24. MAREC 2010 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Andrej Rozman Roza
Zaničniki

Vse, ki vaszanima zaničniška verska skupnost, vabljenina drugo neredno obredno srečanje tistih, ki verjamemo, da je v Sloveniji možna ničta stopnja davka na izdelke, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik.

Dnevni red srečanja:

1.Odmaševanje ali Brez kontinuitete nam živeti ni.

2.Deset zapovedi jezika, ki je večji od svojih uporabnikov.

3.Pridiga skušnjavca o tem, zakaj bi bil na Zemlji še vedno Raj, če bi ne bilo knjig.

4.Diskusija o tem, zakaj je slovenska umetnost ali zelo težka ali zelo lahka, vmes pa je skorajda ni, tako da slovenska literatura in film dajeta slovenskim bralcem in gledalcem razmeroma malo refleksije o družbi, v kateri živimo. Ali je to v neposredni zvezi z majhnim trgom in velikim vplivom subvencij na slovensko umetniško produkcijo in če je, kaj bi se dalo naredit za to, da bi bilo v prihodnje bolje?

5.Pod točko razno bo predstavljen bo projekt »Zaničništvo je lahko tudi zasebništvo«, ki bo za začetek zbiralo sredstva za tehnično obdelavo video posnetka predstave »Ali lahko predvojna striptizeta dans še sploh kaj pokaže?«

Po obredu bo ob 20.30 kot dokaz, da je v Sloveniji že zdaj možna ničta stopnja DDV na proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik, darovana predstava »Passion de Pressheren«. Vstopnine ne bo, zato pa se bodo pobirali prostovoljni prispevki.

Vstopnine ni.
 
Andrej Rozman Roza
Passion de Presshern

Mono komitragedija »Passion de Pressheren« zaključuje niz petih predstav Rozinteatra, ki se ukvarjajo s slovensko identiteto. Na podlagi zgodovinskih dejstev na nekoliko karikiran način predstavi čas, ko je vzporedno s Prešernovim obupom rasla ideja o zedinjeni Sloveniji. Andrej Rozman Roza skozi lik Franceta Prešerna in nekaterih njegovih sodobnikov gledalca popelje od začetkov Prešrnovega pesništva preko njegovega sodelovanja z Matijem Čopom do zmage vznesenih narodobudnih pesmi Jovana Vesela Koseskega, marčne revolucije in Prešernove smrti.

»Prešernovo življenje in pesništvo je v lahkotnem komedijantskem zamahu predstavljeno brez votlega in praznega malikovanja, ampak iz življensko dovolj polnokrvnih ter čustveno motiviranh situacij.« (Slavko Pezdir, Delo)

V predstavi »Passion de Pressheren« zaenkrat nastopam kot avtor, scenograf, režiser, kostumograf in igralec sedmih vlog, vendar pričakujem, da bo predstava, ki govori o našem razvoju od pesmi do države, sčasoma prerasla v množično gibanje in jo bom lahko le še nadziral in tržil. Vsebina temelji na realnih ugotovitvah o tem, kako je Prešeren za nas trpel, in na iskanju odrešitve od slovenskih muk. Tako kot takrat, ko je Prešeren v trenutkih dvoma sonarodnjakom zagrozil, da bo pisal samo še v nemščini, se odrešitev tudi danes ponuja v globalizaciji. Namen predstave pa je najti odgovor na vprašanje, ali med tem, da se čimprej globalizacijo, in tem, da še naprej trpimo ob pogledu na tiste, ki jih je Prešernovo trpljenje odrešilo vsake odgovornosti, obstaja tudi tretja pot. (Andrej Rozman Roza, Rozinteater)

Vstopnine ne bo, zato pa se bodo pobirali prostovoljni prispevki.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 8.375.313-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

februar 2010
PTSČPSN
marec 2010
PTSČPSN
 
april 2010
PTSČPSN
 
 

POGANJA: