2. JUNIJ 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Leon Matek
LEON MATEK
MOST

Predstavitev nove plošče Leona Matka "MOST".

MOST je šesti album Leona Matka. Pesmi zanj so večinoma nastale s pomočjo saza - tradicionalnega turškega sedemstrunskega glasbila, na katerega je Leon naletel pred tremi leti in je prinesel v njegovo glasbo novega vetra z Orienta. Na albumu Most je deset avtorskih pesmi, ki jih je posnel z zasedbo, v kateri ob starih mačkih godejo izvrstni mladi glasbeniki. Avtor ostaja zvest ljubezenski liriki, ob tem pa se vedno bolj kritično zazira v naš čas, ki ga prežemajo brezmejni pohlep peščice bogatih, vsesplošno pomankanje moralnih in človeških vrednot in potrošništvo.

Začelo se je z Argonavti na Ljubljanici. Tam sem kot Orfej dobil v roke eksotičen inštrument - saz, ker režiser ni uspel zagotoviti grške lire. Pa sem brenkal po tem sedemstrunskem brenkalu, ki me je takoj očaral s svojim zvenom. Bil je prijateljev in še dolgo mi ga je posojal, češ 'kar igraj nanj, ti bom že povedal, ko ga bom rabil'.

In ko sem nekega večera, ko sva z basistom Marjanom nastopala v Gromki, še med aplavzom moral s sazom zdirjati z odra, da ga pravočasno vrnem Dinu, ki je isti večer igral koncert v Ortu, je prišel čas, da si priskrbim svojega.

In sem šel v Istanbul k staremu mojstru. Ko je v meni prepoznal glasbenika, je vzel inštrument iz druge vrste, za katerega je bilo očitno, da si je z njim že krajšal čas. Med presunljivim petjem mi je nanj čudovito zaigral. Saz mi je prodal za majhen denar; bilo mu je pomembno, da inštrument pride v prave roke in da ne obvisi na kakšni steni med turističnimi spominki.

Prišle so pesmi. Nov inštrument je v mojo glasbo prinesel svež veter z Vzhoda, ki sem mu na stežaj odprl okna. Saj Glasba je Eno, le obrazov ima veliko.

Naj živi Ljubezen!

Foto: Michaela Marđonović

Album je izšel maja 2011 pri KUD France Prešeren Trnovo. Podprla sta ga Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Vstopnina 10 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.444.052-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

maj 2011
PTSČPSN
 
 
junij 2011
PTSČPSN
 
 
julij 2011
PTSČPSN
 

POGANJA: