11. JUNIJ 2011 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Sodelovanja
Rick Harsch - Arjun And the Good Snake

Pogovor z ameriškim pisateljem Rickom Harschom in predstavitev njegove najnovejše knjige, romana Arjun & the Good Snake, ki je maja 2011 v izvirniku izšla pri ljubljanski založbi Amalietti & Amalietti.

Rick Harsch je avtor trilogije Driftless Trilogy, treh romanov, ki se odvijajo v zakotju ameriškega Srednjega zahoda, in prihajajočega romana A Circumnavigation through Maritime History. Trenutno živi na slovenski obali, v Izoli.

Tako je zapisano na ovitku njegove knjige z naslovom Arjun and the Good Snake, being an Ophidiological Account of Six Weeks in India without Alcohol, literarni pripovedi v angleškem jeziku, ki je njegov materni jezik, in ki je hkrati tako posvetilo njegovemu sinu in opisuje različne eksistencialne težave – strupi, od kačjega strupa do alkohola – kot pripoved o obsesivni in nepredvidljivi naravi človeka, zaradi katere se tudi vzgoja otroka sprevrže v preizkus ljubezni kot take. Roman razglablja o indijskemu načinu mišljenja in zgodovini, kot tudi o naravi in mitologiji, ki se v glavnem dotika kač. Na površju gre za iskanje kobre v divjini, tisto pravo iskanje pa se skriva kot gad pod kamnom. Lahko bi se reklo, da hoče avtor knjige povedati, da je življenje vrsta zahrbtnih dogodkov, ki jih okoli nas stke ta čuden in neprepričljiv svet, v katerem živimo.

Rick Harsch se je pred približno desetimi leti iz političnih in kulturnih vzrokov preselil na slovensko obalo. Kot pisatelja v angleškem jeziku se ga drži sloves, da prejema dobre kritike, ima malo bralcev in je pogosto nerazumljen. Njegova objavljena dela so bila prevedena tudi v francoski jezik.

Ko se je preselil v Slovenijo, je Rick Harsch izgubil svojega zastopnika, ker je nehal pisati romane, ki se odvijajo na ameriških tleh. Kljub temu se je Slovenija izkazala za plodna tla. Med njegovimi neobjavljenimi deli so tudi, kar bi lahko poimenovali Jadranske povesti: Kramberger z opico (njegova naslednja knjiga, ki bo izšla pri založbi Amalietti & Amalietti, če se bo prodalo dovolj izvodov romana Arjun and the Good Snake), Istrske lobanje, Adriatica Deserta, ter še nedokončana trilogija z zanimivim naslovom Rekviem za samomor. Še to leto bo na Poljskem izšla njegova pomorska zgodovina.

Odločitev, da bo svoja dela izdajal v Sloveniji, je zavesten udarec globalizaciji na področju literarnega ustvarjanja, z namenom izkoristiti široko bralno publiko Misleca angleško govoreče celine za dobiček majhne slovenske založbe.

V Kudu France Prešeren bo Rick Harsch pripravil predstavitev, v okviru katere bo odgovarjal na vaša vprašanja in na vaše predloge bral odlomke iz svoje knjige.


Rick Harsch is the author of the Driftless Trilogy, three novels that take place in the dung heaps of the Midwestern United States, and the forthcoming A Circumnavigation through Maritime History. He currently resides in Izola, Slovenia.

So reads the book jacket of Arjun and the Good Snake, being an Ophidiological Account of Six Weeks in India without Alcohol, a literary memoir written in his native English that combines an homage to his son with various existential difficulties—venoms, from snakes and drink—as well as a compulsive unpredictable nature that make raising children a perverse test of love itself. The novel expounds on Indian philosophy and history, as well as nature and myth, mostly regarding snakes. The surface quest of the novel is finding a cobra in the wild, but a very different quest hides like a viper beneath a stone. Perhaps it may be said that the book suggests life is a series of ambushes concocted by the self and the strange, unpersuasive world that contains it.

Harsch moved to the Slovene coast nearly ten years ago for political and cultural reasons. His standing as a writer in the English language world is that of the well-reviewed, little read, rarely understood. His published novels have been translated into French. He lost his agent upon moving to Slovenia because he stopped writing novels set in the U.S., but Slovenia has proved fertile ground. Among his unpublished novels are what may be called the Adriatic Tales: Kramberger with Monkey (his next book from Amalietti & Amalietti if Arjun and the Good Snake sells enough copies), The Skulls of Istria, Adriatica Deserta, and the unfinished three volume tentatively titled Requiem for a Suicide. He also has a maritime history coming out in Poland this year.

The decision to publish in Slovenia is a conscious strike at the globalization of literature, intended to exploit the vast readership of the English Reading Continent of the Mind for the profit of a small Slovene publisher.

At KUD France Prešeren mr. Harsch intends to hold a question/answer session and to read random short passages from his book determined by audience suggestion.

Vstop prost.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.243.877-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

maj 2011
PTSČPSN
 
 
junij 2011
PTSČPSN
 
 
julij 2011
PTSČPSN
 

POGANJA: