ŠKART KAFE ART

RAZSTAVE

 
Razstave
ŠKART KAFE ART

Vid Avdič Batista Lenka Đorojević
Brina Ivanetič Neža Jurman Gal Košnik Jelena Sokić Matej Stupica Staš Vrenko


Cafe art, furniture art, background art, škart art...


Skupina ljudi sedi za mizo in sreba svojo kavo ter tu in tam s kotičkom očesa ošvrkne bele stene na katerih nekdo razstavlja. Obstaja umetnost, ki jo lahko ignoriramo, a kaj se zgodi če ona ne ignorira nas? Zgodovinski gledano izhodišče razstavljalnega prostora art cafe-jev je bilo v demokratiziranem dostopu do umetnin, svobodnem kroženju idej, ustvarjalcev, občinstva in kritikov. Razstavljalni prostor art-cafe-jev danes, funkcionira kot prostor pasivnega vmeščanja dela, katerih se percepcija v večji ali manjši meri zdi monumentalna in osamljena v odnosu do okolja. Življenski aspekti samega mesta dogajanja pa pri tem ostajajo zanemarjeni. Obstoj umetnosti v teh razmerah je percipiran zgolj skozi njeno estetsko domeno.

Prostora galerije s postavitvijo Kafeart ne razumemo kot samoumevni estetski prostor. Prostor galerije sam za sebe je v našem koncipiranju ne-prostor, se pravi prostor, ki ga je potrebno narediti. Vključiti v njega vsebinske in dejanske konotacije, ki ga definirajo in omogočajo - vpetost v multifunkcionalni kulturni center KUD France Prešeren in njegova hibridna vloga s kavarniško funkcijo prostora. Tako želimo s postavitvijo Š KA R T prostor definirati v prostor interakcije razstave z elementi, ki nam jih ponuja. Postavitev bo formalno temeljila na izgradnji medprostorov iz kartonastih škatel in selotejpa. Kartonaste škatle tu predstavljajo vsakdanji prezrti material sodobnosti. Delujejo kot zidaki naše postavitve z vsemi so konteksti, ki jih nosijo s seboj.

Znotraj njih se bodo formirali novi ambienti, mikroklime, ki bodo rezultat sopostavitve umetniških del avtorjev in same postavitve, oblikovanja prostora in osvetlitve. Tako se galerija prepleta z družabnim prostorom, kjer “se zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v Kudu France Prešeren." Na novo formirani prostori vabijo obiskovalce, da si jih dela ogledajo od blizu - hkrati jih silijo v interakcijo in dopuščajo možnost, da so nehote, ob srebanju kave, vključeni v končni izdelek postavitve Š K A R T. Funkcija postavitve je dvojna, na prvem mestu se ne odmika na stene galerijskega prostora, kjer se hitro znajde v pasti dekorativne percepcije, na drugem pa z vstopom v prostor (ki je zaradi multifunkcionalnosti delovanja KUDa FP specifičen) in sožitjem s konteksti kavarniške dejavnosti KUDa dobiva novo, site-specific dimenzijo. V prostor bodo inkorporirane siceršnje mize in stoli kavarnice, seveda funkcionalno.

S projektom Š K A R T poskušamo autoritarno koncepcijo racionaliziranega prostora reprezentacije spremeniti v prostor cirkulacije, golega srečanja, dialoga, totalnega ambienta v katerem je umetnost posameznika v lasti Drugega in fizično neločljiv del vsakdana. Vspodbujamo spremenljivo ritmičnost lokalne družbe in jo dajemo kot nasprotje linearni standardizaciji rastavnih zmožnosti. Z prostorno transformacijo poustvarjamo ambient, ki nas sili v drugačno stanje misli.

Š K A R T so skupina študentov in bivših študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani: Brina Ivanetič, Gal Košnik, Vid A. Batista, Staš Vrenko, Adrijan Praznik, Lenka Đorojević, Matej Stupica, Jelena Sokić in Neža Jurman.Vstop prost.

Pri izbiri razstavljalcev nas vodi njihova izvirnost in zanimivost. Razstave so fotografske, tako eksperimentalne kot reportažne, kiparske, slikarske in postavitvene, vedno več je tudi multimedijskih projektov in računalniške grafike.

Galerija v KUDu je ena redkih v Sloveniji, ki razstavlja stripe. Zanimive so nam tudi modne in oblikovalske razstave. Sodelujemo z različnimi festivali in bienali. Razstave so samostojne in skupinske, nekatere se vsako leto vračajo.

Zaradi odprtosti prostora in različnega dogajanja si posamezno razstavo ogledajo tudi naključni gostje, saj je galerija hkrati tudi družabni prostor, kjer se radi zadržujejo tudi obiskovalci vsakodnevnih prireditev v KUDu France Prešeren.

Galerijski prostori Kuda so odprti vsak delovnik med 11. in 18. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 13. in 18. uro.

KUD France Prešeren vsako leto, meseca avgusta in septembra pripravi javni razpis za razstave za naslednje tekoče leto na katerega se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima razstavljanje v KUDu France Prešeren.

Uradne ure: vsako sredo med 19. in 21. uro.


Razpisni obrazec za razstave

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

april 2021
PTSČPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
maj 2021
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
junij 2021
PTSČPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Razstave/%C5%A0KART_KAFE_ART«

Stran je bila naložena 3.362-krat. Čas zadnje spremembe: 12:35, 3 oktober 2012.