15. AVGUST 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnfest
The Daddy Project

PLESNA PREDSTAVA DANCE PERFORMANCE:
Enya Belak "The Daddy Project" (SI)

Enya Belak
V letošnjem šolskem letu sem vpisana v 1. letnik Visoke šole za dizajn – smer vizualne komunikacije. Uspešno sem zaključila vzporedno izobraževanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, umetniška gimnazija – likovna smer in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, umetniška gimnazija – smer sodobni ples.

Pri 5-ih letih sam začela plesati sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri ga. Jani Kovač Valdes. Kasneje sem se vzporedno vpisala tudi na baletni program na KGBL-ju in v letu 2006/07 zaključila nižjo stopnjo baletne šole. S svojim delom na področju sodobnega plesa sem se izkazala na letnih produkcijah v Španskih borcih. V šolskem letu 2002/03 sem nastopila v glavni vlogi Palčice. Bila sem zelo uspešna, vsako leto sem se udeleževala nastopov, ki smo jih imeli po celi Sloveniji. S svojimi avtorskimi točkami sem se od leta 2002 – 2006 predstavila na Brezovi metli. Vse od leta 2002 pa do danes sem se vsako leto udeležila plesnega tekmovanja Opus – 1 in uvrstila v finalni program prireditve v Celju. Leta 2003 sem z miniaturo Naju v muzeju kdo opazi osvojila 1. mesto, čez dve leti pa sem z avtorskim plesom Svoboda zasedla 3. mesto. Leta 2009 sem nastopila s plesno miniaturo KIKS s katero sem bila povabljena na festival Fronta in kot gostja na občinsko srečanje plesni skupin v Karlovcu. Leta 2011 sem na tekmovanju Opus 1 z avtorskim solom Ummotion prejela nagrado za najboljšo izvedbo in kot nagrajena plesna miniatura nastopila na Art kampu (festival Lent) in festivalu Fronta. Prav tako sem se predstavila na festivalu ŽIVA s plesno točko XY Solze, ki sem ga pripravila za zaključek šolanja na SVŠGL-ju. S sodobnim plesom sem večkrat nastopila na Pikinem festivalu, festivalu ŽIVA, predstavitvah plesnih miniatur Vija vaja, literarno – likovnih večerih, šolskih produkcijah, festivalu Transgeneracije, festival Fronta itd. Svoje plesno znanje sem nadgrajevala na raznih plesnih delavnicah in kampusih tako doma kot v tujini s priznanimi plesalci in koreografi. Za ustvarjanje na področju sodobnega plesa sem letošnje leto prejela srebrno značko Mete Vidmar, ki jo podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Že od nekdaj pa sta me poleg sodobnega plesa zanimala igra in film. Odigrala sem dve manjši vlogi v filmu Igorja Šterka Ljubljana ter v nadaljevanki Prešern pokojnega režiserja Francija Slaka. Igrala sem eno izmed glavnih vlog v videospotu glasbene skupine Siddharta – Male roke v režiji Dafne Emeršič. Odigrala pa sem tudi glavno žensko vlogo v dveh kratko igranih filmih. Mladi up, film je bil posnet leta 2005 za otroški filmski festival CIAK JUNIOR, v Italiji, v režiji Siene Krušič. Film Vdih v režiji Igorja Šterka se je uvrstil v tekmovalni program na najstarejšem filmskem festivalu v Benetkah. V šolskem letu 2007/08 sem postala članica ŠILE (šolske impro lige). Leta 2009/10 smo prejeli nagrado za najboljšo intro točko in nagrado za najboljšo ŠILA ekipo preteklega leta. V letošnjem letu sem članica IMPRO skupine Stahybotrys s katero smo se uvrstili v tekmovalni program Impro lige. V letošnji sezoni pa sem na povabilo direktorice Mestnega gledališča Ljubljanskega Barbare Hieng Samobor nastopila, kot gostja v vlogi Luizone, v predstavi Namišljeni bolnik v režiji prof. Mileta Koruna.

Maša Hawlina
Leta 2001 sem pričela šolanje na Osnovni šoli Poljane, kjer sem se dosegala visoke uvrstitve na šolskih tekmovanjih, kot so Vegovo, Cankarjevo in tekmovanje iz geografije. Leta 2009 sem zaključila deveti razred z odličnim uspehom.

S štirimi leti sem začela plesati sodobni ples na KGBL pri profesorici Jani Kovač Valdes. S plesom sem se vsakoletno predstavila na Brezovi metli, Pikinem festivalu, festivalu Živa ipd. Za ustvarjanje na področju sodobnega plesa sem letošnje leto prejela bronasto značko Mete Vidmar, ki jo podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

S šestimi leti sem prav tako na KGBL začela z učenjem igranja flavte pri profesorici Janiji Kipič. Leta 2008 sem opravila nižjo glasbeno šolo po osmih letih igranja instrumenta. Trenutno vzporedno obiskujem tretji letnik gimnazije Bežigrad in Umetniško gimnazijo – smer sodobni ples.

Odkar sem na gimnaziji obiskujem tudi šolsko improvizacijsko ligo. Lani smo na tekmovanju za najboljšo ŠILA skupino prišli do finala in osvojili drugo mesto. Zadnji dve leti sem tudi del neodvisne mladinske igralske skupine. Predstavili smo se na festivalu Mlade rime z dvema predstavama v angleškem jeziku. Sem tudi aktivna članica GSA (gay-straight allience), ki poteka na naši šoli. Organizirali smo že več akcij in simpozijev, kjer smo sodelovali tudi z drugimi ljubljanskimi gimnazijami in neprofitnimi organizacijami. Pišem članke in kritike za šolski internetni časopis.

