegovih izbranih pesmi Slepa pegica časa (dvojezični izbor v angleščini in slovenščini) in Sledi božjih šapic (izbor in nove pesmi).

Njegove pesmi so prevedene v večino evropskih jezikov in objavljene v številnih antologijah doma in v tujini.

Za svoje pesniško, esejistično in prozaistično delo je prejel najpomembnejše nacionalne nagrade, vključno s Prešernovo nagrado, ki mu je bila leta 2006 dodeljena za zbirko kratkih zgodb Izkušnje na daljavo.

Vstopnina 2 €.



Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.342-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2008
PTSČPSN
 
 
februar 2008
PTSČPSN
 
 
marec 2008
PTSČPSN
 
 

POGANJA: