4. FEBRUAR 2009 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI 2009, 1. dan

VERONIKA DINTINJANA (Slovenija)
MATYAS SIROKAI (Madžarska)
BORIS BILETIĆ (Hrvaška)

200

Veronika Dintinjana, pesnica in prevajalka. Leta 2002 je bila izbrana za najboljšo avtorico Festivala mlade literature Urška. Objavljala je v Mentorju, Literaturi, Sodobnosti, Apokalipsi in Novi reviji. Leta 2008 je postala vitezinja Pesniškega turnirja v Mariboru, osvojila je tudi 6. ljubljanski pesniški slem. Septembra 2008 ji je pri LUD Literatra izšel pesniški prvenec Rumeno gori grm forzicij, ki je na 24. knjižnem sejmu dobil nagrado za najboljši leposlovni prvenec. Revijalno je objavila prevode ameriških pesnic Louise Glück, Muriel Rukeyser in Denise Levertov, s prevodi je sodelovala pri antologiji sodobne irske poezije Čudovita usta. Lani je v njenem prevodu izšla zbirka esejev Ursule K. Le Guin Ples na robu sveta. Je soorganizatorka pesniških večerov Mlade rime, ki jih na Metelkovi prireja KUD Kentaver.


Mátyás Sirokai, pesnik in glasbenik, se je rodil leta 1982 v Tapolci na Madžarskem. Obiskoval je Konzervatorij Béla Bartóka v Budimpešti in diplomiral kot igralec na tolkala na Glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti.

Pesmi in prevode (npr. pesmi Paula Austerja) je začel objavljati v madžarskih časopisih med svojim študijem v Budimpešti.

Prvo pesniško zbirko z naslovom »Steklena ulica« je izdal leta 2008 Krog Józsefa Attila (Literarno združenje mladih pesnikov in pisateljev).

Med svojim študijem na Akademiji je sodeloval s skupino za tolkala Amadinda, s Komornim orkestrom UMZE (Društvo za novo glasbo, Madžarska), z Madžarskim državnim filharmoničnim orkestrom in s svetovno znanimi skladatelji, kot so na primer Péter Eötvös, Sofia Gubajdulina in Steve Reich. Trenutno sodeluje v različnih glasbenih projektih po svetu in poučuje igranje na boben v Britanski mednarodni šoli v Budimpešti.

Nagrade: Združenje mladih pesnikov in pisateljev (2005) – 2. nagrada na Tekmovanju za neobjavljene rokopise, Mednarodno tekmovanje igralcev na tolkala v Luksemburgu (2005) – posebna nagrada, ki jo je podelil japonski veleposlanik v Luksemburgu.

200

Boris Domagoj Biletić (Pulj, 1957), hrvaški pesnik, esejist, literarni krititik, prevajalec… je diplomiral in magistriral iz sodobne hrvaški književnosti na zagrebški Filozofski fakulteti. Je ustanovitelj in glavni urednik puljskega časopisa za književnost, kulturološke in družbene teme »Nova Istra«. Član Društva hrvaških književnikov in PEN-a. Osnoval je istrsko vejo Društva hrvaških književnikov. Iniciator mednarodnih Pulskih dana eseja in eden izmed začetnikov rovinjskih Šoljanovih dana. Izdal je šest pesniških zbirk, leta 2006 pa je izšla knjiga njegovih izbranih pesmi z naslovom »Imam riječ«. Zastopan v številnih antologijah hrvaške poezije, preveden v dvajset jezikov in prejemnik uglednih nagrad doma in v tujini (Mlada Struga, Tin Ujević, KulturKontakt …). Objavlja v osrednjih hrvaških književnih revijah in časopisih, pa tudi v številnih tujih. Sodeloval na mnogih domačih in tujih pesniških festivalih. Živi in dela v Rovinju.

www.boris-biletic.iz.hr

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.424.332-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2009
PTSČPSN
 
 
februar 2009
PTSČPSN
 
 
marec 2009
PTSČPSN
 
 

POGANJA: