31. AVGUST 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Emonska promenada
Emonska promenada 2012 - petek


Mednarodni ulični festival

EMONSKA PROMENADA 2012

na Emonski cesti od Mirja do Eipprove ulice
vsak dan od 30.avgusta do 1.septembra
od 18. do 21. ure.

Vstop na vse prireditve je prost. / Free admission to all events.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa / We have a right to change the programme.

V primeru slabega vremena bo del programa prestavljen na nedeljo, 2. september.

18:00 - 21:00
GUIXOT DE 8 (Katalonija): Interaktivna razstava recikliranih objektov / interactive exhibition of recycled objects
POTUJOČI KINOBALON (Slo): MINI KINO ZA OTROKE / mini cinema for children
GLEDALIŠČE ZAPIK (Slo): O LISICI IN KOZICI, lutkovna miniaturka za dva gledalca / puppet miniature for two viewers
ARTIZANI, Hiša otrok in umetnosti (Slo): GRIMMOVO KOLO SREČE, lutkovne miniaturke / puppet miniatures

18:00
Gledališče LABIRINT (Slo): ASKA IN VOLK, lutkovna predstava / puppet show

18:30
Teater CIZAMO (Slo): SKORAJ NAJBOLJŠI CIRKUS, cirkuška predstava / circus show

18:45
OSKAR (Švica): ODHOD !, gledališče objekta / object teather

19:30
BIMBO TEATER (Slo): GREMA NA MORJE- ulični performans / street performance

20:00
URANA MARCESINI (Italija): POJDI IN VZLETI- akrobatika in klovnada / acrobatic and clown show

20:40
TEATRO MATITA (Slo): HAPPY BONES-lutkovna predstava za odrasle / puppet show for adults


SPREMLJEVALNI PROGRAM
vsak dan od 18. do 21. ure every day from 6 pm to 9 pm


USTVARJALNE DELAVNICE HIŠE OTROK IN UMETNOSTI creative workshops
POTUJOČI KINOBALON mini cinema on the street
PLESNA DELAVNICA dancing workshop
INTERAKTIVNE IGRE NA PROSTEM interactive games
UMETNIŠKA TRŽNICA art market
MOJSTRI SLOVENSKE OBRTI Slovene craftmanship
ŽIVALSKI VRT NA OBISKU zoo on the street

Guixot de 8


Oskar


Urana Marcesini


Oskar

Več o programu:

GIUXOT DE 8 (Katalonija)
http://www.guixotde8.com

Guixot de 8 so Katalonska skupina, ki potuje po svetu v kombiju. Ker so se naveličali tega, da je naša domišljija omejena z igračami s samo eno funkcijo in napravami z zelo specifičnimi navodili, so se odločili da bodo iz starih odpadnih kosov sestavljali nove in nove igre in igrače. In tako se navadno sito spremeni v košaro in stara postelja v novo igro in celo kolo lahko postane ptica... Skupina, ki je stalna spremljevalka Emonske promenade, s svojimi idejami in nenavadnimi igrali navdušuje staro in mlado po vsem svetu

TEATER VITA MARČIKA (Češka)
http://www.teatr.cz

Gledalisce Vita Marčika je zelo znano mednarodno uveljavljeno in večkrat nagrajeno češko potujoče lutkovno gledališče, ki ga je ustanovil Vita Marčik, režiser, scenarist, igralec, klovn, glasbenik... Gledališče ni uspelo samo zaradi alternativnega pristopa k lutkovni tradiciji, ampak tudi zaradi izjemnega občutka vseh sodelujočih pri vzpostavljanju stikov in odnosov z gledalcem. Predstave so komunikativne, polne tipičnega humorja in modrosti ljudskega pripovedovalca Marčíka. Njihova Sneguljčica je tako komunikativna "sejmarska predstava" z originalnimi lesenimi lutkami.
Poleg priredb znanih pravljic za otroke, za katere so prejeli veliko nagrad na gledaliških festivalih na Češkem in v tujini, ima gledališče tudi produkcije za odrasle (Robinson Crusoe, Mystery Buffo, Meeting near the Nativity )

TEATRO VIAGGIANTE (Italija)
http://www.teatroviaggiante.it

Elizabeta in Edvardo sta klovna, akrobata in ulična performerja, ki že desetletje navdušujeta z uličnimi predstavami po vsej Evropi. V predstavi Familija pa se mami in očetu na trgu pridružijo tudi njuni trije otroci: Martin Matilda in Mae. V tej družini so doma smeh, akrobacije, žongliranje, predvsem pa veliko pozitivne energije, čustev in veselja do nastopanja. Predstava s pridihom čarobnosti bo navdušila staro in mlado.

OSKAR (Švica)
http://www.tomoskar.com

Tom Greder, cirkuški artist in sodobni klovn, se je šolal v The Circus Space (London) in Ecole Philippe Gaulier (Pariz). Ustvarja interaktivne predstave, ki zabrišejo meje med opazovalcem in performerjem in spremenijo realnost v fantazijo. Prav tako uči sodobno klovnado in izvaja ustvarjalne delavnice po vsem svetu. Polovico svojega časa preživi v svoji rodni Švici, pol pa v Avstraliji, kamor se je preselil kot otrok. Kot Oskar nas v predstavi Odhod! popelje v svet, kjer življenje in komedija postaneta eno. Iz pasivnih opazovalcev gledalci postanejo dinamični sostorilci na poetičnem vlaku, ki jih popelje na zabavno potovanje v neznano. Tom Greder je v 18. letih nastopanja po vsem svetu razvil edinstven interaktiven stil karakternega komedijanta z občutkom za fizični teater n teater objekta.

STORYBOX TEATER (VB)
http://www.storyboxtheatre.co.uk

Storybox teater je ustanovil Rod Burnett, ki se je po diplomi iz kiparstva na Falmouth Art College leta 1977 začel zanimati za lutkarstvo Sprva ga je zanimal lik Puncha v smislu raziskovanja tradicije lutkarstva v Veliki Britaniji, vendar ga je Punch, tako kot večino izvajalcev, kmalu prevzel s svojo pojavo, tradicijo, črnim humorjem in nenazadnje s svojim magičnim vplivom na občinstvo. Rod se je posvetil igri in animaciji in kmalu postal eden vodilnih angleških lutkarjev. Zaradi uspehov Storybox teatra doma in v tujini je Rod prenehal poučevati kiparstvo in se je posvetil lutkovnemu gledališču. Kot animator in igralec s Punchem potuje po vsem svetu. Večkrat nagrajen in prepoznan kot vodilni Punch &Judy lutkar v svojih predstavah sledi tradiciji Commedie del Arte iz 17. stoletja, ko se Punch oziroma Pulcinella prvič pojavi v Italiji in kmalu osvoji vso Evropo. Njegov Punch odseva čas viktorijanskega obdobja, ko so se predstave začele igrati tudi otrokom v obmorskih britanskih letoviščih. Punch je zabaven, domiselen,i zna biti tudi grob in nespoštljiv in včasih tudi šokira s svojim črnim humorjem.


ANPU TEATER (Češka)
http://www.anpu.cz

Anpu teater je ustanovilla Isabela Schenková leta 1998.To je alternativno, eksperimentalno gledališče, ki išče nove možnosti in načine izražanja najpogostejših človeških čustev - ljubezni, sovraštva, strasti, bolečine, poguma in smrti. ANPU gostuje po mnogih festivalih na Češkem in po vsej Evropi. V letu 2005 je ANPU uspel pridobiti cirkuški šotor, ki je zdaj njihov "prenosni" dom. Chambre Separee je predstava za igralko in da gledalca. Skozi ključavnico bomo pokukali v skrivnostni svet lutk. V štiri minutni predstavi za otroke srečamo nenavadno Rdečo kapico, za starejše gledalce pa se bo v skriti kamrici odvil pravi erotični lutkovni kabaret.


URANA MARCHEZINI (Italija)
http://www.uranamarchesini.com

Klovnesa, artistka in odlična akrobatka sodeluje v različnih cirkuških in gledaliških italijanskih skupinah že dvajset let. Izobraževala se je na priznanih visokih šolah za igro, s klovnado in mimiko pa se je spoznavala na "master classes" pri največjih italijanskih in francoskih umetnikih (Jean Ménigault; Eugenio Ravo, Philippe e Sophie Hottier, Hervé Haggaï....)
Zadnja leta se predstavlja kot solistka z izdelanim občutkom za interakcijo z občinstvom. Njeni nastopi so kombinacija odličnih akrobatskih prvin, klovnade, mimike in improvizacije.


GLEDALIŠČE MOMENT (Slo)
http://www.moment.si

Gledališče Moment je nastalo decembra 2006 z željo gojiti in tudi združevati različne uprizoritvene umetnosti s področja dramskega, lutkovnega in plesnega gledališča v smiselno celoto. Tako nastaja gledališče, ki je nekoliko odmaknjeno od konvencionalnih smernic, hkrati pa nagovarja čim širšo in raznovrstno publiko. Predstava Dejanje brez besed je nastala v koprodukciji z lutkovnim studiom LG Maribor in prikazuje boj posameznika, ujetega v okolju brez osnovnih življenjskih dobrin. Puščava je obenem nevidna kletka. Prikrajšan je za osnovno bivalno udobje, hkrati pa izpostavljen provokacijam čutne narave, kar ga sili k razmišljanju in iskanju rešitev, česar mu v svetu ugodja ni potrebno. Vendar se rešitve vedno znova odmikajo. Prikrajšanja so razočaranja, a skoznje se uči. Postane ustvarjalec lastnih idej, zamisli in načrtov.


TEATER MATITA (Slo)

Teatro Matita je leta 2002 ustanovil glasbenik in lutkar Matija Solce, diplomant češke akademije DAMU na oddelku eksperimentalnega gledališča in lutkarstva. Solce je vsestranski lutkovni ustvarjalec, režiser, animator lutk, glasbenik-harmonikar. S svojo vsestransko avtorsko govorico ustvarja na stičišču tradicije s sodobnostjo, pri čemer tradicionalno lutkovno izročilo izpostavlja preseneljivo svežim transformacijam v dotiku s popularno kulturo. Poleg tega je dobitnik mnogih mednarodnih nagrad.
Predstava Srečne kosti je igra in preplet glasov, impulzov, zvokov, ritmov, besed in podob. Lutkar kot igrivi alkimist iz mrtve materije vzbudi karakterje, emocije in zaplete, ki nas razorožijo in spravijo v stanje zamaknjenosti.


BARBARA BULATOVIČ(Slo)
http://magic.marmelade.free.fr/bula

Vsestranska lutkovna ustvarjalka, režiserka, animatorka in scenografka je leta 1990 je diplomirala na francoski visoki lutkovni šoli ESNAM v Charleville-Mézièresu. Sprva se je usmerila predvsem na področje oblikovanja, scenografije, dramaturgije in semiologije. Podiplomski študij je nadaljevala na AMU v Pragi in v tem času režirala v Divadlu Minor. Od leta 1994 je samostojna lutkarica. Sodelovala je z Gledališčem Ano Monro, Rozinteatrom, Lutkovnim gledališčem Ljubljana Društvom lutkovnih ustvarjalcev, z LG Jože Pengov, z Lutkovnim gledališčem Maribor, Mini teatrom in mnogimi drugimi nevladnimi organizaciji in samostojnimi ustvarjalci.

Kekec na Marsu:»Tudi v najboljših družinah se zgodi » in Mežnarjevi niso nobena izjema. Kekec je dodobra zabredel v najstniška leta in že dolgo pozna različne opojne substance... za dobro voljo!Gre za lutkovni mjuzikl oz. glasbeno lutkovno intervencijo, v kateri vas kratkočasijo ,igrajo in pojejo češke marionete ob spremljavi bas kitare.


HIŠA OTROK IN UMETNOSTI(Slo)
http://www.hisaotrok.si

Hiša otrok in umetnosti že dvanajsto sezono pripravlja pester program umetnostnih ustvarjalnih delavnic za otroke vseh starosti in za odrasle, ki delajo (in živijo) z otroki. Gre za celoletne delavnice, ki potekajo enkrat tedensko, za najmlajše eno uro, za starejše pa uro in pol. Poleg njih pripravljamo tečaje, seminarje in delavnice z raznih umetnostnih področij, prireditve in redne tedenske predstave za otroke.
Predstava DEVET MESECEV otrokom na njim primeren in humoren način odgovarja na vprašanje, ki se jim pogostokrat zastavlja: Kako so prišli na svet? Namen igre Devet mesecev je spregovoriti o najbolj naravni, vendar hkrati zelo intimni temi, ki pa je še vedno pogosto skrita za najrazličnejše simbole.


BIMBO TEATER(Slo)
http://www.bimboteater.com

Bimbo Teater sta ustanovili slovenski gledališki in ulični ustvarjalki, Urška Mlakar in Alenka Marinič. Tandem je začel intenzivneje sodelovati z oblikovanjem likov Štefke in Poldke za televizijsko oddajo Štafeta mladosti (RTV Slovenija). Lika sta postala osnovni navdih za dve gledališki (Štefka in Poldka, Štefka in Poldka 2) in dve ulični predstavi (Grema na morje, Grema smučat). Bimbo Teater nastopa tudi v kavarni Union v sklopu Varietejčka z otroškima predstavama Čirule, Čarule, Puf in kaaaaBUM! V zadnjem letu so otroškim predstavam dodali tudi predstavo Glavko in Zbrk: Zgodba o (ne tako) strašnem zmaju.

Vstop prost.
 
Trnfest
Lombego Surfers

KONCERT CONCERT:
Lombego Surfers (CH) – garažni garage rock

Če želite doživeti razvpito verzijo hrupnega rock'n'rolla: švicarji Lombego Surfers so že stari znanci slovenskih ljubiteljev garažnega rock'n'rolla, saj smo jih že večkrat videli tudi v Sloveniji. Super nabrit rock'n'roll trio že vse od konca osemdesetih vodi Tony, ki sicer prihaja iz ameriškega Bostona, a že vrsto let živi v Baslu. Svojo fanatično navezanost na rock'n'roll je z leti izpopolnil skozi številne albume, ki jih je posnel v različnih zasedbah. Lombego Surfers so v svoji dolgoletni rock'n'roll izkušnji prečkali številne žanre. V svojo glasbeno izraznost so uspeli vpeti različne rockovske sloge, od surfa, preko punk rocka in predvsem garažnega rocka, vse do klasičnega rock'n'rolla. Lani so izdali super album still got the night, govori pa se, da so tik pred izidom novega....

Lombego Surfers po več kot dvajsetletnih izkušenj koncertnega popotovanja še dandanes servira opojni zvarek virtuoznega igranja. Njihov uživaški rokenrol zveni tako iskreno in prepričljivo, da skupina med ljubitelji tovrstne godbe že danes uživa kultni status.

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Rope, Jerry

DJ PROGRAM DJ SET: everything goes – Rope (Sweet Sorrow, E.G.), Jerry (LeeLooJamais, E.G.).

Vstopnine ni!Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.441.274-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

julij 2012
PTSČPSN
 
 
avgust 2012
PTSČPSN
 
 
september 2012
PTSČPSN
 

POGANJA: