1. JANUAR 2003 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Glasbeno založništvo
Košček hrupa in ščepec soli

Poezija z glasbo

V zadnjem času se je tudi pisana literatura začela živo povezovati z drugimi mediji, predvsem glasbo.Tako smo v nekaj letih doživeli kar lepo število branj ob glasbeni spremljavi in sicer ne le z glasbenimi vložki med branjem, temveč kot celosten bralsko-glasbeni dogodek, kjer je šlo za eksperimentalne poskuse branj ob glasbeni podlagi, z živimi glasbeniki ali posebej za to pripravljenimi zvočnimi efekti. Pri nas je obenem tradicija takšnih branj bolj šibka, saj je tudi govorjen poezija sama, v primerjavi s klasično recitacijo nasploh šibkejša in ne tako poudarjana in tudi zato vredna pozornosti. Nenazadnje povezovanje glasbe in literature pomeni popularizacijo – predvsem literature – ni nekaj novega, saj so klasični pisatelji od nekdaj uglasbljali literarne tekste, v XX. stoletju pa je šel lep del žive, ne-akademske in predvsem pesniške proizvodnje vštric z glasbo pri kateri se je navdihoval ali pa se z njo povezoval povsem svobodno kot ena samostojna umetnost z drugo.

Zamisel, da bi iz nekaterih tovrstnih poskusov pripravili tudi zvočne zapise in jih izdali na kaseti ali zgoščenki, se je tako porodila, kar sama od sebe. Predvsem na literarno-glasbenih večerih, kjer so ob raznovrstnih glasbenih ali zvočnih podlagah brali na plošči zabeleženi avtorji.

Ploščo Košček hrupa in ščepec soli je posnela in izdala petorica slovenskih pesnikov v sodelovanju z različnimi glasbeniki in predstavlja poizkus zlitja glasbe in poezije, ki nastaja v urbanem okolju. Na zgoščenki so pesniki Tone Škrjanec, Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Tomislav Vrečar, Brane Mozetič in glasbeniki Jani Mujič, Tomaž Grom, B Menu, DJ Borka, Goran Majcen, Kozma, poezijo prepletli z glasbo, ki sega od poskusov abstraktnega in improviziranega džeza pa do novodobne elektronike z vmesnimi dub in rock postajami. Tako pesniki kot tudi glasbeniki so znanci s slovenske literarne in glasbene scene, čeprav (v glavnem) sodijo v krog mlajših avtorjev.

-Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.279.991-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

december 2002
PTSČPSN
 
 
januar 2003
PTSČPSN
 
 
februar 2003
PTSČPSN
 
 

POGANJA: