HRAST V MESEČEVEM ZALIVU

TRNFEST

 
Trnfest
Hrast v Mesečevem Zalivu

Umetniška skupina ZMAJ SPOZNAJ:
Hrast v Mesečevem Zalivu

Lutkovna predstava je namenjena malim in velikim otrokom od 3. leta dalje.

Zgodba predstave govori o bratcu in sestrici, ki sta se podala na potovanje, da bi našla čudežno zdravilo za svojega bratca. Na poti se jima pripetijo številne dogodivščine, spoznata nove prijatelje in se naučita novih stvari. Rdeča nit zgodbe je želodek, ki se jima je skril v nahrbtnik in ga odkrijeta na koncu poti.

Simbolizira razvoj iz majhnega semena, ki kaj kmalu prične rasti ter se razvijati v veliko, mogočno drevo. Hrast predstavlja trdnost in neomajnost pri izpolnjevanju nalog, katere je treba opraviti skozi življenje. In čeprav je želod sprva le majhno seme, nosi v sebi mogočen zapis o velikem drevesu, ki bo zraslo iz njega. Kot ima vsak človek posebne darove, skrite v svojem srcu.

Lutkovna predstava Hrast v Mesečevem zalivu je nastala za posebno priložnost, in sicer za praznik dneva Zemlje. Idejno zasnovo ter zgodbo je pripravila Tanja Špiler Missia, slikarka in vsestranska umetnica, ki je svoj pečat pustila tudi v scenografskem delu predstave. Predstava je tako novonastalo delo, njena posebnost pa je tudi živa glasba ter ročno izdelane lutke.

Tokratno izvedbo so pripravili ustvarjalci umetniške skupine Zmaj Spoznaj, izkušeni pedagogi, glasbeniki in igralci; lutkarici Alma Špiler ter Nina Ravnik Palka, ob izvirni glasbeni spremljavi vrhunskega glasbenika in skladatelja Anžeta Palke. Za ta nastop pa se nam bo kot gost pravljičar pridružil tudi uveljavljen gledališki igralec in kantavtor Elvis Berljak.

Lutkovna predstava nam prikaže zgodbo o tem, kako iz majhnega zraste veliko in kako pomembno je, da drug drugega sprejemamo takega, kot je. Gledalcem sporoča, da je najpomembnejše medsebojno spoštovanje in sprejemanje, ter imeti rad drug drugega. Spodbuja pogum in zaupanje vase, saj je vsak izmed nas nekaj posebnega, četudi je majhen kot želod. Uči nas spoštovanja do narave in našega planeta, razumevanja drugačnosti in to, da je moč naših dobrih misli zares velika.

"Že vrtimo se z naravo,
radostno v življenje zdravo.
Dobra misel za v dlan,
hvala, Zemlja, Ti za dar nam dan."

Vstopnine ni!

Trnfest je KUDov

Trnfest je tradicionalni ljubljanski festival, ki ga je KUD France Prešeren Trnovo prirejal skoraj tri desetletja ob podpori skoraj zastonj nastopajočih izvajalcev, slabo plačanih operativcev in prostovoljcev ter drugih sodelavcev.

Decembra 2017 smo se zaradi situacije, v kateri smo se kudovci znašli, odločili zaščititi ime Trnfest kot blagovno znamko na Uradu za intelektualno lastnino. Izkazalo se je, da je tudi CSK (Center slovanskih kultur) podal svojo vlogo za registracijo blagovne znamke Trnfest. Plenjenje KUDove materialne in tudi nematerialne dediščine se nadaljuje. DON-SOL in CSK si več kot očitno prisvajata tudi dolgoletna prizadevanja KUDa pri snovanju kulturnih vsebin, s Trnfestom na čelu.

Da bi bila zadeva še bolj bizarna, nas je Artur Azarkevič (direktor CSK in FSK, prokurist DON-SOLa in septembra lani razrešeni predsednik KUDa) konec marca po elektronski pošti povabil na pogovor o morebitni izvedbi Trnfesta 2018.
Kudovci smo to povabilo razumeli kot korak približevanja CSK, da skupaj po mirni poti rešimo neskladja in spor ter se morda oboji izognemo postopkom na sodišču. Dogovorili smo se za sestanek. Bili smo pripravljeni sodelovati.
Izkazalo se je, da nas je direktor Azarkevič povabil le za to, ker CSK ni ustrezal razpisnim pogojem MOL.
Poudarili smo, da je Trnfest KUDov projekt, in da smo odprti za sodelovanje. Že na samem sestanku je bilo očitno, da zelo verjetno ne bo prišlo do zbližanja.
Ponovno smo izpostavili:
- nesoglasja med KUDom in Arturjem Azarkevičem (takratnim predsednikom KUDa);
- nerazumno ravnanje CSK ob prevzemanju nepremičnine;
- nemarno ravnanje s KUDovimi premičninami;
- onemogočanje nadaljnjega delovanja društva;
- širjenje dezinformacij o delovanju/nedelovanju društva.

Kljub vsemu CSK napoveduje in oglašuje Trnfest 2018 kot svoj projekt. Na Urad za intelektualno lastnino smo konec maja poslali ugovor proti registraciji imena Trnfest s strani CSK.
Spori med KUDom France Prešeren Trnovo in CSK se tako nadaljujejo. Kudovci kljub predhodnim najavam še vedno nimamo dostopa do prostorov na Karunovi 14 , katerih prodaja je predmet treh tožb, ki smo jih novembra 2017 ter januarja in julija 2018 vložili na sodišče. Še več. KUDove premičnine (računalnike, fascikle z dokumenti, pisalne mize s polnimi predali, blagajno, alarmne naprave, kamere...) je "novi lastnik" januarja, februarja in marca 2018 brez naše vednosti prestavil v bivšo KUDovo delavnico, na dvorišče ali kar v smeti. Predmete, ki jih potrebuje, npr. hladilnike, klimatske naprave..., pa je zadržal.

Člani Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo odločno nasprotujemo uporabi imena Trnfest za katerikoli festival, ki se ne izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo.

Zadeve smo dokumentirali in jih predali odvetnikom; ti se ukvarjajo tudi z obema tožbama, vloženima proti nam.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

junij 2019
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
avgust 2019
PTSČPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Trnfest/Hrast_v_Mese%C4%8Devem_Zalivu«

Stran je bila naložena 426-krat. Čas zadnje spremembe: 11:45, 26 julij 2017.