9. FEBRUAR 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI 2012, 2.dan

Na drugem večeru festivala poezije Trnovski terceti bodo nastopili:

Petra Zupančič
Marjan Strojan
Jaroslav Erik Frič (Češka)
(z glasbenikom Tomášom Vtípilom).


PETRA ZUPANČIČ (1981, Postojna) je na ljubljanski Filozofski fakulteti študirala slovenščino in primerjalno književnost, na Pedagoški fakulteti pa likovno pedagogiko. Na prvih dveh smereh je leta 2008 diplomirala in za diplomo prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Trenutno poučuje slovenščino na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. S poezijo se ukvarja od konca srednje šole, intenzivneje odkar se je udeležila Literaturine pesniške delavnice. V letu 2010 je pri LUD Literatura izšel njen prvenec Premog, ki je bil na 27. knjižnem sejmu povabljen v družbo najboljših: po nominaciji za prestižno Jenkovo nagrado je zbirka Petre Zupančič prejela tudi nominacijo za najboljši prvenec.


MARJAN STROJAN (1949, Ljubljana), slovenski pesnik, prevajalec in novinar. Študiral primerjalno književnost in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Opravljal je različne poklice, bil nekaj časa novinar pri BBC v Londonu, potem pa novinar in urednik v uredništvu kulturnih in literarnih oddaj Radia Slovenija. Kot prevajalec se je uveljavil s prevodi Chaucerjevih Canterburyjskih zgodb, Beowulfa, Roberta Frosta, Jamesa Joycea in druge, uredil in prevedel pa je tudi večino Antologije angleške poezije. Za Beowulfa in prevod dela Izgubljeni raj angleškega pesnika Johna Miltona je leta 1996 in 2004 prejel tudi Sovretovi nagradi. Izdal je šest pesniških zbirk: Izlet v naravo, Drobne nespečnosti, Parniki v dežju, Dan, ko me ljubiš, Pokrajine s senco, Vreme, kamni, krave. Leta 2000 je za pesniško zbirko Parniki v dežju (1999) prejel Veronikino nagrado.


JAROSLAV ERIK FRIČ (1949) je češki pesnik, glasbenik, založnik in organizator underground festivalov kulture. Študiral je angleščino in filozofijo, najprej na univerzi v Olomoucu in potem v Brnu, kjer le leta 1984 diplomiral. V času komunizma na Češkoslovaškem se je preživljal kot natakar, ulični glasbenik, gostilničar..., ukvarjal pa se je tudi z izdajanjem knjig t. i. samizdatov – ilegalno izdajanih knjig in revij. Je eden od ustanoviteljev takrat neoficialnega gledališča Šlépěj v okně (Sled na oknu). Po žametni revoluciji leta 1989 je aktivno sodeloval pri nastanku več založb, likovnih, poetičnih in glasbenih projektov, od leta 1999 organizira festivale poezije in je podpornik različnih manjšinskih organizacij. Izdaja kulturno revijo BOX in mesečnik Uši a vítr (Ušesa in veter). Leta 2006 je ustanovil društvo Christiania za podporo kulture, nacionalne zgodovine in manjšin. Je avtor treh pesniških zbirk, štirih CD-jev, na katerih bere svojo poezijo ob glasbeni spremljavi, napisal pa je tudi nekaj scenarijev za radijske oddaje. Njegove pesmi se pojavljajo v vseh resnejših čeških in tujih antologijah češke poezije. Njegova poezija združuje visoko in nizko, vzvišeno in profano. V njegovih pesmih se čustvenost in živahnost soočata s človekovo notranjostjo ter duhovnostjo, v njih najdemo vplive tako češkega literarnega undergrounda kot ameriške beatniške poezije. Rezultat je očarljivi kolaž, sestavljen iz odlomkov glasov in različnih prizorov s ponavljajočim motivom poti in z močno poudarjeno svobodomiselnostjo.
Na Trnovskih trcetih 2012 bo Jaroslav Erik Frič nastopil skupaj z glasbenikom Tomášom Vtípilom.

TOMÁŠ VTÍPIL (1981, Češka), glasbeni skladatelj, improvizator, violinist, pevec, pisec besedil in avtor performansov. Nase je opozoril kot zmagovalec češkega pesniškega slema leta 2004 v Olomoucu. Je član večih glasbenih skupin, že nekaj let deluje v skupini DG 307, poleg tega pa tudi solistično spremlja pesniška branja Jaroslava Erika Friča ali drugih pesnikov.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.438.669-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2012
PTSČPSN
 
 
februar 2012
PTSČPSN
 
 
marec 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: