26. SEPTEMBER 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Razstave
ŠKART KAFE ART

Vid Avdič Batista Lenka Đorojević
Brina Ivanetič Neža Jurman Gal Košnik Jelena Sokić Matej Stupica Staš Vrenko


Cafe art, furniture art, background art, škart art...


Skupina ljudi sedi za mizo in sreba svojo kavo ter tu in tam s kotičkom očesa ošvrkne bele stene na katerih nekdo razstavlja. Obstaja umetnost, ki jo lahko ignoriramo, a kaj se zgodi če ona ne ignorira nas? Zgodovinski gledano izhodišče razstavljalnega prostora art cafe-jev je bilo v demokratiziranem dostopu do umetnin, svobodnem kroženju idej, ustvarjalcev, občinstva in kritikov. Razstavljalni prostor art-cafe-jev danes, funkcionira kot prostor pasivnega vmeščanja dela, katerih se percepcija v večji ali manjši meri zdi monumentalna in osamljena v odnosu do okolja. Življenski aspekti samega mesta dogajanja pa pri tem ostajajo zanemarjeni. Obstoj umetnosti v teh razmerah je percipiran zgolj skozi njeno estetsko domeno.

Prostora galerije s postavitvijo Kafeart ne razumemo kot samoumevni estetski prostor. Prostor galerije sam za sebe je v našem koncipiranju ne-prostor, se pravi prostor, ki ga je potrebno narediti. Vključiti v njega vsebinske in dejanske konotacije, ki ga definirajo in omogočajo - vpetost v multifunkcionalni kulturni center KUD France Prešeren in njegova hibridna vloga s kavarniško funkcijo prostora. Tako želimo s postavitvijo Š KA R T prostor definirati v prostor interakcije razstave z elementi, ki nam jih ponuja. Postavitev bo formalno temeljila na izgradnji medprostorov iz kartonastih škatel in selotejpa. Kartonaste škatle tu predstavljajo vsakdanji prezrti material sodobnosti. Delujejo kot zidaki naše postavitve z vsemi so konteksti, ki jih nosijo s seboj.

Znotraj njih se bodo formirali novi ambienti, mikroklime, ki bodo rezultat sopostavitve umetniških del avtorjev in same postavitve, oblikovanja prostora in osvetlitve. Tako se galerija prepleta z družabnim prostorom, kjer “se zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v Kudu France Prešeren." Na novo formirani prostori vabijo obiskovalce, da si jih dela ogledajo od blizu - hkrati jih silijo v interakcijo in dopuščajo možnost, da so nehote, ob srebanju kave, vključeni v končni izdelek postavitve Š K A R T. Funkcija postavitve je dvojna, na prvem mestu se ne odmika na stene galerijskega prostora, kjer se hitro znajde v pasti dekorativne percepcije, na drugem pa z vstopom v prostor (ki je zaradi multifunkcionalnosti delovanja KUDa FP specifičen) in sožitjem s konteksti kavarniške dejavnosti KUDa dobiva novo, site-specific dimenzijo. V prostor bodo inkorporirane siceršnje mize in stoli kavarnice, seveda funkcionalno.

S projektom Š K A R T poskušamo autoritarno koncepcijo racionaliziranega prostora reprezentacije spremeniti v prostor cirkulacije, golega srečanja, dialoga, totalnega ambienta v katerem je umetnost posameznika v lasti Drugega in fizično neločljiv del vsakdana. Vspodbujamo spremenljivo ritmičnost lokalne družbe in jo dajemo kot nasprotje linearni standardizaciji rastavnih zmožnosti. Z prostorno transformacijo poustvarjamo ambient, ki nas sili v drugačno stanje misli.

Š K A R T so skupina študentov in bivših študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani: Brina Ivanetič, Gal Košnik, Vid A. Batista, Staš Vrenko, Adrijan Praznik, Lenka Đorojević, Matej Stupica, Jelena Sokić in Neža Jurman.Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.608.222-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

avgust 2012
PTSČPSN
 
 
september 2012
PTSČPSN
 
oktober 2012
PTSČPSN
 

POGANJA: