10. FEBRUAR 2012 PROGRAM

KUD FRANCE PREŠEREN

| dan | teden | mesec | | << | danes | >> |
 
Trnovski terceti
O smislu branja literarnih besedil v sodobnem času

Razgovor s češkim pesnikom Jaroslavom Erikom Fričem o smislu branja literarnih besedil v sodobnem času. Frič bo razpravo popestril in dopolnjeval z odlomki in citati iz moderne češke litarature.

Razgovor bo potekal v češčini.

Vstop prost.
 
ŠILA
SŠOF : SVŠGL

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji med ekipama Srednje šole za oblikovanje in fotografijo in Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

Vstopnina 2,5 €, obe tekmi 4 €.
 
ŠILA
Poljane1 : I. gimnazija Maribor

Tekmovanje srednješolskih ekip v gledališki improvizaciji med ekipama Gimnazija Poljane 1 in I. gimnazija Maribor.

Vstopnina 2,5 €, obe tekmi 4 €.
 
Trnovski terceti
TRNOVSKI TERCETI 2012, 3.dan

Na zaključnem večeru Trnovskih tercetov bodo nastopili:

Katja Perat
Miloš Đurđević (Hrvaška)
Andrej Rozman – Roza


KATJA PERAT (1988, Ljubljana) je absolventka filozofije in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Od leta 2009 je članica uredniškega odbora študentske literarne revije Idiot. Svojo poezijo objavlja v revijah Literatura in Idiot.. Piše tudi literarne kritike za revijo Literatura in kulturni štirinajstdnevnik Pogledi. Leta 2010 je kot redna dopisnica sodelovala tudi s študentskim časopisom Tribuna. Lani je pri Študentski založbi izšel njen odmevni pesniški prvenec z naslovom Najboljši so padli, ki je bila na lanskem slovenskem knjižnem sejmu proglašena za najboljši prvenec.MILOŠ ĐURĐEVIĆ (1961, Rab) je eden najvidnejših sodobnih hrvaških pesnikov. Doslej je objavil štiri knjige poezije(Pejzaži ili kružno traženje riječi, U zrcalu, Žetva, Umbrijska sunčanica i druge pjesme), dve knjigi esejev in književnih kritik, antologijo sodobne hrvaške poezije, uredil izbrane pesmi pesnika Uroša Zupana. Prevaja tudi iz angleščine (D. Paterson, R. Carver, L. Cohen, Ch. Wright, A. Rich, L. Reed, J. Franzen ...), objavil je preko dvajset teoretičnih, proznih in pesniških del prevedenih iz angleščine. Poezijo in eseje objavlja v domačih in tujih književnih revijah, sodeloval je na več mednarodnih literarnih festovalih in seminarjih, literarnih kolonijah in rezidencah. Od leta 2004 ureja hrvaško domeno Internet časopisa za sodobno mednarodno poezijo Poetry International Web – PIW www.poetryinternational.org s središčem v Rotterdamu, v letu 2009 pa je sodeloval v mednarodnem književnem programu International Writing Program – http://iwp.uiowa.edu/ kot rezidenčni avtor Univerze v Iowi. Živi in dela v Zagrebu kot svobodni književnih in prevajalec.ANDREJ ROZMAN ROZA (1955, Ljubljana), slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec. Leta 1978 je pustil študij slovenistike, s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani, s katerimi je premagal strah tedanjih oblasti pred spontanim dogajanjem na ulici. Med leti 1981 in 1995 je bil vodja alternativnega Gledališča Ane Monro in začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji.
Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije, jih prestavlja v sodobnost ali preprosto prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater kot najmanjše možno gledališče. Njegova dela so prisotna v mnogih učbenikih in antologijah (Nasmeh pod solzami, Slovenski smeh, Cvetnik slovenske parodije, Komadi, Drugi komadi, Zlata čebelica,...)
Nagrade: Zlata ptica 1984 (za delo v gledališču), Nagrada Staneta Severja 1986 (za delo v gledališču), Levstikova nagrada 1999 (za otroške pesmi), Ježkova nagrada 2005, Župančičeva nagrada 2009, Nagrada Prešernovega sklada za književnost 2010.

Vstopnina 2 €.Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Urnik«

Stran je bila naložena 14.428.644-krat. Čas zadnje spremembe: 10:06, 21 maj 2016.

KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

januar 2012
PTSČPSN
 
 
februar 2012
PTSČPSN
 
 
marec 2012
PTSČPSN
 
 

POGANJA: