5. FEBRUAR 2009 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI 2009, 2. dan

BORUT GOMBAČ (Slovenija)
GABOR LANCZKOR (Madžarska)
IVAN VOLARIČ FEO (Slovenija)

200

Borut Gombač, rojen 12.6.1962 v Mariboru, pesnik in pisatelj. Po poklicu in izobrazbi knjižničar. Med letoma 1990 in 1992 samostojni kulturni delavec. Od leta 1992 zaposlen v Univerzitetni knjižnici Maribor. Eden od pobudnikov in organizatorjev Slovenskih dnevov knjige v Mariboru (Ko te napiše knjiga), dobitnik Glazerjeve listine 2006, nagrade za vrhunske dosežke na področju literature Mestne občine Maribor. Piše tudi gledališke, lutkovne in radijske igre

Knjižne objave:
Največji časopis na svetu, DZS, 1993
Prostorček in Minutka, Aristej, 1997
Trampolin, roman.com (soavtor), Študentska založba, 1999
Razblinjene dlani, Subkulturni azil, 2004
Velike oči male budilke, Aristej, 2004
Sence in sinkope, Litera, 2007
Nekdo iz smetnjaka, Aristej, 2008

Antologije:
Peti letni čas, 100 naj pesmi za mlade, Rokus, 2001
Kdaj ste umrli?, zgode in nezgode slovenskih mladinskih pisateljev, Franc-Franc, 2005
Geniji 2, antologija sodobne slovenske mladinske proze, Genija, 2007

Zgoščenka:
Razpljuskane šipe (songi v izvedbi glasbene skupine Cantorana in uglasbitvi Vaska Atanasovskega), posneto v studio Radia Maribor, 2003


Pesnik Gábor Lanczkor se je rodil leta 1981 v Székesfehérváru na Madžarskem.
Od leta 1999 do leta 2006 je študiral na Oddelku za madžarski jezik in književnost na Univerzi Eötvösa Loránda (ELTE) v Budimpešti. V času študija je preživel eno leto v Ljubljani in dva semestra v Rimu.
Trenutno piše svojo četrto zbirko pesmi in študira primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Szegedu na Madžarskem.
Dosedanja dela:
Čisti um (2005, Nagrada Attila Gérecza za najboljši pesniški prvenec v letu 2006, Bela pesmarica (2007),
Nazaj v London (2008).
V madžarščino je prevedel Pasji tango Aleša Čara (2006). Leta 2008 je prejel Nagrado Prima Junior.


Ivan Volarič Feo, pesnik in večplastni ustvarjalec, se je rodil se je 4. 9. 1948 v Sužidu pri Kobaridu kmečkim staršem. Osnovno šolo je obiskoval v Kobaridu, kjer je bil leta 1961 kot pionir določen za obisk pri takratnem maršalu Jugoslavije Titu na Dan mladosti, 25. maja. Po končani osemletki je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Novi Gorici, kjer se je po treh letih udejstvovanja v različnih športih začel ukvarjati z literaturo. Po končani srednji šoli, se je vpisal na oddelek za arheologijo in dodatno primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nobenega izmed študijev ni dokončal, še naprej se je ukvarjal s pisanjem poezije, se družil s tedaj avantgardo v Ljubljani (V.K. Chubby, B. Ogorevc, grupa OHO, slikarji in rokerji). V letih 1971-1974 urednikoval pri študentskem glasilu Tribuna, pri reviji Problemi in bil stalni sodelavec Radia Študent. Prvi javni nastop v obliki literarnega večera je imel leta 1971; potem je bolj ali manj kontinuirano nastopal vse do danes. V letih 1971-72 je živel v prvi hipijevski komuni v Tacnu. Po neuspešnem študiju je leta 1975 odšel na služenje vojaškega roka v Čačak, kjer je bil sourednik DIS-ovega glasnika. Prijateljeval je z vojvodinskim književniokom Vojislavom Despotovim, s katerim sta tudi drug drugemu prevajala pesmi. Po vrnitvi iz Čačka s presledki vse do danes opravljal različna dela – poleg tega, da je v prostem času delal na kmetiji, je bil: zavarovalniški agent, poštar, učitelj plavanja, zidar, krovec, gozdni delavec, pastir, figurant, hlapec, ulični prodajalec, pletilec košar, kolesarski dirkač, funkcionar in sodnik, nočni portir, prodajalec srečk, deset let je s prekinitvami delal na raznih arheoloških izkopališčih, ukvarjal se je s kozjerejo in gojil konopljo, pa še kakšen »poklic« bi se našel.
Pesniški prvenec Desperado Tonic Water je izdal leta 1974, zatem pa še šest pesniških zbirk (Oj božime tele dolince, Četverovprega za njene sanje, Despotov Volarič, Met kopja, Kratkice, Žalostna sova), zbirko kratke proze Antofagasta, lani pa so pri Cankarjevi založbi v knjigi T'guwrš od t'grš izšle njegove izbrane pesmi.
V 70-ih letih je bil udeleženec festivala poezije v Strugi in festivala Goranovo proljeće, za seboj pa ima več kot tisoč nastopov v ožji in širši domovini.
Ativen je bil tudi na glasbenem področju; po sodelovanju z ansamblom Buldožer, je od leta 1979 do 1983 nastopal z Markom Brecljem po vsej Jugoslaviji kot »Duo Zlatni Zub«, nato je še nekaj časa sodeloval z ansamblom »Marjanov čudni zajec«. Leta 1990 je ustanovil skupino »Feo & The Schmidt's« s katero je nastopal do leta 1998 in izdal CD z naslovom IX. Korpus Delicti. Zatem nekaj let nastopal v duetu s klaviaturistom Jožetom Zupanom.
Udejstvoval se je tudi pri filmu; z manjšimi ali večjimi vlogami se je pojavil v kakih petnajstih projektih, zadnja dva sta bila slovenski in srbski omnibus.
Zadnje čase živi pretežno doma na Tolminskem, globoko pod pragom preživetja, nastopa občasno, sodeluje s slovenskimi in srbskimi cineasti in pomaga pri realizacijah raznih kreativnih festivalov.
Na Trnovskih tercetih bo nastopil skupaj z Domnom Jeriho, ki bo interpretiral nekatere njegove pesmi.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.279.551-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2009
PTSČPSN
 
 
februar 2009
PTSČPSN
 
 
marec 2009
PTSČPSN
 
 

POGANJA: