GORAN BOJČEVSKI

TRNFEST

 
Trnfest
Goran Bojčevski

Goran Bojčevski je makedonski virtuoz na klarinetu in skladatelj, ki že dobro desetletje živi in dela v Sloveniji. Konec lanskega leta je javnosti predstavil svoj novi etnojazzovski projekt z naslovom »Balkan Nuevo«.

Slika:bojcevski kvartet 2 mala.jpg

Danes triintridesetletni klarinetist Goran Bojčevski se je leta 2002 iz rodne Bitole v Makedoniji preselil v Celje. Dve leti pozneje je zmagal na TEMSIG-u, osrednjem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov. Leta 2006 je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2013 je prav tako z najvišjimi ocenami končal magisterij iz klarineta na elitni Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Čeprav je najbolj znan kot klasični glasbenik, vedno bolj navdušuje tudi s svojimi jazzovskimi in etnoglasbenimi projekti in s filmsko glasbo. Že slabo desetletje sodeluje s po evropskih etnoglasbenih prizoriščih najuspešnejšo slovensko zasedbo Terrafolk. Tako si je v evropskih glasbenih logih že pridobil sloves enega najbolj vsestranskih vrhunskih klarinetistov mlajše generacije. Vedno bogatejši je tudi njegov skladateljski opus. Novembra lani je s svojim kvintetom izdal album »Balkan Nuevo« in ga predstavil na več koncertih po Sloveniji.
Goran Bojčevski se bo na festivalu Trnfest predstavil s svojim kvartetom, v katerem so se mu pridružili vrhunski glasbeniki iz Slovenije: harmonikar Tomaž Marčič, basist Tadej Kampl in tolkalec Nino Mureškič. Preigravajo njegovo avtorsko glasbo in tradicionalno glasbo Balkana, pretežno seveda iz Makedonije. .Klarinet je eno vodlnih glasbil v etno glasbi Balkana zadnjih desetletj. Z virtuoznim igranjem na njem navdušuje dolga vrsta izjemnih glasbenikov, od pokojnih makedonskih legend Taleta Ognenovskega in Meda Čuna in še žive srbske legende Bokija Miloševića prek Bolgara Iva Papasova do Turkov Mustafe Kandiralija in novega balkanskega heroja tega glasbila Hüsnüja Şenlendiricija. Na albumu »Balkan Nuevo« se Bojčevski razločno opredeljuje za klarinetista z balkanskim glasbenim poreklom in z balkanskim glasbenim razmišljanjem in še bolj čustvovanjem.

Vstopnine ni!

Trnfest je KUDov

Trnfest je tradicionalni ljubljanski festival, ki ga je KUD France Prešeren Trnovo prirejal skoraj tri desetletja ob podpori skoraj zastonj nastopajočih izvajalcev, slabo plačanih operativcev in prostovoljcev ter drugih sodelavcev.

Decembra 2017 smo se zaradi situacije, v kateri smo se kudovci znašli, odločili zaščititi ime Trnfest kot blagovno znamko na Uradu za intelektualno lastnino. Izkazalo se je, da je tudi CSK (Center slovanskih kultur) podal svojo vlogo za registracijo blagovne znamke Trnfest. Plenjenje KUDove materialne in tudi nematerialne dediščine se nadaljuje. DON-SOL in CSK si več kot očitno prisvajata tudi dolgoletna prizadevanja KUDa pri snovanju kulturnih vsebin, s Trnfestom na čelu.

Da bi bila zadeva še bolj bizarna, nas je Artur Azarkevič (direktor CSK in FSK, prokurist DON-SOLa in septembra lani razrešeni predsednik KUDa) konec marca po elektronski pošti povabil na pogovor o morebitni izvedbi Trnfesta 2018.
Kudovci smo to povabilo razumeli kot korak približevanja CSK, da skupaj po mirni poti rešimo neskladja in spor ter se morda oboji izognemo postopkom na sodišču. Dogovorili smo se za sestanek. Bili smo pripravljeni sodelovati.
Izkazalo se je, da nas je direktor Azarkevič povabil le za to, ker CSK ni ustrezal razpisnim pogojem MOL.
Poudarili smo, da je Trnfest KUDov projekt, in da smo odprti za sodelovanje. Že na samem sestanku je bilo očitno, da zelo verjetno ne bo prišlo do zbližanja.
Ponovno smo izpostavili:
- nesoglasja med KUDom in Arturjem Azarkevičem (takratnim predsednikom KUDa);
- nerazumno ravnanje CSK ob prevzemanju nepremičnine;
- nemarno ravnanje s KUDovimi premičninami;
- onemogočanje nadaljnjega delovanja društva;
- širjenje dezinformacij o delovanju/nedelovanju društva.

Kljub vsemu CSK napoveduje in oglašuje Trnfest 2018 kot svoj projekt. Na Urad za intelektualno lastnino smo konec maja poslali ugovor proti registraciji imena Trnfest s strani CSK.
Spori med KUDom France Prešeren Trnovo in CSK se tako nadaljujejo. Kudovci kljub predhodnim najavam še vedno nimamo dostopa do prostorov na Karunovi 14 , katerih prodaja je predmet treh tožb, ki smo jih novembra 2017 ter januarja in julija 2018 vložili na sodišče. Še več. KUDove premičnine (računalnike, fascikle z dokumenti, pisalne mize s polnimi predali, blagajno, alarmne naprave, kamere...) je "novi lastnik" januarja, februarja in marca 2018 brez naše vednosti prestavil v bivšo KUDovo delavnico, na dvorišče ali kar v smeti. Predmete, ki jih potrebuje, npr. hladilnike, klimatske naprave..., pa je zadržal.

Člani Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo odločno nasprotujemo uporabi imena Trnfest za katerikoli festival, ki se ne izvaja v organizaciji Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo.

Zadeve smo dokumentirali in jih predali odvetnikom; ti se ukvarjajo tudi z obema tožbama, vloženima proti nam.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

december 2021
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
januar 2022
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
februar 2022
PTSČPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Trnfest/Goran_Boj%C4%8Devski«

Stran je bila naložena 1.563-krat. Čas zadnje spremembe: 10:16, 2 avgust 2016.