ŽIVEL STRIP 2010

RAZSTAVE

 
Razstave
Živel strip 2010

Razstava, podelitev nagrad natečaja za strip in animacijo, predstavitev knjižice. .

Združenje Vivacomix (Italija), revija Stripburger sta tudi letos razpisala letni natečaj za strip in animacijo v okviru dogodka VIVA I FUMETTI – ŽIVEL STRIP!. Na natečaju so lahko sodelovali osnovnošolci in dijaki srednjih šol iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije.

Iztočnica natečaja sta bila Miška Smetiška slovenskega animatorja in avtorja lutkovnih predstav Braneta Solceta ter kameleon Kamillo Kromo, ki ga je ustvaril italijanski strip avtor in ilustrator Altan.

ob 19.00 – odprtje razstave udeležencev natečaja, podelitev glavnih nagradin predstavitev mini stripa "Nikola v svetu reklam" Katarine Peklaj (klubska soba)
Razstava udeležencev natečaja bo v klubski sobi na ogled do 17. maja 2010.
ob 19.30 – predstava za otroke Papir variete gledališča Papelito
ob 20.00 – odprtje razstave Braneta Solceta in Altana
Razstava v galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 10. maja 2010.


Papirnata Miška Smetiška se je iz lutkovne predstave kmalu je preselila v tv risanke in postala rožnata. Miška živi na smetišču, kjer najde najrazličnejše odvržene predmete in se z njimi igra, ali pa se predmeti igrajo z njo. Iz stare šare ji tudi uspe sestaviti kaj uporabnega: star čevelj lahko postane barka, čajnik lokomotiva, iz konzerv sestavi stolp itd.

Nekoč, so bili kameleoni rdeči in zato zelo opazni. Da ne bi prehitro končali kot hrana za dinozavre in črne ptiče, so se naučili menjati barve. To veščino so učili v šoli. Kamillo Kromo se ne more naučiti menjati barv, zmeraj se moti, vendar kmalu ugotovi, da ima prav poseben dar: če hoče, lahko spremeni barve na drugih!

Na natečaj so mladi ustvarjalci lahko poslali tudi dela po prosti temi, ki niso vezana na ta glavna lika stripov in animiranih filmov. Podeljene bodo 3 nagrade za zmagovalce v kategoriji stripov, in sicer 3 darilni boni v vrednosti 300 evrov. Avtorji nagrajenih animacij se bodo decembra 2010 udeležili mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.

Glavne nagrade za 3 najboljša dela, ki jih bo izbrala žirija v sestavi: Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka), prof. Paola Bristot (predsednica Vivacomixa), Giovanna Durì (ilustratorka), ter oba avtorja: Altan in Brane Solce, bodo podeljene v torek, 20. aprila 2010 ob 19. uri v klubski sobi KUD France Prešeren v Ljubljani ob otvoritvi razstave stripov prispelih na natečaj.

Ob podelitvi nagrad bomo predstavili tudi ministrip "Nikola v svetu reklam" Katarine Peklaj, lanskoletne nagrajenke natečaja. Katarina Peklaj, hiperaktivna šestošolka iz Ljubljane, briljira tako rekoč v vsem, česar se loti (latinski jezik, likovna umetnost, zborovsko petje, karate), zato lahko le upamo, da bo v bodoče svoje kreativne moči usmerila zlasti v strip. Njen debitantski mini album je angažirana izjava proti agresivnemu TV oglaševanju, zavit v privlačno znanstveno-fantastično pustolovščino.

Vsi udeleženci natečaja bodo isti večer ob odprtju razstave avtorjev, Braneta Solceta in Altana, v galeriji KUD France Prešeren, lahko prevzeli tudi knjižne nagrade, ki jih prispevajo revije Stripburger, Ciciban in Cicido.

Ob otvoritvi si boste lahko ogledali tudi lutkovno predstavo za otroke "Papir variete" gledališča Papelito, ki ga vodi Brane Solce. Papir variete je klasična papirnato-lutkovna slikanica gledališča Papelito (ki se je prej imenovalo Papilu), kolaž prizorov iz znanih pripovedk in pravljic, v katerem se srečujejo Trije medvedki, Zlata ribica, Kraljična na zrnu graha, kozel iz Kozlovske sodbe in številni drugi liki iz ripovedk in pravljic. Predstava je brez besed, v njej govorijo zvoki, podobe, simboli, metafore, glasba. Tako kot v ostalih (doslej več kot tridesetih) predstavah tega popolnoma avtorskega papirgledališča je Brane Solce avtor vseh elementov: režije, scenarija, izvedbe, glasbe …

BRANE SOLCE IN ALTAN

Brane Solce, multimedijski umetnik, v začetku 80-ih ustanovi gledališko skupino, ki gostuje na pomembnejših lutkovnih festivalih po vsem svetu. Branetovo gledališče je zasnovano povsem avtorsko; lutke so iz papirja – materiala, ki ponuja neštete možnosti (pre)oblikovanja. Gledališče Papelito (prej Papilu) povezuje izrazito vizualni jezik metafor in simbolov z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot nekakšna animirana papirnata slikanica. Gledališče Papelito je uprizorilo več kot 30 različnih predstav, vsako v drugačni papirni tehniki: zgibanke, kopitljački, senčne figure, škatlice, maske … Leta 1999 je v seriji 10 otroških tv oddaj An Ban Brane glavni ustvarjalec – scenograf, glasbenik, animator, snovalec likov, scenarist ...
Od leta 2000 se ukvarja tudi s filmsko animacijo; za seriji otroških risank o Miški Smetiški (producent: TV SLO) dobi priznanje kot najboljši neodvisni avtor in kot avtor najboljše otroške risanke. In še nekaj njegovih animiranih filmov: Glej tička!, Profesor Ananas, Gospod Bordigon, i-motion, Los Papelitos ...

Poleg Miške smetiške, ki je bila vir inspiracij natečaja Živel strip!, bo Solce predstavil še nekaj svojih junakov iz sveta papirnatih lutk, maske in animacije.

Altan je ustvarjalec stripov, ilustrator, scenarist, satirik, ki živi v Furlaniji. Kariero začne na filmu in televiziji kot scenograf in scenarist. Leta 1970 se preseli v Rio de Janeiro, kjer nariše svoj prvi strip za otroke. Leta 1975 se vrne v Italijo in ustvari Pimpo, eno svojih najbolj uspešnih in znanih stripovskih junakov. Najprej izhaja kot strip v časopisu Corriere dei Piccoli, potem nastane tv risanka (režija: Enzo d'Alò), zdaj Altan njene zgodbe piše in riše za revijo – Pimpa. Znana Altanova otroška junaka sta še Kika in Kamillo Kromo. Slednji pobere številne mednarodne nagrade, režiser Enzo d'Alò pa ga prestavi v kratki animirani film (avtor glasbe: Beppe Crovelle, producent: RAI). Altan je tudi avtor stripov z zgodovinsko tematiko, npr. Krištof Kolumb, Kazanova in Franci (parodija na življenje Frančiška Asiškega), ter ilustrator več knjig Giannija Rodarija.
Sodeluje z revijama L'Espresso in Panorama ter dnevnikom La Repubblica, za katerega riše političnosatirične karikature, v katerih pa nastopa predvsem vsakdanji človek, redko politik.

V KUDu bo razstavljana pobarvanka Kamillo Kromo, ki jo boste lahko pobarvali in tako pomagali Kamillu Kromu, da zbere dovolj velik spekter barv, ki mu bo omogočil, da se bo lahko skril pred nevarnostmi, ki prežijo nanj.

Pri natečaju sodelujejo: revija Stripburger, mednarodni festival animiranega filma Animateka, revije Ciciban, Cicido, Pil in Plus, KUD France Prešeren, Visionario – center za vizualne umetnosti, podprli pa so ga Ministrstvo za kulturo RS, dežela Furlanija - Julijska krajina, Občina Udine in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.

Vstop prost.

Pri izbiri razstavljalcev nas vodi njihova izvirnost in zanimivost. Razstave so fotografske, tako eksperimentalne kot reportažne, kiparske, slikarske in postavitvene, vedno več je tudi multimedijskih projektov in računalniške grafike.

Galerija v KUDu je ena redkih v Sloveniji, ki razstavlja stripe. Zanimive so nam tudi modne in oblikovalske razstave. Sodelujemo z različnimi festivali in bienali. Razstave so samostojne in skupinske, nekatere se vsako leto vračajo.

Zaradi odprtosti prostora in različnega dogajanja si posamezno razstavo ogledajo tudi naključni gostje, saj je galerija hkrati tudi družabni prostor, kjer se radi zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v KUDu France Prešeren.

Galerijski prostori Kuda so odprti vsak delovnik med 11. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 13. in 18. uro.

KUD France Prešeren vsako leto, meseca avgusta in septembra pripravi javni razpis za razstave za naslednje tekoče leto na katerega se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima razstavljanje v KUDu France Prešeren.

Uradne ure: vsako sredo med 19. in 21. uro.


Razpisni obrazec za razstave

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2021
PTSČPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
maj 2021
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
junij 2021
PTSČPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Razstave/%C5%BDivel_strip_2010«

Stran je bila naložena 2.221-krat. Čas zadnje spremembe: 08:21, 12 april 2010.