14. JANUAR 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Narobov
F M

Kolektiv Narobov s svojo novo predstavo FM v SNG Drama, Ljubljana.

Režija in igra: Gregor Moder in Maja Dekleva Lapajne
Osnovna zamisel: Alenka Marinič
Oblikovanje luči: Borut Cajnko
Fotografija: Urška Boljkovac
Grafično oblikovanje: Žiga Testen
Produkcija: KUD France Prešeren in SNG Drama Ljubljana
Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Svetovna premiera: 28. oktober 2011, Kairo Kulturhaus, Würzburg, Nemčija
Slovenska premiera: 23. november 2011, SNG Drama Ljubljana
Ponovitve: 24. november 2011, 11., 13. in 14. januar 2012, SNG Drama Ljubljana

FM je komično srečanje odrske improvizacije in živega radijskega programa. Dva performerja, Maja Dekleva Lapajne in Gregor Moder iz Kolektiva Narobov iščeta skupno frekvenco. Pred gledalci ustvarjata presenetljive like in nepričakovane komične zaplete na podlagi impulzov, ki jih dobita v živo od radijskih sprejemnikov. Naj bo v tistem trenutku na sporedu klasična ali hitro pokvarljiva glasba, radijska igra ali vremenska napoved, predvolilni dvoboj ali osmrtnice – vse, kar v živo sprejme tranzistor z valov FM, neposredno vpliva na dogajanje na odru. Ena od najbolj očitnih prednosti improvizacijskega gledališča pred dramskim je možnost neposrednega in takojšnjega odziva na pereče družbeno dogajanje in na aktualni glasbeni okus. Predstava FM je najbolj radikalni odgovor na to zahtevo.

Radijski sprejemnik ima dvojno simbolno vlogo. Po eni strani reprezentira dimenzijo nečesa povsem vsakdanjega, intimnega in morda celo nostalgičnega, saj ga pogosto poslušamo v trenutkih, ko smo sami s svojimi mislimi – v avtu, v kopalnici, med obešanjem perila. Po drugi strani pa ravno radijski glas, ki prihaja iz stroja in za katerega je značilna odsotnost obraza osebe, ki govori ali poje, kar najbolj učinkovito utelešenje vdora nečesa popolnoma tujega v območje naše osebnosti, denimo vdora ekonomske ali ideološke propagande. Radijski sprejemnik je zato umeščen natančno v nemogoče presečišče med nečim kar najbolj intimnim in nečim kar najbolj tujim. Kot paradoksen objekt je zato odlično izhodišče za vrhunsko komiko predstave FM.

Fotografije: Urška Boljkovac

Vstopnina 15 €; http://www.drama.si/cenik/Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.438.790-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

december 2011
PTSČPSN
 
 
januar 2012
PTSČPSN
 
 
februar 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: