6. OKTOBER 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Francetove Etno večernice
King Naat Veliov in Original Kočani Orkestar

Koncert prvakov romske pleh godbe.

Kočani Orkestar uglednega romskega trobentača Naata Veliova je kot prvi makedonski romski pihalski orkester že sredi devetdesetih let izdal ploščo pri kaki zahodnoevropski založbi. Naat Veliov je bil rojen leta 1957 v romski glasbeniški družini. Tudi njegova oče in ded sta bila trobentača in Naat že vrsto let svoje znanje prenaša na sina Orhana. Pri 18 letu starosti je bil Naat prvič povabljen, da snema v profesionalnem studiu Radiotelevizije Skopje in postopoma ga je spoznala širša makedonska javnost. Konec osemdesetih let je bil Naat povabljen v ekipo glasbenikov, ki so izvajali glasbo in tudi nastopali v razvpitem Kusturičinem filmu o Romih Dom za obešanje. Preko nje se je spoznal z evropskimi etno odri in na njih z evropskimi glasbenimi poslovneži. Prav po zaslugi stikov z njimi je leta 1995 pri ugledni belgijski založbi Crammed (Taraf de Haiduks) izšel legendarni prvenec Orkestra Kočani L'Orient Est Rouge, ki je odprl romskim pihalnim orkestrom z Balkana vrata založb in večjih etno festivalov. Šele nekaj let pozneje so mu sledili mednarodni prvenci Fanfare Ciocarlia, Bobana Markovića in Mahala Raï Bande. Glasbeniška ekipa iz Kočanov z Naatom na čelu se je v zadnjih desetih letih sprla s svojimi belgijskimi managerji in po Evropi sta kmalu začela nastopati dva Orkestra Kočani, Neatov in iz vrst glasbenikov, ki so se odločili ostati povezani s prvotnimi izdajatelji in agenti, kar seveda ni pripomoglo k njuni popularnosti.
Dejstvo je, da so prav Naat in njegova ekipa najmočnejši in daleč najbolj avtentični med zasedbami, ki po svetu predstavljajo kočanski romski stil. Naat je s svojim uglajenim igranjem trobente eden dveh makedonskih romskih kraljev tega glasbila, za njegov orkester pa velja, da lahko s svojim prešernim karnevalskim razpoloženjem zagreje vsako publiko med Rio de Janeirom in Kamčatko. Tako se nam v KUD-u France Prešeren obeta izjemen uvod v novo etno koncertno sezono.

Vstopnina 12 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.546.567-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

september 2008
PTSČPSN
 
oktober 2008
PTSČPSN
 
 
november 2008
PTSČPSN
 

POGANJA: