GLEDALIŠČE

KUD FRANCE PREŠEREN

Narobov

Kolektiv Narobov je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo.


Impro liga

Verjeli ali ne, gledališko improvizacijo v svoji Poetiki omenja že Aristotel. V šestdesetih letih 20. stoletja pa jo je ponovno oživil Anglež Keith Johnstone s t.i. "Theatresports" tekmovanji v gledališki improvizaciji, po vzoru katerega deluje tudi Impro liga.


Full Moon Cabaret – Kabaret ob polni luni

Full Moon Cabaret v izvedbi skupine Rdeči kabaret je predstava, ki je zvabila gledališče v nočni bar; je spektakel ekstravagantnih kartistk, plesalk in igralcev. Zabavali in zavajali vas bodo z izurjenim jezikom, mehkimi boki, nesramno poezijo in nagajivim dialogom.


ŠILA

Pri ŠILI gre predvsem za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih gledališke improvizacije. ŠILA hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. V letu 2012 praznujemo petnajsto obletnico ustanovitve tega imenitnega mladinskega projekta.


Goli Oder

GOLI ODER 2012


Emonska promenada

Emonska promenada, mednarodni ulični festival, poteka zadnji teden v avgustu.

Emonska promenada: galerija - arhiv >>


Medved

Večkrat nagrajena in pri publiki zelo priljubljena predstava »Medved« je nastala v produkciji KUD F. Prešeren v okviru Evropskega meseca kulture leta 1997, režiserja in igralca Z. Sokolovića ter glasbene skupine »Lolita« (Primož Simončič, Iztok Vidmar, Jelena Ždrale in Marjan Stanić.


Srečen konec sveta

Srečen konec sveta je komedija avtorja in režiserja Mitje Lovšeta, v kateri vas skozi dvanajst, bolj ali manj apokaliptičnih prizorov, trije protagonisti v več različnih likih popeljejo skozi sodobno percepcijo globalne norosti, ki se skozi lokalno dojemanje dogaja predvsem pri nas.


Emigranta

Drama Slawomirja Mrožka »Emigranta« je grenko ironičen portret dveh izseljencev pristalih v Zahodni Evropi. Mrožek s svojim značilnim ostrim humorjem , s katerim analizira družbo in usodo ljudi, uspešno razkriva globlje plasti človekove duše in njegovo vedenje.


Gverila

Gverila teater je skupina improvizatorjev, ki se ukvarjajo z različnimi formami improvizacije. Skupina je prvič nastopila s predstavo Gverila Teaterv sodelovanju s Fičobaletom in njihovo predstavo Confidence.
Kasneje se je skupina preselila v KUD France Prešeren, kjer skozi celo leto zabava gledalce.


Eurobirokrat

Eurobirokrat je mednarodni mladinski projekt, interaktivna gledališka predstava, ki je parodija na evropsko birokracijo.


Jackie

Monodrama Jackie je v Sloveniji prvič uprizorjeno delo »Jackie« avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek.


DIKTATOR V. D.

Diktator V. D. je avtorski projekt igralca in scenarista Uroša Potočnika, nastalega po motivih filma Veliki diktator Charlieja Chaplina.


Manjše zlo

Manjše zlo je druga skupina, ki je zrasla iz počasi se ohlajajočega pogorišča, ki ga je za seboj pustil Improklub.


Beograjska trilogija

Dramo Beograjska trilogija bi lahko označili za socialno dramo, črno komedijo ali pač sodobni dramski tekst s pravo mero družbene kritičnosti, ironije in situacijske komike.


Dragulji

Avtorska predstava Nejca Simšiča in Ane Marije Mitič, ki na tragikomičen način prikaže prednosti in slabosti »showbusinessa«


Močnejša

Avtor besedila: August Strindberg
Reziser: Dejan Sarič
Igrali: Barbara Zefran in Mirel Knez


Štefka in Poldka

Štefka in Poldka simpatični ženički iz slovenskega podeželja. Kljub letom ostajata presenetljivo vedoželjni, a kaj ko nimata nikogar, ki bi jima znal razložiti kaj je to internet ali globalizacija, zato se naloge lotita kar sami!ALPE! ALPE!

ALPE! ALPE! Krik prašiča v zimski noči,
III.del: ODSOTNOST

Odsotnost je tretji del istoimenskega triptiha Eče Dvornik na temo tujke, tujosti, identitete, obscenosti, prvič kreiranega v juliju 2006 v Franciji.


Jutri pa res začnem

Priredba monokomedije znane in večkrat nagrajene pisateljice Dese Muck v izvedbi Nejca Simšiča.


Kjaras Dance Project

Plesna skupina Kjara's Dance Project pod koreografskim vodstvom Kjare Starič in Christopherja L. Hugginsa.


Kurba in režiser

Predstava po motivih Johna Lewisa Carlina.

Režija: Janez Vajevec
Igrata: Gaja Višnar in Žiga Čamernik


MIŠ

MIŠ - mala impro šola je improvizacijsko gledališče za mlajše najstnike od 10. do 14. leta.


Ristanc

Prostorska video instalacija (od 29. maja do 15. avgusta 2010) in umetniški dogodek, ki združuje sodobni ples, ples derviša, lutke, video, sodobno poezijo in perzijsko glasbo (kamancheh).

Avtorja: Nona Ciobanu, Peter Košir

V okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.


TRANS TEATER 2009

Trans teater je glasbeno gledališče, ki ga sestavljajo člani skupin Moveknowledgement (Dejan Slak – Sleyk, Miha Blažič – N' Toko) in Klubsky (Boštjan Vrečar – Vreč in Uroš Potočnik – Solata), plesalka Sabina Schwenner in akrobatka Katjuša Kovačič. Kot gostje sodelujejo Gregor Nartnik – VJ in Milan Dragutinović v vlogi barmana. Za kakovost zvoka skrbi Jure Vlahovič.


Zgodba o živalskem vrtu

Predstava po po drami Edwarda Albeeja.

režija: Janez Vajevec
igrata: Sebastjan Pikl in Žiga Čamernik


KUD FRANCE PREŠEREN je kulturno umetniško društvo, ki s svojo neprofitno programsko politiko odprtega socialnega prostora podpira kakovostno, drugačno in še neuveljavljeno kulturo.

Je prostor, kjer že od daljnega leta 1919 posamezniki in skupine oblikujejo in izražajo svoje interese na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, sociološkem in tehničnem področju. Posebno skrb posvečamo depriviligiranim skupinam in želimo s tem spodbujati in razvijati večjo strpnost in spoštovanje drugačnosti.

Na oblikovanje naših aktivnosti, vzdušja in podobe društva v veliki meri vpliva tudi povezovanje med obiskovalci naših prireditev in ustvarjalci ter izvajalci programa.

KUD združuje lutkovni in gledališki program za otroke in odrasle, koncerte različnih glasbenih zvrsti, razstave, predavanja, literarne večere, seminarje, okrogle mize in delavnice ter razne performanse. Prireditve v KUDu nudijo razgiban, kvaliteten in sproščen kulturni program.

V poletnih mesecih KUD objavi razpis za razstave in programe v naslednjem letu. Udeležijo se ga lahko vsi, ki želijo sooblikovati kulturno ponudbo KUDa.

NAPOVEDUJEMO

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
julij 2020
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
avgust 2020
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Zvrst:Gledali%C5%A1%C4%8De«

Stran je bila naložena 58.395-krat. Čas zadnje spremembe: 10:36, 9 avgust 2013.