Jerca Rožnik Novak
Po končani osnovni šoli sem se leta 2008 vpisala v Srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana, umetniška gimnazija – sodobni ples, kjer sem maturirala leta 2011. V letu 2011/2012 sem se vpisala na Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za socialno delo, kjer sem pridobila tudi status kulturnika.

Že od malih nog sem se zanimala za ples, pri sedmih letih pa sem se vpisala v plesno šolo Kazina. V plesni šoli Kazina sem plesala od leta 1999 do leta 2011. Trenirala in izboljševala sem svoje znanje v jazz baletu, stepu in modernem plesu. Prvo leto sem plesala pri Mirjam Podobnik, nato pa pri Mitji Popovskem. Na različnih tekmovanjih smo osvojili številna prva mesta tako na državni kot tudi na svetovni ravni. Zadnje tekmovanje je potekalo na Poljskem, meseca decembra 2011, kjer smo osvojili naziv svetovnih prvakov v modernem plesu. S skupino smo se redno udeleževali tudi velikih mednarodnih festivalov. Plesala sem v celovečerni predstavi Postaja, katero je prav tako koreografiral Mitja Popovski skupaj z Mojco Uršič. Leta 2007 sem plesala v božični predstavi za otroke in odrasle Pingvinček in Goska. Leta 2008 sem v Gibalnem inštitutu Vija Vaja trenirala »horton« pod vodstvom Kjare Starič. Bila sem statistka v programu plesne kompanije »En Knap Group« na prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti (2009) v Cankarjevem domu v Ljubljani. V letu 2010/2011 sem svoje plesno znanje nadgrajevala in izpopolnjevala v baletni šoli Pirueta pri Kjari Starič. V Plesni šoli Urška sem opravila izobraževalni tečaj za asistenta latinsko ameriških in standardnih plesov. Organizirali smo plesne večere, kjer smo ljudi vseh starost, željnih plesa, učili plesati.

S svojim solom, ki sem ga pripravila ob zaključku šolanja na SVŠGL-ju, sem plesala na otvoritvi ob izdaji pesniške zbirke »Skodelica pesmi« v Cankarjevem domu Vrhnika 10.11.2011. Moj solo z naslovom Op.14 n°5 je bil prav tako izbran za plesni festival Živa 2011, ki je potekal v Španskih borcih od 24. do 26. novembra 2011.


Veronika Valdés
V šolskem letu 1996/97 je kot štiriletna deklica začela s prvimi plesnimi koraki na Oddelku za sodobni ples Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Že kot majhna deklica je veliko prispevala k uspehu Oddelka. Kot plesalka pomembnejših vlog in samostojnih plesnih miniatur je sodelovala na letnih javnih predstavah v KD Španski borci. V večini teh predstav je plesala vidne vloge, potrditev njenih plesnih sposobnosti pa je bila glavna vloga Jelke, v plesni predstavi »Moj dežnik je lahko balon«, v šol.l. 2001-2002.

Šolske koreografije in svoje lastne plesne miniature je predstavljala na nastopih širom Slovenije. Nastopala je tudi na različnih plesnih festivalih, kot je Pika Miga, festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa, Transgeneracije, Flota, itd. V šolskem letu 2003/2004 je uspešno zaključila program plesa na Konservatoriju za glasbo in balet in vsa leta šolanja imela veliko priložnosti razvijati svojo kreativnost na tem področju. Potrditev njene ustvarjalne žilice so uspehi na mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev Opus-1.

Z devetimi leti je leta 2001 v svoji starostni skupini, dosegla 1. mesto, s plesom »Alegria«. Leta 2009 je prejela posebno pohvalo za ples z naslovom »N.N.« Leta 2010 je ponovno prejela nagrado za najboljšo plesno miniaturo s plesom » Body voice«.

Njeno plesno izobraževanje in ustvarjalno delovanje na plesnem področju se z zaključkom šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet ni končalo. Vpisala se je na SVŠGL- umetniško gimnazijo- smer sodobni ples, jo v lanskem šol.l. končala in se odločila za nadaljevanje plesnega izobraževanja na Akademiji za ples v Ljubljani.

Kot soustvarjalka in izvajalka sodeluje tudi že v profesionalnih projektih. V lanskem letu je nastopila v glasbeno-gibalni predstavi Mesnica v režiji Sabine Schwenner. Za njen ustvarjalni prispevek pri uveljavljanju sodobnega plesa v našem kulturnem prostoru je pred kratkim prejela jubilejno, srebrno značko Mete Vidmar, ki jih podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Foto: Sašo Štih<7small>

Vstopnine ni!
 
Trnfest
MMMeniga, 207, Sheco

DJ PROGRAM DJ SET (HR): MMMeniga (Radikal Drum/Seasplash), 207, Sheco (Seasplash Pula crew) – dub/reggae/dubstep/drumnbass/jungle.

Vstopnine ni!Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.441.207-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

julij 2012
PTSČPSN
 
 
avgust 2012
PTSČPSN
 
 
september 2012
PTSČPSN
 

POGANJA: