KSENIJA JUS IN PETER ANDREJ

TRNFEST

 
Trnfest
Ksenija Jus in Peter Andrej

Ksenija Jus:
Pesnica, skladateljica, pisateljica glasbenih besedil, predvsem pa "kantavtorski glas srednje generacije" ne samo doma – temveč tudi izven meja matične vesoljske enote imenovane planet zemlja.
Peter Andrej:
Pesnik in pevec, glasbenik in glasbeni producent. Začel je nastopati v osemdesetih kot član legendarnih Lauženkov iz nahkasla, ki so s svojo mešanico glasbenih balad in parodij nastopali po Štajerski

Ksenija Jus

Slika:ksenija jus, foto suncan stone (5).jpg

Njeni iskreni prijatelji živijo v vzporednih svetovih živalskega in rastlinskega sveta, zelo rada ima tudi ljudi, ki jih včasih (tudi sebe) težko razume, a zato toliko bolj čuti. Ravnokar se pripravlja na javno predstavitev albuma Katedrala ljubezni in snuje pesmi za snemanje dvanajstega literarno-glasbenega albuma: Lom strahov. Njene pesmi so prevedene v razne jezike. Interpetirajo jih številni glasbenice in glasbeniki in njihov način in dojemanje pesmi, jo zelo osrečuje. Je članica Ženskega pevskega zbora Kombinat, Društva slovenskih pisateljev in Sindikata glasbenikov Slovenije. Leta 2016 je za kantavtorsko delovanje prejela literarno nagardo Mira, ki jo podeljuje ženski odbor PEN. Njeno ustvarjalno področje sega v gledališki svet, kjer deluje kot avtorica gledališko-glasbenih hepeningov in avtorica glasbe. Ve, da prihajajo dnevi, leta in tisočletja, ko na tem planetu ne bo več niti enega samega bitja, ki bi še naprej želelo živeti v kraljestvu lažnih bogov pohlepa, revščine, strahov, delitev, vojn in sovraštva. To vedenje z radostjo deli z vsemi, ki jih srečuje v enosti. Tam svetimo vsi enako – skozi srce.

Peter Andrej Pesnik in pevec, glasbenik in glasbeni producent. Začel je nastopati v osemdesetih kot član legendarnih Lauženkov iz nahkasla, ki so s svojo mešanico glasbenih balad in parodij nastopali po Štajerski.

Slika:peter andrej-foto nejc ketis shine.jpg
Foto: Nejc Ketis Shine

Audiografija: • Peter Andrej »Pohorske poti«, audio kaseta, samozaložba, 1994. Uglasbena poezija Janka Glazerja, s spremno besedo maestra Bojana Adamiča in pesnika Borisa A. Novaka.
• Peter Andrej »Pohorske poti«, CD, Cezam, Klub KU-KU, 2003.
• Peter Andrej »Kaj ima sonce najraje«, CD plošča, samozaložba, 1994. Uglasbitve otroških pesmi Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka in priredbe že ponarodelih.
• Peter Andrej »Hiša iz kart«, CD plošča, Klub KU-KU, 2001. Uglasbitev songov Borisa A. Novaka (iz leta 1988) ob spremljavi Lauženkov iz nohkasla. • Peter Andrej »Valovanje«, CD plošča, Klub KU-KU, Litera&Cezam, 2003. Uglasbljene pesmi Erike Vouk in Petra Andreja.
• Peter Andrej »Povabilo na čaj«, CD plošča, Klub KU-KU, 2006. Uglasbitve tujih in domačih pesnikov, izvaja Peter Andrej v sodelovanju s pianistom Dejanom Berdenom.
• Peter Andrej »Libero«, CD plošča, 2009. Plošča avtorskih pesmi z Bandom - producent Drago Mlinarec.
• Peter Andrej »Tujec«, CD plošča, Pavlova hiša, 2011. Uglasbiltev in izvedba pesmi Augusta Pavla, prvega prekmurskega znanstvenika, pesnika in prevajalca.
• Peter Andrej »Rastem do tebe«, CD plošča, Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi, 2013. Uglasbitev pesmi za otroke Mojce Andrej, ki jih izvaja jih s pianistom Dejanom Berdenom in pevko Barbaro Gabrielle.
• Peter Andrej »Ciproš«, uglasbljene pesmi Janka Glazerja - CD plošča, Klub KU-KU, 2014. Izvaja Peter Andrej z različnimi glasbeniki: s kitaristom Miranom Stergulcem, s quintetom Piazzolleky, jazz kitaristom Matjažem Dajčarjem, skupino Patetico ter pianistom Dejanom Berdenom.

Za gledališče in otroke:
• Peter Andrej »Rože za F«, glasbena predstava (LENT 2008, Borštnikovo srečanje 2008); avtor dramskega besedila, večine songov in glasbe. Produkcija Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi in CEZAM, 2008.
• Peter Andrej »Jezernik, povodni mož iz Črnega jezera«, lutkovna igra; avtor dramskega besedila, songov in glasbe. Produkcija Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi, 2007.
• Peter Andrej »Rege ali žabje frke«, Glasbeni musical za otroke; je avtor dramskega besedila, songov in glasbe, produkcija Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi in CEZAM, 2009.
• Peter Andrej »Romeo & Julija«, mladinski musical po motivih W. Shakespeara; avtor dramskega besedila, songov in glasbe. Produkcija Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi in CEZAM, 2010.
• Peter Andrej »Rastem do tebe«, musical za otroke po motivih istoimenske pesniške zbirke Mojce Andrej; avtor dramskega besedila, songov in glasbe. Produkcija Klub KU-KU, Kulturni klub Nomadi in CEZAM, 2014.

Producentsko delo:
• Od leta 2003 je producent mednarodnarodnega Festivala kantavtorstva Kantfest International, ki povezuje in predstavlja domačo in tujo kantavtorsko sceno. Je tudi producent 11-ih plošč, ki so doslej izšle in predstavljajo 11-letno produkcijo festivala.
• Od leta 2008 ob pomoči najboljših slovenskih pripovedovalk ustvarja Festival Pohorska pravljica, ki obuja in raziskuje pripovedovalsko in pravljično dediščino v povezavi z naravo.
• Od 2008 vodi projekt medkulturnega sodelovanja Združene Države Poezije, ki teče med Slovenijo, Bosno, Avstrijo in Hrvaško, v katerega so vključeni avtorji in so povezane institucije (Klub KU-KU, Maribor, Novosarajevski književni susreti, KNS iz Sarajeva, Neretvanske vedrine, N.O. "Prokultura" – Sarajevo, ULUBiH-Udruženje likovnih umjetnika BIH, OKC Kosta Abrašević – Mostar, Pavlova hiša/Pavelhaus-Potrna, Avstrija) že sedmo leto! Projekt je posvečen medkulturnemu sodelovanju pesnikov in glasbenikov iz različnih držav, predvsem diaspori BIH, ki sicer živi in ustvarja v Sloveniji in tako ohranja stik s svojo matico.
• Od 2011 vodi »Glazerjeve dneve«, ki oživljajo dediščino pesnika in bibliotekarja Janka Glazerja ter promovirajo aktualne presežke ustvarjalcev, ki pomembno prispevajo k »ruški blagovni znamki«!

Prevodi:
• pesmi Petra Andreja (PA) v angleškem jeziku: Erika Johnson (predstavitev na gostovanjih Kantfest International v Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, Irskem, Danskem, Romuniji).
• V bošnjaškem jeziku: Željko Perović (Zbornik "Balkansko pero, 2008 Sarajevo. Republika poezije, št. 2-2009.. Zbirka „ Duhovna konekcija“ 5. Novosarajevski književni susreti 2011. Republika poezije, št. 4-2014).
• V hrvaškem jeziku: Željko Perović (Časopis Književno pero“ št.: 7+8- 2011, Rijeka).

Sodelovanja: • Lauženki iz nahkasla, posnetki v studiu 22 Radia Maribor, 1983; avtor pesmi in glasbe: Mon patron, Naredli smo vas, Nebesna Harmonija, Mali sivi mož ...
• V predstavi “ Jezernik", režija in dramatizacija Tone Partljič; uvodni in zaključni song predstave. Produkcija GSKŠ RUŠE, v okviru mednarodnega projekta Socrates Comenius, 2009.
• Radijska igra Punt, Zdenko Kodrič, 1992; uglasbitev songa.
• Gledališka predstava Karamazovi, režija: Vili Ravnjak, Sebastjan Horvat, Dramski studio, 1992; uglasbitev dveh songov.
• Mešani na žarkih, CD plošča Bojana Sedmaka, Subkulturni azil, 2014; aranžma in izvedba: Pozabljaš, Norci in otroci.
• Kaj jaz vem, CD plošča Be-radio, RTV SLO, 1996; avtor pesmi in glasbe: Tebe mam rad, Jajca z možgani.

Drugi o Petru Andreju:

Maestro Bojan Adamič je na zavihek Pohorskih poti, ki so leta 1994 izšle na kaseti, kasneje, leta 2003 pa še na istoimenski plošči, napisal: “Zelo težko se bo poslušalec odločil, da bi s pritiskom na gumb zaustavil valovanje in izžarevanje te melanholično, mehko božajoče glasbe, katere edina napaka je ta, da se "prekmalu konča".

Milan Dekleva, pesnik, pisatelj, glasbenik in urednik na ploščo Povabilo na čaj zapiše: »Povabilo na čaj je vsakdanje, a zato nič manj žlahtno vabilo. Petru Andreju je ob pomoči inventivnih glasbenikov uspel ljubezenski akt , v katerem se zvok in beseda darujeta drug drugemu kot pekoča slast…«

Glasbeni kritik Viktor Škedelj Renčelj (oz. glasbenik Viki Baba) v reviji MUSKA/9+10/ September-oktober 09 ob izidu plošče Libero zapiše: »Naj povem že na samem začetku – gre za vrhunsko ploščo!«

Jure Potokar, pesnik, prevajalec, glasbeni kritik pa v reviji POLET, 23. junij 2009: Prav ta spremljevalna zasedba, ki daje glasbi ravno pravo količino rockovske energije in hkrati tudi bolj prefinjenih zvočnih poudarkov s kontrabasom, čelom in Hammondovimi orglami, je morda najbolj zaslužna, da je nova plošča Petra Andreja nedvomno njegova najboljša doslej in da se lahko enakovredno kosa s tistimi petimi ali šestimi tovrstnimi domačimi ploščami, ki so postale klasike za vse čase.«

Erika Vouk, pesnica, prevajalka, Jenkova nagrajenka: “Če bi imela rockovsko poezijo, bi spet delala s Petrom, ker je odličen."

Pesnik, prevajalec, prof. dr. Boris A. Novak pa: Peter Andrej je eden izmed najbolj dragocenih glasov v slovenskem prostoru. Je pesnik in v isti sapi glasbenik, ti dve svoji umetnosti pa združuje v plemenito sintezo uglasbene poezije.

Jure Longyka, avtor glasbene oddaje Izštekani na radiu SLO pa ga je na Valu 202 (maja 2005), napovedal: Peter Andrej. Eden najboljših slovenskih kantavtorjev. http://www.myspace.com/peterandrejband

Vstopnine ni!

Trnfest je KUDov

Trnfest je tradicionalni ljubljanski festival, ki ga je KUD France Prešeren Trnovo prirejal skoraj tri desetletja ob podpori skoraj zastonj nastopajočih izvajalcev, slabo plačanih operativcev in prostovoljcev ter drugih sodelavcev.

Decembra 2017 smo se zaradi situacije, v kateri smo se kudovci znašli, odločili zaščititi ime Trnfest kot blagovno znamko na Uradu za intelektualno lastnino. Izkazalo se je, da je tudi CSK (Center slovanskih kultur) podal svojo vlogo za registracijo blagovne znamke Trnfest. Plenjenje KUDove materialne in tudi nematerialne dediščine se nadaljuje. DON-SOL in CSK si več kot očitno prisvajata tudi dolgoletna prizadevanja KUDa pri snovanju kulturnih vsebin, s Trnfestom na čelu.

Da bi bila zadeva še bolj bizarna, nas je Artur Azarkevič (direktor CSK in FSK, prokurist DON-SOLa in septembra lani razrešeni predsednik KUDa) konec marca po elektronski pošti povabil na pogovor o morebitni izvedbi Trnfesta 2018.
Kudovci smo to povabilo razumeli kot korak približevanja CSK, da skupaj po mirni poti rešimo neskladja in spor ter se morda oboji izognemo postopkom na sodišču. Dogovorili smo se za sestanek. Bili smo pripravljeni sodelovati.
Izkazalo se je, da nas je direktor Azarkevič povabil le za to, ker CSK ni ustrezal razpisnim pogojem MOL.
Poudarili smo, da je Trnfest KUDov projekt, in da smo odprti za sodelovanje. Že na samem sestanku je bilo očitno, da zelo verjetno ne bo prišlo do zbližanja.
Ponovno smo izpostavili:
- nesoglasja med KUDom in Arturjem Azarkevičem (takratnim predsednikom KUDa);
- nerazumno ravnanje CSK ob prevzemanju nepremičnine;
- nemarno ravnanje s KUDovimi premičninami;
- onemogočanje nadaljnjega delovanja društva;
- širjenje dezinformacij o delovanju/nedelovanju društva.

Kljub vsemu CSK napoveduje in oglašuje Trnfest 2018 kot svoj projekt. Na Urad za intelektualno lastnino smo konec maja poslali ugovor proti registraciji imena Trnfest s strani CSK.
Spori med KUDom France Prešeren Trnovo in CSK se tako nadaljujejo. Kudovci kljub predhodnim najavam še vedno nimamo dostopa do prostorov na Karunovi 14 , katerih prodaja je predmet treh tožb, ki smo jih novembra 2017 ter januarja in julija 2018 vložili na sodišče. Še več. KUDove premičnine (računalnike, fascikle z dokumenti, pisalne mize s polnimi predali, blagajno, alarmne naprave, kamere...) je "novi lastnik" januarja, februarja in marca 2018 brez naše vednosti prestavil v bivšo KUDovo delavnico, na dvorišče ali kar v smeti. Predmete, ki jih potrebuje, npr. hladilnike, klimatske naprave..., pa je zadržal.

Člani Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo odločno nasprotujemo uporabi imena Trnfest za katerikoli festival, ki se ne izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo.

Zadeve smo dokumentirali in jih predali odvetnikom; ti se ukvarjajo tudi z obema tožbama, vloženima proti nam.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

marec 2019
PTSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
april 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
maj 2019
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Trnfest/Ksenija_Jus_in_Peter_Andrej«

Stran je bila naložena 837-krat. Čas zadnje spremembe: 14:11, 3 avgust 2016.