Ž I V E L S T R I P ! 2011

RAZSTAVE

 
Razstave
Ž I V E L S T R I P ! 2011

Letošnji zaključni dogodek projekta Živel strip!, ki bo 19. aprila potekal v KUD France Prešeren, bo sestavljen iz 3 sklopov:
- ob 19.uri v klubski sobi odprtja razstave del udeležencev natečaja in podelitev nagrad, sledi predstava Lutkovnega gledališča Nebo (v galeriji),
- odprtje razstave avtorjev Fulvia Spizzo in Andrej Štular, ob 21.00 v galeriji,
- glasbeni jam session italijanskega bobnarja Stefana Giusta in Bratka Bibiča ob vizualni spremljavi del Fulvie Spizzo, ob 22.00 v dvorani.

www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip

ŽIVEL STRIP! 2011 - RAZSTAVA DEL IZ NATEČAJA ob 19.uri v klubski sobi

Stripburger in združenje Vivacomix sta tudi letos v okviru projekta VIVA I FUMETTI – ŽIVEL STRIP razpisala nagradni natečaj za strip in animacijo.
Na natečaju so sodelovali učenci in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije.
Izhodišče za stripovske zgodbe in animirane filme sta bila lika Omara italijanske ustvarjalke Fulvie Spizzo in Živa Pesek Andreja Štularja. Na natečaju je s 323 deli sodelovalo 345 mladih slovenskih ustvarjalcev (337 s stripi in 8 z animacijami), od teh 303 iz osnovnih šol in 34 iz srednjih šol. Iitalijanski udeleženci pa so ustvarili preko 200 stripov in 1 animacijo.

Iztočnica natečaja sta bila Omara, ki ga je ustvarila italijanska umetnica Fulvia Spizzo in Živa Pesek avtorja Andreja Štularja.

Glavne nagrade za 5 najboljših del in 2 priznanji bodo podeljeni v torek, 19. aprila 2011 ob 19. uri v klubski sobi KUD France Prešeren v Ljubljani ob otvoritvi razstave stripov prispelih na natečaj. Ob podelitvi bomo predstavili tudi 2 nova stripa: Živa sem! avtorja Andreja Štularja, katerega glavni lik je Živa Pesek, in ministrip Igrišče – mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu avtorjev: Kaja Avberšek, Peter Kus, Boštjan Gorenc Pižama.

GLAVNE NAGRADE, KNJIŽNI BON V VREDNOSTI 100 EVR, PREJMEJO:
1.Tina Krajnc (mentorica: Nadja Kos), I. gimnazija Celje, 1. letnik, za strip: Omara ali zatočišče neuporabnih reči
2.Rok Smodiš (mentorica: Monika Prelog), OŠ Puconci, 4. raz., za strip: Kapitan Nogavica
3.Tilen Nedanovski (mentorica: Iris Skubin), Srednja šo la za oblikovanje in fotografijo, 2. f., za strip: Nenavadno potovanje
4.Scuola Primaria Marconi, 3 b (mentorici: Milvia Boem in Fulvia Spizzo), Udine, za serijo stripov
5. Giuseppe Calo, Fabio Peloso, Mattia Balutto, Violetta Scudeler (mentorica: Cuffaro), Scoula media statale E.Ursella, Buja, 2 b, za strip: L'avventura dei Pitipitumpi

POSEBNA PRIZNANJA IN NAGRADE: knjigo Kako nastane strip, pripovedne skrivnosti stripa, mange in risanega romana (izdajatelj: društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta) ter izbor izdaj Stripburgerja prejmejo:
1.Gorazd Gorup (mentorica: Klavdija Turk Suka), OŠ Log - Dragomer, 5. razred, za strip: Nevarnost gozda – za dramaturgijo
2.Benjamin Tajč (mentorica: Mojca Doria), OŠ Davorina Jenka, Cerklje, 7. raz., za strip: Skrivnost omare – za iziviren grafični pristop

NAGRADA ZA ANIMACIJO 1.OŠ Dob (Tina Krašovec Domen Pele, Eva Homar, Sandra Janša, Kristjan J. Kocjan, Gašper Rode, mentorica: Maja Škorjanc), 9. raz., za serijo animacij: Poljub

POSEBNO PRIZNANJE 2.Liceo artistico sello, Udine (mentorica: Roberto Ravasio), 4. let., za animacijo: Cuore di Legno

OMARA stoji v sobi s svojimi skrivnostmi. Le kaj je v njej? Če odpreš špranjo, se kaj vidi? Omara lahko shrani cel kup stvari, tudi tiste, za katere smo že pozabili, da jih imamo. Obleke, predmete, igrače, papirje, škatlo, polno listkov. Ven skočijo, ko najmanj pričakujemo in nas spomnijo na dan, ko smo našli črno školjko na obali morja, ali ko smo se zabavali s spuščanjem papirnatih avionov z okna...
Druga skrivnost omare je ta, da v njej izginejo stvari, ki jih iščemo. Naravnost prepričani smo bili, da smo vanjo spravili modro majico ali rumen klobuk, pa ju ni mogoče več najti, da ne govorimo o dvojčkih nogavic, pri katerih ostane eden za zmeraj ločen od svojega bratca. Slej ko prej bo kdo odkril luknjo, ki vodi v skrivnostni svet, kjer se najdejo vsi izgubljeni predmeti. Pa saj če dobro pogledaš na dno spodnjega predala, jo morda najdeš tudi ti!

ŽIVA PESEK je junaška, hitra, vesela in radovedna deklica, ki se lahko kosa z najbolj drznimi fanti. Navdušena je, kadar sreča nove ljudi in brez težav komunicira z neznanimi bitji. Modro odgovarja na zapletena vprašanja, snuje svoj jezik in rime. S prijatelji se loteva težavnih in zapletenih nalog, ki jih spretno in igrivo rešuje.
Živi v kraju Votlo. Njena največja nasprotnica je Bajsa Hinavska. Živa dobro ve, kako opraviti s pokvarjenci, lažnivci in podobnimi negativci.


Vsi udeleženci bodo prejeli knjižne nagrade, žirija pa bo v kategoriji strip podelila tudi 5 nagrad oz. knjižnih kuponov v vrednosti 100 eur in 2 posebni priznanji. Avtorji nagrajenih animacij se bodo decembra 2011 udeležili mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.

Nagrade bodo podeljene 19. aprila 2011 ob 19. uri v Klubski sobi KUD France Prešeren v Ljubljani, kjer bodo razstavljena dela avtorjev in tudi stripi zmagovalcev.

Ob otvoritvi si boste lahko ogledali tudi predstavo Take ljudske v izvedbi LG Nebo.
Razstava udeležencev natečaja bo v klubski sobi na ogled do 23. maja 2011.

FULVIA SPIZZO in ANDREJ ŠTULAR: Omara! Živa sem! - razstava Živel strip 2011 ob 21.00 v galeriji KUD France Prešeren

Del projekta Živel strip! je tudi razstava del avtorjev, katerih liki so bili v inspiracijo udeležencem natečaja. Pod naslovom Dela na papirju so bili v videmskem kulturnem centru Visionario že na ogled risbe, grafike in stripi Fulvie Spizzo ter Andreja Štularja. V KUD France Prešeren bodo na ogled risbe in grafike Fulvie Spizzo, izbor iz njenega opusa na papirju, Andrej Štular pa bo razstavil svoja novejša dela stripe in slike vezane na stripovski album Živa sem!, katerega glavni lik je Živa Pesek.

FULVIA SPIZZO (1954) je umetnica in učiteljica. Ukvarjala se je z oblikovanjem za marketinške namene in s stripom ter ima za seboj tudi zanimive gledališke izkušnje, na katerih je osnovala Teatro Terra d’Ombra, s katerim je ustvarila predstavo De Suo. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, med temi: Pagine di Musica Iterativa, Orchestrazione (Portogruaro 2010), Vacanze all’Isola di Uma (Galleria Clocchiatti, Udine 2010), Fulvia Spizzo, (Galleria Juliet, Trieste, 2004), Ritratti Estranei (Bologna, Teatri di Vita, 2001), Mib Art, (Palazzo del Ferdinandeo, Trieste 2000) in pri več projektih pod kuratorstvom Piermaria Cianija: Ibridamens (Palazzo Ceschia, Tarcento, 2005), Funtastic United Nations (2004), Riflessi Incrociati (Galleria Clocchiatti, Udine, 2003). Redno sodeluje pri skupinskih projektih, npr. pri nedavni stalni instalaciji Cerchia il Cielo (Teatro Giovanni da Udine, Udine, 2006).
Njena umetniška usmeritev je vizualna poezija, v kateri pogosto združuje podobe ali oblike z besedami in tako ustvarja poseben jezik, ki označuje njena dela. Del opusa Fulvie Spizzo bo na ogled tudi v Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji.

ANDREJ ŠTULAR (1967, Kranj) je ustvarjalec, ki ga je umetnost zapeljala že v otroških letih. V osnovni šoli se je aktivno posvečal fotografiji, ta ga je pripeljala do pripovedovanja zgodb in tako se je kasneje lotil risanja stripov. Ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in Lutkovnega gledališča Nebo. Stripe pogosto objavlja v reviji Stripburger, leta 2000 je izdal prvi samostojni stripovski album Lustri, 2008 mu je sledila zbirka kratkih stripov Kompost. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih stripovskih in lutkovnih festivalih (Avstrija, Avstralija, Belgija, Češka, Finska,Grčija, Italija, Kazahstan, Korea, Latvija, Makedonija, Francija, Portugalska, Srbija, Švedska, Turčija ...).

Razstava bo na ogled do 16. maja 2011.

STEFANO GIUST & BRATKO BIBIČ - Glasbeni jam session Živel strip 2011 ob 22.00 v dvorani KUD France Prešeren.

Po odprtju bosta ob spremljavi risb Fulvie Spizzo jamala italijanski glasbenik in producent Stefano Giust ter slovenski skladatelj in harmonikar Bratko Bibič.

Stefano Giust (1968) je glasbenik improvizator, bobnar, skladatelj elektronske in akustične glasbe ter producent. Njegovo udejstvovanje na glasbenem področju, več kot 30 let, se osredotoča na imprivizirano in eksperimentlano glasbo. Sodobna improvizacija zanj predstavlja odprt proces, ki je kompatibilen s kakršnokoli glasbeno situacijo. Enako udobno se počuti v akustični, elektronski glasbi ali video atmosferi. Do sedaj je posnel preko 80 albumov, večinoma samostojnih del ali del, pri katerih je imel vodilno vlogo, pretežno iz področja improvizirane glasbe, free jazza, elektronske glasbe. Med drugimi je sodeloval z glasbeniki kot so: Gianni Gebbia, Mick Beck, Tobias Delius, Steve Beresford, Edoardo Marraffa, Luc Ex, Tristan Honsinger, Eugenio Sanna, Clayton Thomas, Vincenzo Vasi, Wolfgang Reisinger, Roy Paci, Liz Allbee, Sakis Papadimitriou, Roberto Bellatalla, Patrizia Oliva, Bob Marsh, Carlo Actis Dato, Gianni Mimmo, Xabier Iriondo, Kanoko Nishi, MaryClare Brzytwa, Luca Miti, Gianni Lenoci, Mario Rechtern, Keiko Higuchi, Marco Eneidi, Paed Conca. Ustvarja tudi glasbo za eksperimentlane filme in videofilme. Nastopal je na različnih koncertnih prizoriščih in fesitvlaih po Italiji, Veliki Britaniji, Nizozemski, Franciji, Nemčiji, Španiji, Portugalski, Švici, Avstriji, Sloveniji, Belgiji, Poljski in v Braziliji. Leta 1993 je osnoval glasbeno založbo Setola Di Maiale in je do sedaj produciral 200 albumov, pri katerih je sodelovalo 350 avantgradnih glasbenikov. Organiziral je 3 festivale.

Bratko Bibič (1957) je skladatelj, harmonikaš, izvajalec, interpretet, kulturni aktivist in teoretik. Ta mednarodno priznani harmonikaš je na slovenski glasbeni sceni aktiven od osemdesetih. Soustvarjal je v skupinah Begnagrad in Nimal, solo, kasneje pa se je priključil mednarodnemu harmonikaškemu ansamblu Accordion Tribe. Z The Madleys, ki jih s slovenskimi glasbeniki ustanovil 1995., je Bratko Bibič med drugim ustvarjal in izvajal glasbo za neme filme. Še vedno nastopa tudi solo ali v duetih z Ottom Lechnerjem, Matjažem Seknetom ali Waedi Gysi.

Pri projektu sodelujejo: Stripburger/Forum Ljubljana, Vivacomix, mednarodni festival animiranega filma Animateka, KUD France Prešeren, revije Ciciban, Cicido, Pil in Plus, podpirajo pa ga: Ministrstvo za kulturo RS, dežela Furlanija - Julijska krajina, Občina Udine, Visionario – center za vizualne umetnosti, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji

Vstop prost.

Pri izbiri razstavljalcev nas vodi njihova izvirnost in zanimivost. Razstave so fotografske, tako eksperimentalne kot reportažne, kiparske, slikarske in postavitvene, vedno več je tudi multimedijskih projektov in računalniške grafike.

Galerija v KUDu je ena redkih v Sloveniji, ki razstavlja stripe. Zanimive so nam tudi modne in oblikovalske razstave. Sodelujemo z različnimi festivali in bienali. Razstave so samostojne in skupinske, nekatere se vsako leto vračajo.

Zaradi odprtosti prostora in različnega dogajanja si posamezno razstavo ogledajo tudi naključni gostje, saj je galerija hkrati tudi družabni prostor, kjer se radi zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v KUDu France Prešeren.

Galerijski prostori Kuda so odprti vsak delovnik med 11. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 13. in 18. uro.

KUD France Prešeren vsako leto, meseca avgusta in septembra pripravi javni razpis za razstave za naslednje tekoče leto na katerega se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima razstavljanje v KUDu France Prešeren.

Uradne ure: vsako sredo med 19. in 21. uro.


Razpisni obrazec za razstave

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2021
PTSČPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
maj 2021
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
junij 2021
PTSČPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Razstave/%C5%BD_I_V_E_L_S_T_R_I_P_%21_2011«

Stran je bila naložena 4.615-krat. Čas zadnje spremembe: 13:18, 17 april 2011.