20. MAJ 2017 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Sodelovanja
PROAKTIVNO DRŽAVLJANSTVO ŽENSK


Simpozij
PROAKTIVNO DRŽAVLJANSTVO ŽENSK
v organizaciji Piratov in civilnodružbenega organizacijskega odbora.

Častna gostja simpozija bo MP Julia Reda, članica nemških Piratov in evroposlanka, katere predavanje bo dan prej, tj. 19. maja 2017 ob 17.00 v Poligonu.

Uvodni del

Ana Drevenšek, pozdrav udeleženkam/cem v imenu organizacijskega odbora

Svetlana Slapšak, uvodni prispevek

PROGRAM bo dopolnjen z vašimi prijavami na eno od delovnih skupin v okviru simpozija.


Delovne skupine

1. Politično aktiviranje žensk in mehanizmi vključitve

    pogovor moderira Ana Drevenšek 

Na diskusijski skupini se bomo dotaknile razlike med politiko in dnevno politiko in v povezavi z njo koncepta aktivnega državljanstva. Govorile bomo o različnih načinih državljanske dejavnosti, ki niso voljene in ki omogočajo državljankam in državljanom vplivanje na politično odločanje. Razmišljale bomo o pomenu aktivnega državljanstva žensk ter raziskovale razloge, ki ženskam so in še preprečujejo dojemanje sebe kot »politične živali«.


2. "Krepitev, upor, preživetje". Možnosti vzpostavljanja alternativnih ekonomskih skupnosti s povezovanjem marginaliziranih ljudi

    moderira Luna Jurančič Šribar

Fokus delavnice bo analiza novih oblik ekonomije (solidarnostne, skupnostne, socialne, družbene, delitvene … )in priložnosti, ki si jih lahko ustvarjamo, se medsebojno krepimo in gradimo sprejemajoče in avtonomne skupnosti z najbolj odrinjenimi skupinami ljudi. Zanimalo nas bo tudi, s kakšnimi ovirami dominantnega ekonomskega sistema se pri tem soočamo in kako se jim lahko učinkovito zoperstavljamo.

3. Kulturna politika vs ustvarjalke_ci : kako iz neprostovoljne marginalizacije, možnosti za aktivnosti in odpore

    moderira Marija Mojca Pungerčar

Kulturi gre že precej časa zelo slabo, saj je bilo to področje žrtvovano višjim ciljem oziroma ekonomskim interesom države. Sedanja kulturna politika potiska ustvarjalce in ustvarjalke na rob preživetja in s tem tudi na obrobje družbe. Kateri so lahko možni izhodi iz tega položaja?

4. Javne tekme za ospoljene pomene in prakse: osnove problematike spolov z vidika (pro)aktivnega državljanstva

    moderira Renata Šribar

Manko odločilne aktivnosti in proaktivnosti žensk je utemeljen že v samih tradicionalnih koncepcijah spolov in ideologiji delitve na javno in zasebno sfero, ki je povezana z razcvetom kapitalizma. Vztrajanje na »ospoljenih« tradicijah je pogojeno še z enim profitom, to je družbeno, kulturno in posebej politično močjo. Kaj vse razgraditi, da bo moč pravično razporejena?


Opomba:
Diskusije v skupini trajajo 1. do 1 ½ ure, vsaka skupina ima uvodničarko_ja, ki je obenem moderator_ka, nato vsaka/vsak od prijavljenih predstavi svoja diskusijska izhodišča; po diskusiji skupina oblikuje seznam svojih tez, političnih pričakovanj in zahtev.

Zaključni del

Predstavitev zaključkov v delovnih skupinah

Vstop prostVzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.242.915-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2017
PTSČPSN
 
maj 2017
PTSČPSN
 
junij 2017
PTSČPSN
 
 

POGANJA: