22. APRIL 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Sodelovanja
FV
BELLRAYS

Prrvovrstna rock'n'soul atrakcija, The BELLRAYS (ZDA), ponovno v Ljubljani.

Kot predskupina bodo nastopili domači Thunderbabies.

The Bellrays so slovenskemu rock in soul občinstvu že dobro znani, saj smo jih v zadnjih letih že nekajkrat videli v nam bližnjih krajih. Bend je pričel nastajati že v začetku devetdesetih let v ameriškem Riversideu. Moči sta združila odlična temnopolta pevka Lisa Kekaula in kitarist Bob Vennum. Ko se jima je pridružil kitarist Tony Fate, je Vennum za nekaj let presedlal na bas, za bobne pa so posadili izvirnega in garaškega Raya China. Zasedba je bazični navdih črpala na temeljih bogate soul tradicije, prepletene z neposrednim punk rock nabojem in preizkušeno metodo detroitskega rocka. V njihovi zgodbi je bilo od vseh začetkov moč čutiti zelo prepoznavne vplive The Stooges ali MC 5, še zlasti na ravni izrazne udarnosti kitarskih rifov. Že MC 5 so imeli veliko opraviti s soul interpretacijo svoje prodorne in nabrite rockovske godbe, še veliko bolj so se temu približali The Bellrays in zaradi tega so svojo glasbeno izraznost izvirno poimenovali: »rock and soul«.

Na njihovih prvih posnetkih, ki so jih leta '93 zabeležili na kaseti z naslovom »In The Light of The Sun« in je bila leta 2002 ponovno izdana na CD-ju, za založbo »In Music We Trust«, je Lisa Kekaula s svojim močnim in prodornim vokalom narekovala usmeritev benda v soul in jazz horizont. Njihovo glasbeno raziskovanje se je pozitivno nadgradilo na uradnem prvencu iz leta '99, z naslovom »Let It Blast«. Na tem albumu so prišli do izraza zelo udarni in prodorni rifi kitarista Tonyja Fatea, prav tako je bilo slišno tudi napredovanje ritem sekcije, ki je še bolj blestela na drugem albumu »Grand Fury«, iz leta 2001. Slednji je prav tako kot prvenec izšel za založbo »Vital Gesture«. Odločen preboj iz sfere »lo-fi« produkcije je bil njihov tretji album »The Red, White & Black«. V tistem trenutku je bila to prav gotovo najbolj dovršena studijska predstavitev benda, toda The Bellrays so vse od svojih začetkov sloveli kot izjemna koncertna zasedba, ki navdušuje s svojo neposredno ognjevitostjo in srčno močjo, ter neusahljivo željo. Album »Have a Little Faith«, iz leta 2006 je predstavljal izrazito kompleksno zvočno celoto njihovega ustvarjanja. Ob vokalni interpretaciji Lise Kekaule nas spreleti prijetna mrzlica in z veseljem se spomnimo vseh prečudovitih soul in blues pevk iz preteklosti. Lisa je v zadnjem desetletju postala zelo iskan glas. Zelo dobro se je znašla v najrazličnejših projektih, od sodelovanja z »Basement Jaxx« in »The Crystal Method«, do dopolnitve zasedbe »Now Time Delegation«, skupaj s starimi mački neodvisne rockovske scene kot so Tim Kerr, Alex Cuervo, Steve Adkins ali Matt Verta Ray.

Album »Have a Little Faith« je bil zelo ambiciozen. V produkcijskem smislu je bil to njihov najbolj dovršen glasbeni izdelek, ki je predstavljal presežek punk rockovskega, rock'n'soul popularnoglasbenega podtalja in je nakazoval spogledovanje benda s širšim rockovskim občinstvom. Po tem albumu je bend zapustil Tony Fate, njihov dolgoletni kitarist in soustvarjalec skladb. Med oboževalci njihovega sočnega zvoka je završala panika. Vsi so se spraševali, ali bosta zakonca Lisa Kekaula in Bob Vennum zbrala dovolj moči za nadaljnji razvoj zasedbe. Njuna ognjevitost se je razplamtela bolj kot kdajkoli prej. Z bobnarjem Craigom Watersom so leta 2008 pripravili osmi studijski album »Hard, Sweet and Sticky«, ki je izžareval vse pozitivne kvalitete. Bob Vennum je tako kot na začetkih, ko sta z Liso sestavljala zasedbo, poprijel za kitaro in izkazalo se je, da je bila to super odločitev, saj se je izkazal kot prvovrsten rockovski kitarist. Ob koncu lanskega leta so The Bellrays izdali novi album »Black Lightning«, ki jih slogovno vrača v zgodnejše obdobje, ko so bili izjemno udarni in neposredni. Hkrati se album »Black Lightning« ponaša tudi z izredno produkcijo, ki se ne more primerjati z neobrušenimi posnetki iz začetkov. Lisa Kekaula blesti v vsakem momentu, je edinstvena pevka, ki ji v sferah rockovskih godb težko najdemo ustrezno primerjavo. Odlično se znajde tako v ognjevitih soul rockovskih skladbah kot tudi v bolj premišljenih, intimnejših momentih. Vodilo njihovega ustvarjanja še vedno ostaja neuklonljiva punk rockovska duša, ki je po dolgoletnih izkušnjah pridobila kristalno jasno podobo. V svoji dolgoletni glasbeni izkušnji so zajeli vse pomembne rockovske elemente: moč, melodiko in nepopustljivost. Ti elementi odsevajo njihov kritičen odnos do realnosti, v kateri živijo in ustvarjajo. The Bellrays so vodilna sila punk rock in soulovskega uporniškega duha. V prvi vrsti pa so od nekdaj odličen odrski bend. Že vrsto let veljajo za eno od najbolj prepričljivih koncertnih rockovskih atrakcij, ki je nikakor ne smete zamuditi.

Thunderbabies so v domačih krogih že dobro znani garažno rockovski »powertrio« , ki temelji na odštekani ritmični kombinaciji basa in bobna, »napsihirani«, našpičeni kitari in prekaljeni vokalni izkušnji Alenke in Braneta. Na svojih začetkih so se spogledovali s punk rockom in garažnim rock'n'rollom. Po izdaji prvenca z naslovom Thunderbabies, ki je izšel v samozaložbi ob koncu leta 2004, so se usmerili v zvočna območja detroitske sonične eksplozije, ki je prežeta z odbitostjo avstralskega »high energy rock'n'roll« principa, seveda pa še vedno ostajajo zvesti svojim garažno rockovskim vplivom. V svojem dolgoletnem procesu, so prekižarili slovensko klubsko podzemlje, sodelovali na Klubskem maratonu Radia Študent, na FV festivalu, na LENTU, igrali s številnimi tujimi in domačimi zasedbami. Zadnje se posvečajo snemanju težko pričakovanega drugega albuma in prav zato jih v zadnjem času redkeje srečujemo na živih nastopih.

Zasedba:
Peter – bobni, vokal
Alenka – bas, vokal
Brane – kitara, vokal

Vstopnina 15 €. Prodaja vstopnic uro pred predstavo na blagajni Kuda. Rezervacije monika.skaberne@guest.arnes.si.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.422.997-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

marec 2011
PTSČPSN
 
 
april 2011
PTSČPSN
 
 
maj 2011
PTSČPSN
 
 

POGANJA: