20. AVGUST 2013 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnfest
Vse ali nič

DELAVNICA WORKSHOP:
Delavnice gledališča zatiranih: Vse ali nič (SI) – sistem iger in tehnik za razvoj skupnosti.

Prijave na vsealinic2013@gmail.com.

Gledališče zatiranih (GZ) je sistem iger in specifičnih tehnik, ki so namenjene razvoju skupnosti. Na delavnicah se skozi vodeni proces učimo novih ravnanj, preizkušamo, raziskujemo. Končna produkcija (performans/predstava) je odvisna od skupinske dinamike. Namen: vzpostavljanje odnosa do samega sebe, drugih in družbenega, soočenje udeležencev s perečo problematiko med mladimi, vzpostavljanje lastnih stališč ter njihovo izražanje. Reševanje vsakodnevnih stisk, dati javni glas tistim, ki ga nimajo ali pa se njihovega glasu ne sliši.

V delavnice se lahko vključijo mladi nad 15. let, ne glede na status, spol, članstvo, narodno pripadnost, veroizpoved, raso, etnično pripadnost ter filozofska ali kakršnakoli druga prepričanja.

GZ je namenjeno igralcem, predvsem pa NE-igralcem, tako predhodne gledališke izkušnje seveda niso pogoj za udeležbo.

KDO IZVAJA
Metka Bahlen: Univ. dipl. pedagog/andragog, strokovni izpit s področja izobraževanja, licenca za mentorja PUM.

  • Metoda AV; izvajanje delavnic z udeleženci pri projektu 'Ljubljana je geto?'.
  • Gledališče zatiranih; priprava in moderiranje predstav z aktivistično gledališko skupino KUD Transformator, ulične akcije na temo potrošništva, izvajanje delavnic.

Manja Brinovšek: Univ. dipl. socialni pedagog.

  • 4 leta dela z gledališkimi tehnikami (GZ, impro teater, slap stick tehnika, lutke,…), diplomsko delo na temo uporabe gledaliških tehnik pri socialno-pedagoškem delu.

KDAJ
Od torka do petka, 20. - 23. 8. 2013: 15h do 17h
Vikend delavnica: sobota in nedelja, 24.- 25.8.2013 od 10h do 17h

Informacije o delavnici na tel. 041 920 411 ali
vsealinic2013@gmail.com

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Razstave
Severnik: Nordavind!

OTVORITEV RAZSTAVE v galeriji EXHIBITION OPENING in Gallery:
Poletje v stripu Summer in comics:
Severnik: Nordavind! - norveška stripovska produkcija Norwegian comics production

Stripburger opozarja na severni veter, ki bo v poletno Ljubljano prinesel osvežitev in obilo severnjaškega duha. Zadnja številka Stripburgerja #61 je namreč posvečena norveškemu stripu, enemu od paradnih konjev kulturne industrije iz dežele Vikingov, smučarjev in black-metalcev. Gre za razvito in živahno stripovsko žarišče, kjer raznolikih in izvirnih avtorjev ne manjka.

Na razstavi boste spoznali pisano druščino iz krogov neodvisnih založb Jippi in No Comprendo Press ter kolektiva Dongery, kamor spada tudi Stripburgerjev stari znanec Bendik Kaltenborn. Ti nori Skandinavci so znani po nevsakdanjih zgodbah, utrganih likih, absurdnem humorju in grotesknih podobah življenja na Severu. Na ogled bodo dela nekaterih starih mačkov norveškega stripa, ki so deležni velike pozornosti tudi s strani mednarodne stripovske srenje. Med njimi naj omenimo Jasona, v ZDA in Franciji zagotovo najbolj čislanega norveškega stripavtorja, Christopherja Nielsena, ki velja za legendo underground stripa na Norveškem, ter Larsa Fiskeja, čigar album Matjemanija lahko od lanskega leta beremo tudi v slovenščini.

Sodelujoči avtorji: Martin Ernstsen, Anna Fiske, Lars Fiske, Sindre W. Goksøyr, Jason, Bendik Kaltenborn, Kristoffer Kjølberg, Christopher Nielsen in Inga H. Sætre.

Na Trnfestu bosta norveške stripovske barve v živo zastopala Martin Ernstsen in Inga H. Sætre, predstavnika mlajše garde norveških striparjev, katerih raznolika in izvirna dela kažejo, da je sodobni norveški strip v boljši kondiciji kot kdajkoli prej. Spremljevalni program bo obsegal pogovor z ustvarjalcema in stripovski jam session.

Inga H. Sætre (1978) se poleg stripa in ilustracije ukvarja tudi z animacijo. Svoje stripe redno objavlja v različnih časopisih, za roman v stripu Fallteknikk pa je leta 2011 prejela literarno nagrado norveškega ministrstva za kulturo.

Martin Ernstsen (1982) je risar stripov in ilustrator, ki je pri založbi Jippi objavil že sedem stripovskih albumov. Trenutno živi in ustvarja v Berlinu ter končuje svojo prvo slikanico za otroke.


Martin Ernstsen


Bendik Kaltenborn


Lars Fiske


Jason

SPREMLJEVALNI PROGRAM:
sreda, 21. avgust 2013, od 19. ure dalje

Severni veter v stripu – pogovor s prisotnima avtorjema o norveškem stripu in trendih v sodobnem svetovnem stripu, vodi: Bojan Albahari, ob 19.00

Stripovski jam session – rišite stripe skupaj z norveškimi gosti in domačimi avtorji, ob 20.00


http://www.stripburger.org

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Šodr teater in Srečna mladina

ROCK KABARET CABARET: Šodr teater in Srečna mladina: Navajeni na šok (SI)

Kje ste bili pa vi leta ‘91?
Mi smo bili v osnovni šoli in v varnem družinskem zavetju. In v zaklonišču. Mamice in očki so nam kupovali čokolino ter nas vozili v Trst po kavbojke. In v Premanturo. Na dopust, se spomniš? Dvajset let kasneje je svet drugačen. Tudi mi smo drugačni, morda celo... odrasli?

Pa smo tudi svobodni? Nas je česa strah, se česa veselimo? Nas sploh lahko še kaj preseneti? Pozorno poglej in prisluhni. Na koncu tega obreda, tega plesa med glasbo in besedo, boš mogoče vedel odgovor. Mogoče ga boš celo razumel.

Ustvarjalci: Iva Svilenković, Jasna Simončič, Jurij Torkar, Lejla Salihović, Matevž Brecelj – Breco, Matija Kastelic – Kju, Petra Grünfeld – Kiti, Rok Pirnat – Fernk, Andrej Zavašnik - Zava (bobni), Gašper Gantar (bas), Peter Dekleva (kitara, vokal)
režija: Dejan Spasić
scena in vizualije: Nika Grabar
kostumi: Neli Štrukelj
luč: Mario Čurkovic, Žiga Okorn
gib: Katja Legin
oblikovanje: Jurij Oven
fotografije: Andrej Zavašnik - Zava
making of: Katka Sušnik

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Vzporedni glasovi

LITERARNI PERFORMANS LITERARY PERFORMANCE: Dnevi poezije in vina: Vzporedni glasovi (ES, SI)

Na katalonskem govornem področju ob podpori osrednjih katalonskih kulturnih institucij Ramon Llull in Institució de les Lletres Catalanes že deset let poteka pomemben pesniški projekt Veus Paralleles / Vzporedni glasovi s sedežem v Barceloni, ki ga je zasnoval ter ga režira in ureja režiser in pisatelj Albert Mestres. Bistvo projekta je srečanje štirih katalonskih pesnikov in štirih pesnikov iz tujine, priprava prevodov njihove poezije in skupni recital – režiran pesniški performans v različnih katalonskih mestih –, leto zatem pa gostovanje istega projekta v državi gostujočih pesnikov. V projektu je vselej udeleženih osem pesnikov (štirje katalonski in štirje tuji), štirje moški, štiri ženske, štiri generacije – po štirje pesniki in štiri pesnice, ki na skupnem režiranem nastopu berejo svojo poezijo. Med recitali avtorji berejo svojo poezijo, igralka pa poezijo v tujem jeziku prevodno recitira še v slovenščini. V letu 2012 so pod naslovom Od Trsta do Roses: osem pesnikov na poti iz zaliva v zaliv v sedmih katalonskih mestih od Barcelone do Valencie teden dni gostovali štirje slovenski pesniki in pesnice: Stanka Hrastelj, Veno Taufer, Lucija Stupica in Milan Jesih. Ob njih so nastopili katalonski pesniki in pesnice: Miquel Mestre, Carles Torner, Begonya Mezquita in Anna Ballbona. Dvojezični izbor njihove poezije v prevodu Simone Škrabec je izšel tudi v knjižni obliki, izmenjavo slovenskih in katalonskih avtorjev ter izid prevodov pa je podprla Javna agencija za knjigo RS.

Vstopnine ni!
 
Trnfest
Fogy & Dirty Skunks

DJ PROGRAM DJ SET: Everything Goes w. Fogy & Dirty Skunks

Vstopnine ni!Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.229.092-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

julij 2013
PTSČPSN
 
avgust 2013
PTSČPSN
 
 
september 2013
PTSČPSN
 
 

POGANJA: