1. APRIL 2005 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Narobov
Fantastični kabare

Predstava o čudenju in čudežnosti našega sveta.

Pet vesoljcev na poti v neskončnost uleti na planet Zemlja, v vaš prostor. Pi, Grzaad, Kulu, Puky in Tuu skušajo razumeti vsa ta čudna in čudovita valovanja, sevanja in strdke prostor-časa, ki so za nas postali tako zelo vsakdanji, da jih sploh več ne vidimo. Kaj Tuu pojejo vrata, kako Puky doživlja luknjo v tleh in kako Pi umeva človeški prst? Odkrivajte nova vesolja v konici metline krtače!

image:kabare1.jpg
foto: Bojan Dekleva

Hibrid uprizoritev avantgardnih gibanj prve polovice 20. stoletja ter znanstveno-fantastičnega žanra. Ustvarjalci predstave izhajajo iz različnih področij gledališkega ustvarjanja, na eni strani so tu igralke – improvizatorke Teatra Narobov: Maja Dekleva, Alenka Marinič in Sonja Vilč, na drugi pa projekt združuje absolvente radijske in gledališke režije ali dramaturgije AGRFT: Vido Cerkvenik – Bren, Jašo Jenulla, Marka Bratuša in Magdo Lojk, ter poleg njih še Jureta Karasa, glasbenika, in Katarino Zalar, kostumografko.

image:kabare2.jpg
foto: Bojan Dekleva

Fantastični kabare išče svojo izrazno pot med čisto improvizacijo in čvrsto, povsem določeno dramsko strukturo. Igralci niso le izvajalci vnaprej pripravljenega materiala, ampak avtorsko usmerjajo in prilagajajo potek posameznih prizorov znotraj trdne strukture predstave. Gre za živo gledališče, kjer igralci v vsakem trenutku z občinstvom soustvarjajo odrsko atmosfero in skupaj tvorijo enkratno in neponovljivo celoto.

Predstava črpa navdih iz gledaliških dogodkov dadaizma, nadrealizma, futurizma in konstruktivizma, ki so s svojo neobremenjenostjo s klasično gledališko prakso odpirali nova polja izraznosti. Avtorji-izvajalci avantgardnih gibanj so iskali nove kanale, po katerih bi lahko vzpostavili komunikacijo z občinstvom in prenesli svoje vsebine.

image:kabare3.jpg
foto: Bojan Dekleva

Znanstveno-fantastični žanr za razvoj zgodbe uporablja pojave, ki niso prisotni v sodobni družbi (nove tehnologije, vesoljska bitja, vzporedna vesolja, nove družbene ureditve) hkrati pa osnove za te pojave praviloma črpa iz sodobnosti. Vprašanja optimalne družbene ureditve, medsebojne komunikacije, funkcije novih tehnologij in zamejenosti človeškega razuma so med najpogosteje raziskovanimi v znanstveno-fantastičnem žanru. Ista vprašanja pa so izpostavljena tudi v večini avantgardnih manifestov. Oba pojava torej začneta pri povsem konkretnih zakonitostih sveta, ki ju obkroža, jih nato razstavljata, preoblikujeta in ponovno združujeta v novo celoto, v vesolje, ki je navzven povsem tuje, vendar pa govori o stvareh, ki so tako domače in samoumevne, da jih brez tega postopka "potujitve" sploh ne bi zaznali.

image:kabare4.jpg
foto: Bojan Dekleva

Režija: Vida Cerkvenik – Bren
Dramaturgija: Magda Lojk
Glasba: Jure Karas
Kostumografija: Katarina Zalar
Igra: Marko Bratuš, Maja Dekleva, Jaša Jenull, Alenka Marinič in Sonja Vilč
Produkcija: Narobov in KUD France Prešeren
Premiera: april 2005

Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

-Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 11.938.815-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

marec 2005
PTSČPSN
 
 
april 2005
PTSČPSN
 
 
maj 2005
PTSČPSN
 
 

POGANJA: