18. OKTOBER 2008 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Goli Oder
Gregor Kamnikar
Commoveo 0.2.5 ali V iskanju izgubljenega prostega časa

V Hiši veščin na Parmovi 25.

Commoveo(1) je igra. Igra, ki jo lahko igra vsak. Zato vabljeni k udeležbi. Vstop v igro priporočamo preko vašega priljubljenega medija izražanja: improvizacije, plesa, glasbe, besede, kuhanja, vožnje s kolesom, zbiranja znamk, nedeljskega sesanja, popravljanja avtomobilov, gledanja televizije, potovanja v daljne dežele ali skritega opazovanja... Nimate svojega priljubljenega medija izražanja? Nič zato. Prepustite se igri. Ga bo našla za vas.

Commoveo je igra, kjer se pravila, potek, vsebina, pomen, namen in smisel igre vzpostavljajo z igro samo. Commoveo ni vsakdan. Commoveo ni samo improvizacija. Je simptomat – stroj za proizvodnjo simptomov, ki kmalu postanejo simptomati še sami. Je prostor izkušnje in raziskovanja McLuhanove formule, da je medij sporočilo, kjer je vsebina medija uporabnik sam, kolikor je medij podaljšek človekovega telesa. Prezapleteno? Zato Commoveo, da se hkrati igra, ustvarja, producira, raziskuje in izobražuje. Ter izčrpa Commoveo kot iluzijo(2).

Na festivalski različici igre Commoveo (torej različici 0.2.5) bomo igrali več partij igre in v njih iskali izgubljeni prosti čas. Še enkrat vabljeni, da si privoščite partijo igre Commoveo.

1.commoveo v latinščini pomeni: divje se premikati, vznemiriti, (raz)dražiti, razburiti, vzbuditi, povzročiti, zmesti, zbegati
2.iluzija iz latinskega illusio iz illudere iz in- in ludere (igrati (se)), dobesedno pomeni igrati se z, biti v igri>br>


MC (mojster ceremonije): Gregor Kamnikar Produkcija: Ops! zavod Ljubljana


Če je medij izražanja tehnično zahtevno pripeljati na mesto igranja igre, to javite vnaprej na commoveo@ops.si ali 040 226 981, da najdemo ustrezno rešitev skupaj z vami.

Več o igri na www.commoveo.ops.si.

Vstop prost
 
Sobotaže zmaja Franceta
Lutkovno gledališče Fru-Fru
MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON

Lutkovno glasbena predstava je primerna za otroke od 3. leta dalje. Predstavi bo sledila ustvarjalna delavnica za otroke.

Vstopnina: 4 EUR. Abonmajska vstopnica 20 € – 7 vstopnic za ceno petih.
 
Goli Oder
Eric Davis
Rdeča baraba

Nesramno dober šov.
V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Predstava bo potekala v angleščini.

Zamisel in izvedba: Eric Davis
Luč: Goran Završnik

Izhodišče predstave Rdeča baraba je lik dvornega norca ali »bouffona«, ki v sebi združuje dva nenavadna in popolnoma si nasprotna ekstrema – grotesko človeških nagonov in človeško nedolžnost obenem. Njegov ego, ki se lahko primerja le z njegovo gromozansko rdečo ritjo, v sebi skriva osupljivo očarljivost in prikupnost. Predstava je luciden dialog med občinstvom in igralcem, dialog, kjer se lahko zgodi marsikaj in kjer neznano vedno znova in istočasno odkrivata tako občinstvo kot performer sam. Kljub močni opori na tradicijo je predstava več kot aktualna in odpira pomembna vprašanja na področju sodobne umetnosti.

Vstopnina 10 in 8 €. Vstopnice so na voljo na blagajni in spletni strani Cankarjevega doma.
 
Bam
A Silver Mt. Zion

Za sedemčlansko post/rock formacijo Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La-Band bi lahko dejali, da je pravzaprav nekakšen odvod članov kanadskega orkestra Goodspeed You! Black Emperor, ki je nas je s fantastično audio/vizualno predstavo v KUD-u France Prešeren počastil pred že pred sedmimi leti.

Od takrat dalje so se tudi nekateri od varovancev neodvisne montrealske založbe Constellation že predstavili pri nas, med drugim Do Make Say Think, Elizabeth Anka Vajagić, Polmo Polpo in Hangedup. To pot pa Ljubljano križa že dolgo pričakovana turneja A Silver Mt. Zion oziroma Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La-Band, kakor se pač imenuje zadnja postava nadvse zanimivega glasbenega sestava. Znano je, da vse omenjene skupine poleg skupne založniške strehe povezujejo podobna filozofija, ki si kljub pohlepni kapitalistični logiki ne pusti vzeti idealov, ki pravzaprav niti ne cilja ne v vrhove kakršnihkoli lestvic popularnih, ne kriči po spremembi obstoječega stanja, druži pa jih čvrsto medsebojno sodelovanje ter nenazadnje skupno geografsko območje.
Efrim je kitarist in nosilec poglavitnih zamisli tako pri Godspeed You! Black Emperor kot tudi pri A Silver Mt.Zion. Sprva je k sodelovanju povabil GYBE somišljenika Sophie na violini in Thierryja na kontrabasu, ki so pod imenom A Silver Mt. Zion debitirali z nastopom v koncertnih serijah Constellationís Musique Fragile spomladi 1999. S prihajanjem novih članov se je spreminjalo oz. širilo tudi nenavadno ime skupine. Leta 2000 se je zasedba razširila na 6 članov - pridružili so se jim Beckie (celo), Ian (kitara) in Jessica (violina), ki so pri montrealski Constellation pod imenom The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La posneli istoimenski dvojni album. Multiinstrumentalist Scott (bobni, mandolina, kitara) se je kot sedmi član skupini pridružil na turneji leta 2003. Prvencu sta sledila še 2 dvojna albuma v letih 2003 in 2005, ki sta v nepopustljiv molovski način muziciranja sedmerice glasbenikov vpeljala tako glavni Efrimov vokal kot celotno zborovsko petje. Čeprav Efrim ne spada med najboljše svetovne vokaliste, se njegov glas z glasbo neizmerno ujema. Samemu petju v ansamblu samokritično niti ne dajejo prevelikega pomena, saj na ta način izpričujejo kvečjemu občutke nemoči, s čemer je skupina vpeljala svojo definicijo prvovrstne in brezkompromisne punk-rockovske protestne glasbe, za katero si prav tako kot GYBE preprosto vzamejo čas - štiri kompozicije npr. trajajo skoraj uro oziroma vsaka zavzema celotno stran vinilnega, torej dvojnega albuma. Člani Tra-La-La benda med drugim sodelujejo tudi v drugih zasedbah, kot so Black Ox Orkestar, Esmerine, Fifths of Seven, The Mile End Ladiesí String Auxiliary, Re:, Sloth is the Love itd...
Zasedba:
Beckie: čelo, glas
Efrim: kitara, orgle, glas
Ian: kitara, glas
Jessica: violina, glas
Eric: bobni, glas
Sophie: violina, glas
Thierry: konrabas, glas

http://tra-la-la-band.com
http://www.cstrecords.com
http://www.myspace.com/silvermtzion

Vstopnice v predprodaji 10 €, na dan prireditve 12 €. Predprodaja vstopnic na blagajni Kuda.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 12.540.716-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

september 2008
PTSČPSN
 
oktober 2008
PTSČPSN
 
 
november 2008
PTSČPSN
 

POGANJA: