20. JUNIJ 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Nacionalizem v Jugovzhodni Evropi včeraj in danes
Razprava o perpektivah evropske levice in desnice

O perspektivah evropske levice in desnice bodo govorili ekonomist Sašo Furlan, filozof dr. Mirt Komel in zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič.
Pogovor bo povezovala Kristina Božič.

Evropa v krizi kaže nove obraze. V Franciji je novi predsednik François Hollande. V Grčiji dobro kaže levi koaliciji Syriza, a hkrati tudi skrajni desnici. V Nemčiji vztrajno pleza na politični oder piratska stranka. Na Madžarskem teče udar na demokracijo Viktorja Orbána.

Po več kot dveh desetletjih uniformne, neoliberalne, desno zagledane interpretacije časa in prostora se zdi, da Evropa vendarle še vedno premore raznoterost. Kaj ponuja evropski politični prostor? Kje se na njem znajdeta levica in desnica in v kakšnem odnosu sta do nacionalnih političnih razmerij moči? Kdo bo v času tektonskega prerazporejanja moči izšel kot zmagovalec?

V sodelovanju z Zavodom Kultipraktik.

Vstop prost.
 
Razstave
BOSNA in HERCEGOVINA 1992

Društvo novinarjev Slovenije se s posebnim dogodkom spominja dveh slovenskih fotoreporterjev, Iva Štandekerja in Alojza Krivograda – Futyja, ki sta svoji življenji izgubila med opravljanjem novinarskega poklica med vojno v Bosni in Hercegovini.

V KUD France Prešeren bomo v sredo, 20. junija, ob 20. uri, pripravili pregled fotografij slovenskih fotoreporterjev s kriznih žarišč, ob 21. uri pa bo sledila debata, v kateri bodo sodelovali Ervin Hladnik – Milharčič (Dnevnik), Walter Škerk (Rai), Igor Vučič (vojni snemalec), Simon Tecco (ABC) in Boštjan Videmšek (Delo).

Na dogodku bodo na ogled tudi posnetki, ki jih je med zadnjo vojno v nekdanji Jugoslaviji zabeležil snemalec Igor Vučič.

Bili smo v Sarajevu

Ob 20-obletnici smrti Iva Štandekerja, novinarja in fotografa Mladine, je prejšnji četrtek v sarajevski Dobrinji, kjer stoji spominsko obeležje, potekala spominska slovesnost. Spomin na svojega kolega smo počastili tudi na Društvu novinarjev Slovenije. Ivo Štandeker je umrl 16. junija 1992 zaradi poškodb, ki mu jih je med opravljanjem novinarskega dela prizadejal padec granate. V počastitev spomina nanj so na slovenskem veleposlaništvu v Bosni in Hercegovini v sodelovanju s slovenskim društvom Cankar iz Sarajeva in slovensko skupnostjo v Sarajevu pripravili spominsko slovesnost, ki so se jo udeležili slovenski veleposlanik v BiH Andrej Grasselli, župan Sarajeva dr. Alija Behmen ter predstavniki Društva novinarjev Slovenije in Mladine.

Kdo so gosti debate?

Ervin Hladnik-Milharčič – Nekdanji dopisnik z Bližnjega Vzhoda in ZDA je med vojno v nekdanji Jugoslaviji kot svobodni novinar poročal za Mladino. Poznal je tako Iva Štandekerja kot Alojza Krivograda - Futyja. „Ni luknje, v kateri nisem bil,“ svoje izkušnje iz vojne v BiH na kratko opisuje Dnevnikov kolumnist, ki ljubi sitnosti, v katere zaidejo etnične, politične ali kakšne druge manjšine.
Igor Vučič - Koprski snemalec je med vojno v Bosni in Hercegovini poročal predvsem za italijanski Mediaset, kasneje pa tudi za CNN in Al Džaziro. Kot pravi, se med vojno ni ustavil. „Ugotovili so, da obvladamo stvari, na katere drugi sploh niso računali. Vedeli smo, kdaj se v Jugoslaviji začne služba ali malica. Ker so se tako obnašali tudi vojaki, si vedel, kdaj se lahko svobodno premikaš,“ je v enem izmed intervujev svoje izkušnje opisal Vučič.
Simon Tecco – V Sloveniji živi od leta 1975, med zadnjo vojno v nekdanji Jugoslaviji pa je kot svobodni novinar poročal za španski časopis ABC. „Pokrival sem predvsem politični del dogajanja, oprvaljal intervjuje, bil pa sem povsod,“ pravi v Ljubljani živeči Čilenec. Diplomirani sociolog trenutno piše za Dnevnik.
Walter Škerk – Poročal je o vojni v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Za Rai je o vojnih dogodkih začel poročati junija 1991, ko je pripravil več reportaž iz Sežane, Kozine in Škofij. Med letoma 1992 in 1997 je živel v Zagrebu ter bil dopisnik dnevnika Avvenire in postaje Radio Vaticana. Od leta 1997 je stalno zaposlen pri Rai v Trstu, prej v slovenskem, nato pa v italijanskem uredništvu.
Boštjan Videmšek – Z vojnih področij poroča od leta 1998. Kosovo, Afganistan, Irak, Pakistan, Somalija, DR Kongo, Sudan, Gaza, Srednja Azija in Kavkaz, Libanon, Libija ... Svoje vtise je strnil v knjigi Vojna terorja. „Vojno poročevalstvo umira. Uredniki se vse težje - če sploh - odločajo poslati svoje novinarje na krizna žarišča. Padajo naklade. Izumirajo časopisi. Denarja je vedno manj. Vsebine se radikalno banalizirajo,“ pravi Delov novinar.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.084.308-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

maj 2012
PTSČPSN
 
 
junij 2012
PTSČPSN
 
 
julij 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: