20. APRIL 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Pesniški kabareti
MICHELE OBIT

Predstavitev dvojezične (ita/slo) pesniške zbirke Marginalia/Marginalije, ki je nedolgo tega izšla pri Kudu France Prešeren. Pesmi sta v sodelovanju z avtorjem prevedla Pavlina in Iztok Osojnik.

Michele (Miha) Obit (1966) živi v Špetru (San Pietro al Natisone) v Italiji. Je novinar tednika Slovencev videmske pokrajine Novi Matajur, od leta 2002 pa predsednik kulturnega društva Ivan Trinko iz Čedada. Od leta 1996 v okviru festivala "Stazione di Topolò / Postaja Topolove" organizira literarna branja pod naslovom "Voci della sala d'aspetto / Glasovi iz čakalnice".
Obljavil je pesniške zbirke: "Notte delle radici" (1988), "Per certi versi / Po drugi strani" (1995), "Epifania del profondo/ Epiphanie der Tiefe" (Avstrija, 2001), "Leta na oknu" (2001), "Mardeisargassi" (2004), "Quiebra-Canto" (Kolumbija, 2004) in "Le parole nascono già sporche" (2010).
Michele Obit je v italijanščino prevedel večino slovenskih pesnikov mlajše srednje generacije ter jih objavil bodisi v antologijah bodisi v samostojnih zbirkah.


Srečko separatist federalist avtonomist,
če bi danes živel, bi verjetno umrl
kot Fetrinelli – žrtvovan
na svetem električnem stebru

govorijo, da ni imel dovolj časa
(koliko časa pa imamo mi in
kako ga izkoristimo) niti dovolj noči –
mrzlih noči pod košato češnjo

Srečko integralist dogmatičen nepremišljen glas,
če bi živel danes, verjetno ne bi veliko
napisal – le nekaj besed v spomin
tega usmiljenja vrednega sveta.


Težave pri požiranju

I

In potem: Noe je na barko vzel tudi nečiste primerke
in sanje, da se bodo vrnili – jaz pa mrakobnost,
razrahljano kot sneg.
Pogreznjen v samotne misli,

vem, da puščam sledi, ki mi ne po teži
ne po meri niso podobne
in – draga prijateljica – prepogosto se sprašujem,
zakaj občutek, da nisem neprimeren za svet,

pomeni manj kot samo začasno olajšanje. Mračna jeza
izpuhti, ne da bi karkoli spremenila ali pustila vonj
– izpuhti, kot da bi bila že od nekdaj ob meni
in bi v strahu, da mi spodleti, iskala tolažbe.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.422.994-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

marec 2011
PTSČPSN
 
 
april 2011
PTSČPSN
 
 
maj 2011
PTSČPSN
 
 

POGANJA: