13. DECEMBER 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Razstave
Urška Boljkovac
Whiteness Belina

Otvoritev razstave fotografij Urške Boljkovac.

Cikel fotografij Whiteness Urške Boljkovac je potovanje v svet bele barve. Likovno izhodišče je tekstura zasnežene pokrajine na kateri se v fotografskem objektivu pod vplivom sončne svetlobe oblikujejo naključne podobe. Fotografije so nastale ob različnih delih dneva, ko svetloba vsak trenutek drugače oblikuje izbrano pokrajino, vendar jih nikakor ne moremo vzporejati s fotografijami slovenskega impresionista, fotografa Avgusta Bertholda. Whiteness je cikel na temo študije barv.

Whiteness pa je tudi študija bele barve kot popolnega nasprotja večkoloristične palete v kateri običajno ustvarja Urška Boljkovac. Skozi študijski pristop k raziskovanju bele pokrajine ugotovi, da bela barva povzema celoten barvni spekter. V tem smislu je tudi raziskovanje lastnega notranjega sveta in čistega bistva.

Cikel Whiteness je bil zasnovan za dotični prostor v katerem so dela razstavljena v Kudu France Prešeren. Avtorica ga postavlja v dialog z belim prostorom in pred nami je eksperiment »belega na belem«. V nasprotju z Malevičevim »belim kvadratom na beli podlagi«, kjer gre za skrajno abstrahiranje likovnih podob se Boljkovčeva osredotoča na barvo kot tako. Želi izpostaviti dialog med belino fotografije in belino prostora.

Ne gre pozabiti izpostaviti simboliko bele barve; čistost, nedolžnost, krepost in oddaljenost so notranje gonilo potrebe po obdajanju z belo barvo.

uni.dipl.um.zgo. Špela Janša

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.441.324-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

november 2011
PTSČPSN
 
 
december 2011
PTSČPSN
 
 
januar 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: