27. AVGUST 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnfest
Razstave
Naredi si mozaik

USTVARJALNA DELAVNICA CREATIVE WORKSHOP: Mali atelje: Naredi si mozaik - vodi Aleksandra Gruden.

Izdelava pisanih mozaikov iz kamenčkov, stekelc in drugega kreativnega materiala. Delavnice se lahko udeležijo otroci vseh starosti in tudi odrasli.

http://www.aleksandragruden.si

Vstop prost.
 
Emonska promenada
Emonska promenada 2011 - sobota


Mednarodni ulični festival

EMONSKA PROMENADA 2011

na Emonski cesti od Mirja do Eipprove ulice
vsak dan od 25. do 28. avgusta
od 18. do 21. ure.

18:00 - 21:00
GUIXOT DE 8 (Katalonija): Interaktivna razstava recikliranih objektov / interactive exhibition of recycled objects
CIRKOKROG (SI, FR): CIRKUŠKI PIKNIK, cirkuško akrobatska predstava in delavnica / circus and acrobatic show
POTUJOČI KINOBALON (SI): Mini kino za otroke / mini cinema for children

18:00 MARIONETAS EN LIBERTAD (FR): GRAN CIRCO DE LILIPUT, marionetna predstava / marionette puppet show

18:30 LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA (SI): VŽIGALNIK, lutkovna predstava / puppet show

19:00 JÁNOS PÁLYI (H): VITEZ LASZLO, lutkovna predstava / puppet show

19:30 URANA MARCESINI (IT): POJDI IN VZLETI, akrobatika in klovnada / acrobatic and clown show

20:15 Compania ENGRANAJE (ARG): THERMAL INERTIA, artistični performans / artistic performance


SPREMLJEVALNI PROGRAM
vsak dan od 18. do 21. ure every day from 6 pm to 9 pm:


USTVARJALNE DELAVNICE HIŠE OTROK IN UMETNOSTI creative workshops
POTUJOČI KINOBALON mini cinema on the street
ARTISTIČNE DELAVNICE artistic workshops
GLASBENE DELAVNICE music workshop
PLESNA DELAVNICA dancing workshop
INTERAKTIVNE IGRE NA PROSTEM interactive games
UMETNIŠKA TRŽNICA art market
MOJSTRI SLOVENSKE OBRTI Slovene craftmanship
ŽIVALSKI VRT NA OBISKU zoo on the street

CIRKOKROG: CIRKUŠKI PIKNIK
http://www.cirkokrog.si
Cirkokrog je mednarodna skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi.
Pred leti so se študentke socialne pedagogike spoznale z mladinskim cirkusom, ki ga v Evropi že več let priznavajo kot učinkovit medij dela z ljudmi. Od takrat dalje razvijajo cirkuško pedagogiko kot obliko pedagoškega dela in neformalnega izobraževanja otrok in odraslih. Preprčani so, da mora biti cirkus dostopen vsem in da se preko cirkusa vsak lahko nauči kaj koristnega. Za tovrsten cirkus ni potrebno biti v fizični formi, ker je bolj kot cilj sam pomembna skupna pot do njega.
CIRKUŠKI PIKNIK je zgodba o prijateljstvu. Je burleska, ki bo otroke nasmejala in jih popeljala v pisani svet klovnov, žonglerjev in akrobatov. Protagonista zgodbo pripovedujeta brez besed, vendar s toliko več gibalnimi elementi, z obrazno mimiko ter s cirkuškimi vragolijami in pisanimi kostumi. Predstavi sledi akrobatska delavnica.

MARIONETAS EN LIBERTAD
http://marionnettes.pagesperso-orange.fr
»Univerzalna poetika ki deluje na principu iluzije in domišljije« Skupino sta ustanovila Martín in Florence Ahren v Argentini l.1985 in se l.2000 preselila v Francijo. Njune predstave so izrazito vizualne, brez besedil, ekspresija glasbe in gracioznosti marionet. Blizu pa jima je tudi teater objekta, pantomima in interakcija z občinstvom.
GRAN CIRCO DE LILIPUT je največji cirkus na svetu z namanjšimi artisti vas popelje v južno ameriških ritmih na nevarno potovanje: predstavila se bo balerina na tanki žici in najmočnejši atlet na svetu, akrobati v piradi smrti....

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA: VŽIGALNIK
http://www.lgl.si

Lutkovno gledališče Ljubljana je bilo kot Mestno lutkovno gledališče ustanovljeno leta 1948. Prvi ustvarjalni zagon je mlado gledališče črpalo iz različnih tradicij, ki so zaznamovale slovensko lutkarstvo od njegovih začetkov v drugem desetletju dvajsetega stoletja do konca druge svetovne vojne. V ospredju so bile predvsem marionete (Milan Klemenčič in njegovo gledališče Miniaturne lutke), leta 1934 so se jim pridružile ročne lutke (dr. Niko Kurent z dobro poznanim likom Pavliho, slovenska varianta Pilcinelle, Kasperla, Puncha itd.). Predvsem po zaslugi Jožeta Pengova je kmalu našlo svoj lasten izraz in doseglo zavidljivo umetniško raven. Z njegovimi uprizoritvami Zvezdica zaspanka, Ostržek, Sinja ptica, Mala čarovnica itd. je gledališče prodrlo tudi v evropski kulturni prostor ter postalo je prejemnik številnih nagrad in festivalskih priznanj.
Trije klovni pripeljejo na oder trikolo z velikim zabojem. Ustavijo se in iz zaboja nastane mali oder. Na njem oživiji ročne lutke, ki zaigrajo pravljico Vžigalnik. V premorih klovni menjave scen spretno prikrijejo z zabavnimi točkami. Spremljamo zgodbo Vojaka, ki gre v mesto, da bi videl poroko Princeske in se ob tej priložnsoti dodobra nažre. Pot mu prekriža Corpnica in vojak dobi star vžigalnik ter zlatnik. Slednjega mu spelje Zmene. Ostane mu Vžigalnik, ki pa je čudežni: kadarkoli ga prižge, se pojavi Pes, ki mu uresniči vsako željo.

JANOS PALYI, madžarski lutkar, je po diplomi na lutkarski šoli v nacionalnem lutkovnem teatru l. 1982 delal kot igralec in režiser v različnih gledališčih in skupinah (Ciróka Puppet Theatre ,Maskarás Street Theatre ..). Zelo ga je zanimala tradicija in in osnovne zakonitosti lukovne animacije ročne lutke. Prevzel ga je lik Viteza Laszla, 200 let starega lutkovnega junaka, kateri simbolizira starodavne mite in legende, ki imajo korenine v vzhodnjaških ritualih. Za Paylija predstavlja Laszlo vrh lutkovne umetnosti, zato mu posveča vso svojo ustvarjalno in raziskovalno energijo. Združil je tradicijo in svojim temperament ter natančno izdelano lutkovno animacijo oživel starega junaka na nov sodoben način, za kar je bil nagrajen na mnogih mednarodnih festivalih.

VITÉZ LÁSZLÓ je tradicionalna madžarska krošnjarska predstava o junaku Laszlu, ki ga mlinar pokliče na pomoč. V njegov mlin so se naselili zli duhovi in zlodeji. Želi, da jih Laszlo prežene iz mlina, da bo lahko spet mlel moko. Laszlo se odpavi v mlin in se spoprime z duhovi na življenje in smrt...
http://www.palyijanos.hu

COMPANIA ENGRANAJE je bila ustanovljena l.2009 v Buenos Airesu. Dva artista je združila želja po ustvarjanju in potovanju po svetu. Po nekajmesečnih treningih in vajih je nastala njuna prva predstava s katero sta se uspešno predstavila v Evropi in severni Ameriki.

Predstava Toplotna inercija je cirkuški šov, ki proizvaja energijo in na odru ponuja vse najboljše v zameno za aplavz in smeh. Gre za preprosto kupčijo, s katero vsak samo pridobi!
Compañia Engranaje sestavljata dva cirkusanta, ki prenašata energijo drug na drugega, jo proizvajata in širita z žongliranjem, akrobatiko, plesom, trapezom in diabolom. Med občinstvom iščeta človeško toplino, jo dvigneta do vrhunca in jo nato spustita v okolje. To je Toplota inercija!
Dva preprosta in karizmatična karakterja. Ona – dekle, ki leti, on – še zadnji romantik. Prostor, osupljiva struktura, elegantna oblačila, privlačna glasba in izjemna tehnika. Toplotna inercija skozi vse to spreminja ulico v cirkuški šotor.
http://www.engranajecirco.com.ar

Vstop prost.
 
Trnfest
Razstave
Mr. MARTIN

PRIPOVEDOVALSKI PERFORMANS Mr. MARTINA Mr. MARTIN'S STORY-TELLING PERFORMANS oziroma vodstvo po razstavi Izrazi svoje upanje Show your hope.

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Reverse engineering
Muškat Hamburg

Koncert Muškat Hamburg (SI), garažni rock.

Zgodovina štajerske skupine Muškat Hamburg sega v leto 1996, ko se je trojica navdušencev nad takrat pestrim rockovskim dogajanjem v Sloveniji in njeni okolici odločila stopiti na pot svojih vzornikov. Prvi nastop zabeležijo leta 1998 in nemudoma postanejo stalnica koncertnih odrov, predvsem severovzhodne Slovenije, saj kljub številnim menjavam zasedbe nikoli ni bilo prekinitev v delovanju ali nastopanju. Zadnja in lahko bi rekli ključna sprememba zasedbe se je zgodila leta 2003, ko se skupini priključita bobnar in kitarist zasedbe Opus Hey. Očitnemu kvalitativnemu preskoku in jasnejši viziji sledi oblikovanje popolnoma novega repertoarja skupine, ki nastane pod močnim vplivom druženja novih in starih članov ob poslušanju Turbonegro, Gluecifer, The Stooges, AC/DC, Motorhead, The Dictators, itd. Že prvi narejeni demo posnetki jih leto kasneje ponesejo na Klubski maraton Radia Študent, skupina pa se s približno petindvajsetimi odigranimi koncerti na leto uveljavi kot ena najaktivnejših na slovenski rockovski sceni.

Pri založbi FV je leta 2007 izšel njihov prvenec, CD z naslovom »Uživaj pokončno«, sodelovali pa so tudi na izdajah različnih izvajalcev (v/a): Vsi živi / FV založba (2008), Klubski maraton 04 / Radio Študent (2004), Rokerji pojejo pesnike 3/4 / MKC Maribor (2005), 11. bombardiranje njujorka / Slušaj najglasnije (2006), Pankrti 06 / B Pop (2006)…. Demo posnetki z nazivom "14:24" (2004) so bili distribuirani v več kot 250 izvodih.

Od odmevnejših nastopov velja izpostaviti festivale FV 1985-2005, FV 2009, EXIT v Novem Sadu, Mladi na meji, No Border jam, Trnje, MKC Underground, 24 ur r'n'r, itd. Večkrat so nastopili tudi na Hrvaškem (med drugim 10. festival A&M), v BIH (festival Ex-Yu Rocks '06) in v Avstriji. V zadnjih letih so svoje delovanje skupaj s prijatelji razširili na prepotrebno povezovanje rockovske scene in na organizacijo temu namenjenih dogodkov, pri čemer sta se kot najuspešnejša izkazala festivala Garage Explosion in Pri'i pa vi'i.

Zasedba: Kuki Cold-eye in Otto Corporal Cutt-Butt... kitara, Bizga the Panzer... bobni, Sissy Pop(e)... basovska kitara in Madamfucker... vokal.

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Rope, Sunneh

DJ PROGRAM DJ SET: everything goes: DJ’s Rope, Sunneh.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.444.390-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

julij 2011
PTSČPSN
 
avgust 2011
PTSČPSN
 
september 2011
PTSČPSN
 
 

POGANJA: