V PODUK IN RAZVEDRILO

RAZSTAVE

 
Razstave
Kaja Avberšek, Marko Kociper, Saša Kerkoš
V PODUK IN RAZVEDRILO

Otvoritev razstave stripov KAJE AVBERŠEK, MARKA KOCIPERJA in SAŠE KERKOŠ
Na otvoritvi bo nastopil Orkester izvirnih inštrumentov.

STRIPBURGERJEVIH 18 SVINJSKO DOBRIH ...!

Uredništvo revije Stripburger ob 18. rojstnem dnevu revije prireja serijo razstav z avtorji iz mednarodnega področja, 3 nove izdaje, predavanje, delavnice, jam session in za zaključek še premiero animiranega omnibusa s filmi po stripih objavljenih v Stripburgerju.

Razstavo v KUD France Prešeren pod naslovom V poduk in razvedrilo sestavljajo razstave 3 slovenskih avtorjev. Kaja Avberšek bo v galeriji KUD France Prešeren predstavila projekt Pojoči grad, ki je rezultat sodelovanja z glasbenikom Petrom Kusom in prevajalcem, pisecem in raperjem Boštjanom Gorencem Pižamo. Marko Kociper bo na balkonu KUDa predstavil zbirko ustripljenih pesmi Strip je že vredu mama, ki izhaja iz poezije Andreja Rozmana Roze. Klubska soba pa bo gostila interaktivni projekt Fimipidipi avtorice Saše Kerkoš.

Vse tri razstave spremljajo tudi istoimenske stripovske knjige, od tega čisto sveži izdaji: strip v verzih, Strip je že vredu mama, in Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov.

V sklopu programa V poduk in razvedrilo bo tudi striptribuna:
STRIPTRIBUNA: STRIPBURGER IN SODOBNI AVTORSKI STRIP
četrtek, 14. okt. ob 18.00, KUD France Prešeren, Ljubljana
vodi: Bojan Albahari


KAJA AVBERŠEK: POJOČI GRAD - razstava, stripovski priročnik
Galerija KUD France Prešeren
Do 1. nov. 2010

Idejno je projekt »Pojoči grad« zasnoval skladatelj Peter Kus, ki se je v zadnjih letih posvetil ustvarjanju in predstavljanju izvirnih glasbenih instrumentov skozi serijo razstav Evfonija, z zvočnim gledališčem, z delavnicami in z Orkestrom izvirnih inštrumentov. Pri ustvarjanju besedila je sodeloval Boštjan Gorenc, strip, ilustracije in likovno podobo instrumentov pa je zasnovala Kaja Avberšek. Na razstavi v KUD France Prešeren bodo na ogled stripi in ilustracije za ta stripovski priročnik, ki je namenjen otrokom do 14. leta starosti, učencem osnovnih šol, njihovim učiteljem in staršem. Priročnik sestavljajo ilustrirana pravljica in strip o kralju, ki je hotel postati podoben slavcu in si je zato zgradil pojoči grad iz glasbenih inštrumentov ter navodila za izdelavo podobnih (vendar preprostejših) glasbil. S priročnikom lahko bralci na zabaven, poljuden ter likovno privlačen način raziskujejo svet glasbenih inštrumentov in akustike ter spoznavajo, kako je mogoče učinkovite glasbene instrumente izdelati iz lahko dostopnih materialov.

KAJA AVBERŠEK je diplomirana oblikovalka, ki se ukvarja se z ilustracijo, stripom, z grafičnim oblikovanjem ter ustvarjanjem lutk in scenografij. Za svoje diplomsko delo Zapiski in zariski z Azorskih otokov je prejela študentsko Prešernovo nagrado in celotni projekt leta 2006 izdala v knjigi Nos Açores pri portugalski založbi Texto Editores. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah ter prispevala stripe in ilustracije za različne zbirke stripov in publikacije (Slovenski klasiki v stripu, Greetings from Cartoonia, Ču ču čaki ...). Za ovitek knjige Slovenski klasiki v stripu je leta 2009 prejela Brumnovo nagrado. Med bivanjem v Lizboni je ustvarila likovni podobi za 2 lutkovni predstavi, letos pa za predstavo Izgubljeni ton Petra Kusa (Forum Ljubljana in LGL). 0d leta 2008 je članica uredništva revije Stripburger.

PETER KUS je skladatelj glasbe za gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filmske glasbe. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča.

Kaja Avberšek, Peter Kus in Boštjan Gorenc Pižama: Pojoči grad, pripročnik za gradnjo izvirnih instrumentov
cca. A5 format, 88 str., barvno, 12 eur


MARKO KOCIPER: STRIP JE ŽE VREDU MAMA - razstava, strip v verzih
KUD France Prešeren - balkon
Do 8. nov. 2010

MARKO KOCIPER nemalokrat izhaja iz slovenske literature. Njegovim stripom dajejo vzdušje sodobna tematika, družba z obrobja in satira. Zato ne čudi, da je našel navdih tudi v poeziji našega najbolj branega in redno nagrajevanega pesnika Andreja Rozmana Roze, ki s prefinjenim humorjem pristopa k perečim temam v sodobni družbi in nemalokrat »problematizira« tudi dogodke iz bolj oddaljene preteklosti, ustno izročilo, legende ...
V zbirki Strip je že vredu mama so zbrani stripi, ki večinoma izrisujejo Rozino poezijo iz pesniške zbirke Je že vredu mama (KUD France Prešeren, 1997). Stripi v verzih so bili prvotno objavljeni na kulturnih straneh časopisa Delo.

MARKO KOCIPER je med najbolj plodovitimi stripavtorji. Prepoznavni likovni stil, satira in mali človek v vlogi glavnega junaka so glavne značilnosti njegovega ustvarjanja. Njegovi stripi redno izhajajo na straneh Poleta, priloge časopisa Delo. Izdal je štiri samostojne albume (Svinjsko dobrih 8 let, DPNZ, 1999; Podgana, 2002; Dika, 2005; Jazbec in ostali svet, 2009 – vsi Stripburger / Forum Ljubljana) ter ilustriral zbirko pesmi Vinka Möderndorferja Luža, čevelj, smrkelj in rokav (Mladika, 2009). Ilustriral bo tudi roman za otroke Rdečehlačka, prav tako izpod tipkovnice Vinka Möderndorferja, ki bo izšel letos.

ANDREJ ROZMAN ROZA je izredno plodovit ustvarjalec: gledališčnik (začetnik improviza-cijskega gledališča), dramatik, igralec, organizator, pesnik, prevajalec, ustanovitelj in glavni avtor Rozinteatra ter ustanovitelj zaničniške verske skupnosti. Izdal je preko 20 knjig, ustvaril preko 50 predstav, za svoje delo pa prejel številne nagrade, med zadnjimi letos Nagrado Prešernovega sklada.

Andrej Rozman Roza via Marko Kociper: Strip je že vredu mama – strip v verzih
cca. A5 format, 84 str., barvno, 7 eur

SAŠA KERKOŠ: FIMIPIDIPI - razstava
KUD France Prešeren – klubska soba

Zgodba o FIMIPIDIPIJU je urbana zgodba o prebujevalcu ljubezni. Fimipidipi živi na strehi malega mesta, čisto blizu slehernega od nas. Potrka na vrata vsakomur, ki potrebuje in željno pričakuje ljubezen. Pravzaprav ima vsako mesto svojega Fimipidipija, čeprav se mu reče drugače. Fimipidipi se je že potepal po Sloveniji; dvakrat je obiskal mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, bival v Galeriji Meduza v Kopru, ene počitnice pa preživel v puljskem MMC-ju. »Fimipidipi in pot do srca« je tudi slikanica (Stripburger/Forum Ljubljana, 2006), razstava ilustracij in sestavljank. Fimipidipi je zastavljen interaktivno, poziva vas k soustvarjanju njegove končne podobe na papirju in na lesenih sestavljankah. Naj klubska soba KUDa postane živahno igrišče in ustvarjalnica tako starih kot mladih.

SAŠA KERKOŠ (1977) je oblikovalka vizualnih komunikacij, ilustratorka, grafičarka, strip avtorica in mentorica različnih delavnic. Je tudi ustanoviteljica Bienala neodvisne ilustracije. Za svoje delo je prejela več nagrad: Prešernovo nagrado 2003 (za oblikovalski dosežek v Caroussel du Louvre, Pariz 2002), Break 21 festival 2000 (izbor za STRIP), Magdalena 2001 (prva nagrada za najboljše poslovno darilo), Izbor za Spominek mesta Ljubljana in protokolarno darilo 2002, Svetovni bienale male grafike 2003, Francija – Častna nagrada, Magdalena 2004 - Specialna pohvala za Banner DELO, Magdalena 2005 – Finalist na področju internetnih iger. Samostojno in skupinsko je razstavljala doma in v tujini. Decembra 2009 sta z Mino Žabnikar dokončali eksperimentalni interaktivni stripovski album Enoletnica, ki na naslovu www.enoletnica.net sobiva tudi na svetovnem spletu. Avtorici sta želeli s prepletom “pogledov” na temo ciklusa enega leta ter povezovanjem pripovednih drobcev, izraznih tehnik in tehnologij sestaviti zgodbo enoletja v obliki interaktivnega dnevnika.

www.ljudmila.org/stripcore/18

produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana, v sodelovanju s: Kud France Prešeren // sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, MOL - Oddelek za kulturo, Javna agencija za knjigo RS// sponzorji: Radio Študent, Mladina d. d.

Vstop prost.

Pri izbiri razstavljalcev nas vodi njihova izvirnost in zanimivost. Razstave so fotografske, tako eksperimentalne kot reportažne, kiparske, slikarske in postavitvene, vedno več je tudi multimedijskih projektov in računalniške grafike.

Galerija v KUDu je ena redkih v Sloveniji, ki razstavlja stripe. Zanimive so nam tudi modne in oblikovalske razstave. Sodelujemo z različnimi festivali in bienali. Razstave so samostojne in skupinske, nekatere se vsako leto vračajo.

Zaradi odprtosti prostora in različnega dogajanja si posamezno razstavo ogledajo tudi naključni gostje, saj je galerija hkrati tudi družabni prostor, kjer se radi zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v KUDu France Prešeren.

Galerijski prostori Kuda so odprti vsak delovnik med 11. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 13. in 18. uro.

KUD France Prešeren vsako leto, meseca avgusta in septembra pripravi javni razpis za razstave za naslednje tekoče leto na katerega se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima razstavljanje v KUDu France Prešeren.

Uradne ure: vsako sredo med 19. in 21. uro.


Razpisni obrazec za razstave

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2021
PTSČPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
maj 2021
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
junij 2021
PTSČPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Razstave/V_PODUK_IN_RAZVEDRILO«

Stran je bila naložena 1.785-krat. Čas zadnje spremembe: 14:06, 3 oktober 2010.