1. DECEMBER 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Francetove Etno večernice
MUHAREM SERBEZOVSKI in CRNI DIJAMANTI, ZOLTAN

Ekskluzivni koncert romske glasbe ob prvem rojstnem dnevu Naših poti - Amare Droma, romske oddaje na 1. programu Radia Slovenija z neposrednim radijskim prenosom:
Muharem Serbezovski in Crni Dijamanti (Sarajevo, Skopje, Dortmund)
Zoltan (Pušča)

Ponedeljek, 3. decembra 2007, je bil z vidika odpiranja medijskega prostora prelomen dan za Rome, ki živijo v Sloveniji. Z njim so ti dobili enourno tedensko oddajo v nacionalnem etru – oddajo Naše poti/Amare droma/ Amare drumia/ Mengere droma na 1. programu Radia Slovenija, ki se jo da slišati vsak ponedeljek nekaj minut čez deveto uro zvečer. Spodbudno je, da je oddaja kljub neizkušeni uredniški in novinarski ekipi, ki jo sestavljajo zvečinoma Romi, prvo leto zaključila brez večjega padca in da je njen domet daleč presegel pričakovanja. Tako bo razlogov za praznovanje 1. rojstnega dne, ki bo obeležen delovno koncertno z neposrednim radijskim prenosom na 1. programu Radia Slovenija, gotovo veliko.

Po smrti Šabana Bajramovića je prestol številke ena med romskimi pevci starejše generacije iz prostora nekdanje Jugoslavije pripadel Muharemu Serbezovskemu. Ta danes 58 let stari pevec sodi med glasbene učence Esme Redžepove in Steve Teodosievskega, prvo ploščo je posnel leta 1962, s samostojno kariero pa je pričel nekaj let kasneje, v dvojcu z legendarnim klarinetistom Medom Čunom. V primerjavi s Šabanom sta življenjepis in glasbena kariera Serbezovskega bistveno manj burna. Posnel je neskončno dolgo serijo uspešnic, ki jih je večinoma napisal sam; med njimi so številne podobno kot Šabanove ponarodele, preštevilne pa ostale ujete znotraj standardov takratne estradne glasbe. Kot prvega med takratnimi pomembnejšimi izvajalci ga je pritegnila turška arabeskna popularna glasba. Muharem se je v osemdesetih letih preselil v Sarajevo. Po izbruhu vojn na Balkanu se je preselil v Nemčijo in se pred časom vrnil nazaj v Bosno. Muharem je aktiven tudi kot prevajalec, esejist, literat in danes tudi kot politik. Izdal je več romanov in pesniških zbirk ter knjigo esejev Cigani in človeške pravice, v romski jezik je prevedel Koran. Na nedavnih volitvah v Bosni in Hercegovini je bil kot edini Rom izvoljen v tamkajšnji zvezni parlament in je danes v njem predsednik komisije za človekove pravice in svobodo.

Po več kot desetih letih se Muharem Serbezovski vrača na koncert pred širšo ljubljansko publiko. Nastopil bo z zanimivo zasedbo klavirja, akustičnih kitar in tolkal.

Zoltan je sveže ime med prekmurskimi romskimi glasbenimi skupinami. Izdala je dve plošči, prvo Roma san pod okriljem tamkajšnjega centra Romic Štiričlanska zasedba več kot korektno preigrava romske in prekmurske standarde, ki jih je za lokalne potrebe predelal in prepesnil njen vodja Štefan Horvat. So edina skupina, ki vsaj na posnetkih, ki so nam na razpolago, v romskem etno polju vpada v višave, v katere sta že kar preveč statično vpeti Langa in Halgato Band.

Vstopnina 8 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.895.734-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

november 2008
PTSČPSN
 
december 2008
PTSČPSN
 
januar 2009
PTSČPSN
 
 

POGANJA: