25. SEPTEMBER 2014 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Sodelovanja
Silvana Paletti

Pesniški večer z rezijansko pesnico, pevko in pripovedovalko Silvano Paletti.

Silvana Paletti je z Ravance, diplomirala je na šoli za medicinske sestre v Vidmu, je upokojenka in še vedno živi v Reziji. Svoja literarna dela piše tudi v furlanščini in italijanščini. Že dolgo raziskuje rezijansko ljudsko izročilo in je sodelovala z Univerzo v Vidmu pri pripravi didaktičnih objav o rezijanščini. Je tudi avtorica številnih oddaj na Radiu Trst A, poleg tega pa je pripravila in uredila rezijanski koledar za leta 1989, 1990 in 1991. Njene pesmi so bile objavljene v antologijah in revijah, prestavljene pa so bile tudi v knjižno slovenščino oziroma prevedene v italijanščino, furlanščino, nemščino, angleščino in češčino. Sodelovala je že tudi na Vilenici in na mednarodnem srečanju Absolute Poetry v Tržiču.

Sodelovala je tudi na 40. mednardnem srečanju pisateljev (International writers’ meeting), ki ga je organiziral slovenski PEN klub. Ob tej priložnosti je slovenski PEN objavil knjigo z naslovom Poezija iz Rezije Poetry from Val Resia Poésie de Val Resia, kjer je predstavljeno delo obeh avtorjev. Pri izdaji te knjige sta sodelovali Ifigenija Simonovič in Bogdana Herman. V Reziji so tudi drugi avtorji, ki priložnostno pišejo v krajevni govorici, ti pa v glavnem sestavljajo besedila publicistične narave ali obnavljajo tekste iz ljudskega izročila.

Rezijanska književnost sodi med najkvalitetnejše kulturne izraze na obrobju slovenskega jezikovnega prostora. Tako v Benečiji kot v Reziji je literarno ustvarjanje v narečju najbolj pogosto v liriki, medtem ko ima proza svoje izhodišče predvsem v ljudskem izročilu. Glavna rezijanska ustvarjalca sta Renato Quaglia in Silvana Paletti, ki sta med drugim oba izdala samostojno pesniško zbirko: Quaglia leta 1985 v Trstu z naslovom Baside, Palettijeva pa v Ljubljani leta 2003 z naslovom Rozajanski serčni romonenj - La lingua resiana del cuore - Rezijanska srčna govorica. Njuna literarna dejavnost (tudi v drugih jezikih) pa obsega še kratko prozo, otroško literaturo, esejistiko in prevajanje.

Literatura, ki jo ustvarja Silvana Paletti klije sredi rožnih in sončnih dolov pod goro Kanin. Besede prihajajo iz trde rezijanske zemlje in razkrivajo globoko doživeti rezijanski svet in rezijanske ljudi. Čeprav v avtoričinem pripovedovalskem svetu ni prav veliko vplivov domače ljudske pesmi, pa je vendarle v mnogih njenih pesmih in pripovedkah čutiti odsev rezijanske kulture in načina življenja. Zato je njeno delo zanimivo tudi z vidika spoznavanja ljudskega izročila in kulture in ima tudi posebno etnološko vrednost. V zadnjem obdobju Silvana svoje pesmi tudi poje. Ker se je teh nabralo veliko, smo se odločili da posnamemo njen prvenec. Predstavitev CD-ja Mali ruh / Glas neba bo 25.9. 2014 v KUD France Prešeren.


Najbolj znana Silvanina pesem:

Kan je šla ta lipa Rezija,
ki mi oči wutroške so poznale,
tuw nimu lipimu zvedrajo
od miga starega roda.
Se rizgledat, se wzret
na wsaki krej gore s sto dulino,
to se ni pasina ne samaja nikerja.
Ba gore mogle rumunit
nu klancavi nu dulavi kej rićit,
pa ti mertvi ba teli wpwamanüt
to lipo Rezijo vesalo ninki nur.
Trawnikavi, rawnine poje zarašćino,
wse, wse je zapušćino!
Pa romoninje se muti.
Same sulze grejo po lanita,
za ne se mimbrat,
towanet anu itit...
Mi ostaje citira nu ples,
stari litratavi
nu lipe biside napisane.


Kam je šla lepa Rezija,
kot so jo poznale moje oči,
v tisti čisti jasnini
mojega pradavnega rodu.
Razgledati se, ozreti
po dolini vsenaokrog,
ne zdi se več dobro, podobno ničemur.
Ko bi mogle gore govorit,
ko bi mogli doline in hribi kaj reči,
bi še mrtvim se zbudil spomin
na lepo, veselo Rezijo.
Ravnice in travniki pa polja posejana.
Vse je zdaj zapuščeno, vse!
Še govorica se izkrivlja, usiha.
Samotne solze po licih polze.
Da bi ne tožil, trpel, da ne bi odšel...
Ostajajo mi le gosli in ples, stare podobe
in čar zapisanih besed.

Vstop prost - prostovoljni prispevki.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.223.234-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

avgust 2014
PTSČPSN
 
september 2014
PTSČPSN
 
oktober 2014
PTSČPSN
 
 

POGANJA: